foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Z okolí Špindlerova Mlýna
PrahaIN.cz před týdnem přinesla reportáž z cesty na Sněžku. Uvedli jsme, že nás překvapil nízký počet turistů. Z jídel jsme mohli hodnotit maximálně Luční boudu, kde jsme se stavili na polévku a koláč. Nic hrozného, komentovali jsme.
Polévka stála 95 korun, koláč byl za padesát. Ani na této proslavené boudě jsme se nemuseli prodírat davy, lidí bylo málo.
Na zmíněný text reagovalo hned několik čtenářů. Jeden z nich se podivil, proč se tolik zabýváme pouze cenami pro dospělé. Upozornil nás na jejich rodinný výlet do Špindlerova Mlýna. Vydali se tam, kam jim návštěvu doporučily bedekry.
Konkrétně se jednalo o restauraci v hotelu Bedřiška. Problém podle jeho slov nebyl „naprosto s ničím“. Jediné, co je zaskočilo, byly ceny za dvě (dětské) porce pro třináctileté syny. Losos s kaší vyšel na bezmála 600 korun.
„Asi jsem na tom byl stejně jako vy. Dětská jídla jsem vůbec neřešil, myslím cenově. Až při placení mi ztuhnul úsměv, dlouho to nedostanu z hlavy,“ řekl pro PrahaIN.cz.
Rodina byla mimochodem z Prahy. Výlety podniká pravidelně. Tak vysokou cenu dětských jídel ale prý neviděla.
Místní příroda je vyhlášená. Foto: PrahaIN.cz
Redakce se proto podívala také na další místa v oblíbené zimní destinaci. Výběr je široký, ceny se výrazně liší. Asi nejlevnější pokrm pro nejmenší nabízí tamní hotel Diana. Smažený kuřecí řízek, kuřecí prsa na másle, rybí prsty a hranolky nebo hovězí svíčková s knedlíkem zde stojí jednotně 125 korun.
Turista má široký výběr
O něco dražší byla restaurace Lebeda. Pro děti zde nabízí tři jídla. Penne s tomatovou omáčkou vychází na 149 korun, krůtí řízečky s bramborovou kaší jsou za 165 koruna a svíčková s knedlíkem je za 195 korun.
Podobně je na tom vyhlášená restaurace Bakchus: Filet z lososa mají za 188 korun, těstoviny s domácí masovou směsí za 146 korun a špecle za 158 korun. Klasické přírodní prso a bramborové hranolky, jak stojí v menu, prodávají za 146 korun.
Uvedená restaurace v hotelu Bedřiška je v tomto srovnání nejdražší. Dětský kuřecí řízek stojí 179 korun, za 200 jsou noky s kuřecím masem, domácí lívanečky nabízí za 189 korun a grilovaný losos se zeleninou a kaší je opravdu za 269 korun. Špagety jen s rajčatovou omáčkou stojí 169 korun.
Špindlerům Mlýn samozřejmě nabízí i mnoho dalších možností. Od místní pizzerie (polévky jsou za 95 a pizzy v průměru za 230 korun) až po okolní chaty a boudy (Sedmidolí, Erlebachova, Labská, Medvědí, Moravská a další).
Vyjádření hotelu Bedřiška**** WELLNESS RESORT & SPA:
„Pěkný den z hotelu Bedřiška**** WELLNESS RESORT & SPA (pozn. toto je jediný správný a úplný název našeho hotelu ).
Dovolte nám, abychom se vyjádřili k výše uvedenému článku pana Jana Holoubka na PrahaIN.cz, ze dne 5.7.2023. Zejména pak na zmíněnou lehce matoucí informaci, cituji : „Losos s kaší vyšel na bezmála 600 korun “.
Článek je totiž dle našeho názoru poněkud nešťastně založen na zkušenosti neznámého čtenáře. Nemyslím si, že by redaktor vůbec fyzicky navštívil všechny zmíněné restaurace. Kdyby ano, jistě by nesrovnával zcela rozdílné úrovně ubytovacích kapacit, potažmo jejich restaurací. Ano, lze se najíst za 100 Kč, stejně tak jako lze po horách chodit v botách z tržiště. Žaludek si sice moc nepošmákne, nohy samý puchýř, ale účel bude splněn.
Stejně jako dobré pevné boty do hor je potřeba vyrobit z odolného materiálu, tak i dobré chutné jídlo je třeba uvařit z čerstvých kvalitních surovin. Např. zmíněného lososa odebíráme pro naši restauraci Orange le Moon vždy pouze jako celou čerstvou nemraženou rybu v nejvyšší kvalitě. Brambory i další zeleninu máme od místního farmáře. Je tedy zřejmé, že nemůžeme pokrm z těchto TOP surovin nabízet za nejnižší cenu. Cena 269 korun za porci je naprosto adekvátní k uvedeným vstupům.
Nechci určitě porovnávat z čeho jaká restaurace ve Špindlerově Mlýně vaří, jen to opravdu má velký vliv na cenotvorbu. Je to zcela jednoduchá přímá úměra. Stejně jako prostředí, ve kterém svůj pokrm konzumujete. Servis, který dostáváte atd. atd.
Z jídelního lístku restaurace Orange le Moon, či jejích speciálních nabídek, si dokáže vybrat každý. Celý rok vymýšlíme ke stálému jídelnímu lístku i výše zmíněné speciální nabídky. Některá jídla jsou dražší, jiná levnější. Záleží pouze na klientovi, jak si vybere a čím se jeho rozhodnutí bude řídit.
Náš hotel stejně jako restauraci vyhledává specifická klientela, která si potrpí na výborný komplexní servis, o kterém vědí, že zde dostanou. Snažíme se být zárukou kvality. Děláme pro to vše a těší nás naši spokojení hosté. Spokojení jsou, protože jinak by se k nám přece nevraceli. A oni se vrací!
Za team hotelu Bedřiška**** WELLNESS RESORT & SPA
PATRIK HEŘMAN, jednatel”