foto: Redakce PrahaIN.cz/Paštika, ilustrační foto
Játrová paštika. V Česku velmi oblíbená pochoutka, a to nejen pro táborníky, vodáky a výletníky. Už u královských dvorů se o paštice mluvilo jako o lahůdce, později se začala konzervovat. Může se ale stát, že to, co považujete za pravou játrovou paštiku, ve skutečnosti není tak úplně ona. Spotřebitelský časopis dTest se v aktuálním čísle zaměřil právě na ně.
„Při nákupu játrové paštiky je dobré se orientovat podle názvu produktu,“ uvedla v tiskové zprávě časopisu dTest Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a sdělila proč: „Vyhláška o mase a masných výrobcích definuje pouze dvě z nich, a to játrovou paštiku a játrový sýr. Oba produkty mají být vyrobeny z mělněného masa a musejí obsahovat alespoň 25 procent masa a 26 procent vepřových jater. Zároveň nesmí mít více než 40 procent tuku a 70 procent vody.“ Proto pozor na výrobky označené jako játrovka, játrový krém a další podobné názvy. Nemusí splňovat tyto normy vyhlášky a nemusí se tedy jednat o pravé játrové paštiky. Mohou mít například úplně odlišný podíl masa, tuku nebo jater.
Test byl proveden na celkem 22 vzorcích játrových paštik, odborníci ze senzorické laboratoře, kteří test prováděli, hodnotili chuť, vůni, vzhled, celkové složení a konzistenci produktů. Čtyři chlazené a dvě konzervované paštiky dostaly souhrnně dobrou známku, zbylých patnáct si odneslo známku uspokojivou, našel se ale i výrobek se známkou dostatečnou. Celkové hodnocení veškerých kritériích je dostupné na webových stránkách časopisu dTest.
Psali jsme
Každý víkend míří do pražských Vysočan na populární bleší trhy tisíce lidí z celé Prahy a okolí. Všechno nasvědčuje tomu, že letní návštěvnost…
„Konzerva Hamé Játrovka si za senzoriku odnesla dostatečné hodnocení, odborníci jí vytkli například měkkou až blátivou konzistenci a výraznější slanost. Oproti tomu stejný výrobek od Hamé, zabalený v měkké vaničce, dopadl v senzorickém testování celkově lépe. Játrovka ve vaničce byla zároveň zhruba dvakrát tučnější (20,1 g/100 g) než ta v plechovce (8,59 g/100 g),“ uvádí tisková zpráva časopisu dTest rozeslaná mediím.
Výrazná chuť po játrech, měkká konzistence a růžová barva, takto odborníci popsali nejlepší paštiky. Naopak špatná roztíratelnost, blátivá konzistence nebo vyšší slanost a nahořklá chuť byly spíše znaky těch horších.
Většina testovaných výrobků obsahovala 20 až 30 g/100 g tuku, zároveň většina paštik obsahovala menší procento tuku, než se psalo na etiketě a u dvou případů bylo pak procento tuku vyšší. „Překročení deklarovaného obsahu tuku přesahující úředně tolerovaných 20 procent z udávané hodnoty je v tomto případě klamáním spotřebitele. Z tohoto důvodu dostala Váhala Farmářská paštika nedostatečnou známku, protože nepřesná deklarace limitovala celkové hodnocení,“ uvádí Hoffmannová.
Bohužel obsah masa a jater se při výzkumu nepovedlo přesně zjistit, dle údajů uvedených na etiketě ovšem většina pravých játrových paštik splňuje daných 26 procent obsahu jater, mnohdy byl dokonce uvedený obsah vyšší. Naopak u stanovených 25 procent podílu masa tomu tak vždy nebylo, dTest upozornil kontrolní orgán na možné porušení předpisů, Uzeniny Příbram totiž uvádí na etiketě 20 procent masa, což je méně než by měla pravá játrová paštika obsahovat.