foto: Prague mussel week, se svolením/Mušle jako delikatesa
FOTO Praha, a rovněž některé kraje Česka, budou ve dnech 26.9 až 2.10 hostit další ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week. Už počtvrté přinese milovníkům tohoto nejen dobrého, ale i mimořádně zdravého jídla chuť moře.
Každý tak bude mít příležitost ochutnat vysoce kvalitní a čerstvé nizozemské slávky na sto různých způsobů v bezmála stovce různých restaurací. K vychutnání kulinářského zážitku stačí využít nabídky bezplatného voucheru 1+1 porce zdarma, který si stáhnete na webových stránkách akce.
„Návštěvníkům budeme servírovat čerstvé slávky přímo z Nizozemska, odkud pochází nejlepší mušle na světě. Nejenže přivezeme slávky větší, než je obvyklé pro český trh, ale poměr lastury a masa je i tuto sezonu velmi vysoký,“ uvedl Pierre-Manuel Boels ze společnosti HOPI CEE Fish HUB.
„Dále zapojíme i retailové obchody s novou řadou ‚ready to eat‘ produktů, abychom opravdu nabídli všechny možnosti jak mušle ochutnat,” doplňuje organizátor. A je to tak. Nachystáno bude sto podniků od těch luxusních, přes ‚value for money‘ až po bistra," dodal.


Z moře na váš stůl...
Je důležité vědět, jak pro server PrahaIN.cz uvedla Lenka Le Feuvre z téže společnosti, že od výlovu v nizozemském Yerseke do Prahy to trvá jen osmnáct hodin a mušle jsou v tu chvíli stále živé. Takže čerstvost je zaručena, jako kdybyste si je objednali u moře.
Zdraví
Mušle jsou mimořádně zdravé díky vysokým nutričním hodnotám. Jsou chutné, jednoduché na přípravu a cenově přívětivé, takže už ani v naší zemi bez moře nejsou nedostupným zbožím. Jelikož jsou extrémně zdravé a pocházejí z obnovitelných zdrojů, řadí se mezi takzvané superpotraviny. Jsou plné bílkovin, železa a vitamínů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vitamíny A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky pomáhají zlepšit funkci mozku, regulují hormony štítné žlázy a posilují imunitní systém. Přispívají rovněž ke zdraví očí a zářivé pokožce.
Už v roce 2021 se během festivalu snědlo třiadvacet tun během mušli jediného týdne, což je přes 57 tisíc porcí.
Tento rok organizátoři plánují překonat rekord a přivézt osmadvacet tun, což je 70 tisíc porcí. Počet restaurací se také zvyšuje, z 62 na 100.


Autentické zpracování během uplynulých ročníků.
Psali jsme
Nová vyhláška platící od 1. července zakázala konzumaci alkoholu na několika veřejných prostranstvích v Praze. To se samozřejmě dotklo…
Psali jsme
Ve dnech 26.9. až 2.10 bude Praha a některé další kraje Česka hostit již čtvrtý ročník festivalu Prague Mussel Week. Ti, kteří budou mít zájem,…