Další změna: Ze stánku s klobásami u Václaváku jsou ukrajinské speciality

27. 03. 202314:01
Další změna: Ze stánku s klobásami u Václaváku jsou ukrajinské speciality
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Stánek v pasáži Světozor se výrazně proměnil

RECENZE: Ten stánek je snad prokletý, řekli jsme si, když jsme procházeli pasáží Světozor. Občerstvení, o kterém jsme již několikrát informovali, opět změnilo majitele. Klobásu, na kterou „lákala” Praha 1, si tu už nedáte. Nově se tu prodávají ukrajinské speciality.

Změny jsme si všimli náhoudou. Kromě toho, že už zdálky svítila cedule s reklamou Svijany, což značilo, že je otevřeno, a to dříve nebylo obvyklé (psali jsme ZDE), nás do očí trkl úplně nový vzhled stánku a nabídka sortimentu.

Z klobás k ukrajinským specialitám

Na důvod změny prodávaných produktů jsme se zašli do stánku zeptat. Prodavačka byla velmi milá a mluvila perfektně česky. Bohužel nám potvrdila, že si zde klobásu nedáme: „Majitel z ničeho nic odešel. Klobásu nemáme, ale mohu vám nabídnout párek v rohlíku.“ Ukrajinské speciality jsme se rozhodli vyzkoušet. 

V nabídce byl například čeburek s masem či sýrem, smažené koláče se šťouchanými brambory nebo zelím, tvarohový pončík, kotleta v těstíčku i palačinky plněné masem. Ceny ale u nabídky nebyly uvedené. Zjistíte je buď tak, že se prostě zeptáte, anebo počkáte až při placení. 

Na stánku nebyla při naší návstěvě uvedena ani otevírací doba ani provozovatel. 

Obsluha nám vysvětlila, že se vše brzy doplní: „Jsme tady pár dnů, ale otevírat budeme ve všední dny od 9 do 19 a o víkendech od 10 do 19 hodin.“ Dodejme, že dříve stánek patřil firmě SuperTime s.r.o.

Podle justice.cz společnost vznikla v prosinci roku 2021, sídlo měla na pražských Vinohradech. Druhý únorový týden letošního roku SuperTime s.r.o. změnila majitele a místo podnikání je nově v Olomouci, ačkoli majitelé mají kontaktní adresu na Praze 3. Těmi byla Yana Minkova a Vitalii Minkov, oba jsou z válkou zmítaného Doněcka.

Nynější stánek v pasáži Světozor. Zdroj: PrahaIN.cz

Zkoušeli jsme zjistit, proč opět došlo ke změně majitele. „Oni se rozhodli, že odjedou a bylo to rychlé. My jsme tady pár dní. Tenhle stánek se hodně měnil. Já si pamatuji, že tady byla pizza i klobásy, co dál? Možná langoše tady nebyly,“ řekla nám obsluha.

Sonda do ukrajinské kuchyně se povedla

Na doporučení jsme vyzkoušeli takzvaný čeburek, což je smažená kapsa naplněná masem. Celkové čekání na jídlo se protáhlo asi na osm minut, ale to nám vůbec nevadilo. 

Čeburek jsme si nechali zabalit s sebou a k tomu vzali česnekovou omáčku. Celkem jsme platili pětasedmdesát korun. A to je lidová cena, zvlášť pokud přičteme balné a docela velkou porci dipu.

Čeburek ze stánku v pasáži Světozor. Zdroj: PrahaIN.cz

Opravdu jsme si pochutnali. Kapsa naplněná masem byla perfektní a česneková omáčka jakbysmet. Česneku bylo akorát, takže po jídle by se konzument kvůli svému dechu možná nemusel bát vyjít do společnosti. Maličko nám dip připomínal řecké tzatiki. Paráda. Za 75 korun se jednalo o opravdu vydatnou a chutnou večeři.

Tento stánek tak můžeme s klidným svědomím doporučit.

Pro někoho sice může být smutné, že si na Václaváku v podstatě klobásu už nedá, mimo podnik Václavská klobása (náš zážitek ZDE), ale popravdě jsme si na této ukrajinské specialitě pochutnali mnohem víc.  

Jídlo jsme zakoupili na své vlastní náklady.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných