Doba spořivá: Kuchaři už nesmaží maso, karbanátky plní čočkou

06. 04. 202310:01
Doba spořivá: Kuchaři už nesmaží maso, karbanátky plní čočkou
foto: Pixabay.com licence/Klasický burger

Byl to Petr Moulis, kuchař, který naši redakci upozornil na zajímavý gastronomický trend. Jak sám říká, jedná se o kombinaci zdravého stravování a úspor. Recept je jednoduchý. Klasické karbanátky „vylepšit“ čočkou.

Luštěniny jsou prý potřeba a nákladově se jedná o nesrovnatelné položky. Svůj um předvedl v několika dětských domovech napříč republikou, kde byli s touto kuchyní velmi spokojení.

PrahaIN.cz už informovala, že v řadě školních jídelen v metropoli dochází ke změně složení strávníků.

Studenti už nechodí do provozoven rychlého občerstvení. Vrací se jíst do škol. „Dřív to u nás vypadalo tak, že některé děti nešly do naší jídelny na oběd, i když jej měly zaplacený. Tady ve středu města je totiž mnoho možností, kde se můžete najíst. Tak raději šly do KFC nebo do McDonald´s. To už je minulostí. Změnu jsme pocítili velmi výrazně,“ řekla redakci Blanka Ježková, ředitelka školní jídelny ve Štefánikově ulici na Praze 5.

Nebyla sama. Podobně se vyjádřilo několik dalších jídelen z Prahy 4 a 8.

Kromě peněz ale řada kuchařů řeší i zdraví.

Právě čočkové karbanátky mohou být zajímavým zpestřením a užitečným doplňkem jídelníčku. Luštěniny totiž nebývají tím neoblíbenějším jídlem.

Chutná to skvěle

„Česnek, mrkev, cibule, rozmixovaná čočka, vejce, mouka a strouhanka. Snad jsem na nic nezapomněl. Tak se to dělá odpradávna, určitě se nejedná o můj recept. Jen jsem s tím začal a objel jsem pár známých, protože moje máma dělá v dětském domově. Chytilo se to, tak tam občas zajedu a vařím. Dětem chutná, což je nejvyšší ocenění,“ říká pro PrahaIN.cz Petr Moulis.

Karbanátky prý někdy vloží do bulky a servíruje jako speciální hamburger. „Děti nic nepoznají, chutná to dobře. Žádné sycené a sladké nápoje, děláme k tomu přírodní sirup a hotovo,“ uzavírá.

Podobné recepty měl připravovat i pro několik škol v přírodě. „Víte, kolik stojí hory,“ poznamenal.

Připomeňme, že redakce v polovině února přinesla pohled na menu několika restaurací v Peci pod Sněžkou.

Polévka za 125 korun, bramborové knedlíky za 285 korun, svíčková za 299 korun. Samostatné hranolky za 145 a boloňské špagety za 295 korun. Palačinka nebo pohár vychází na 145 korun. Domácí hamburger stojí 365 korun...

„Tak vidíte, že je to drahé. Přitom se dá vařit dobře a levně. Zeleninové karbanátky s cizrnou, rizoto s červenou řepou nebo sýrové muffiny. Je toho hodně, co se dá připravit,“ uzavírá kuchař. „Nadšenec. Kuchař – nadšenec,“ máme prý napsat.

Tato strava je důležitá i pro optimální rozvoj a metabolismus.

Děti na váze:

Zatímco v roce 1991 byly obézních tři procenta dětí a sedm procent jich mělo nadváhu, letos už jich bylo obézních 16,4 procenta a 9,6 procenta dětí trpělo nadváhou. Čtvrtina dětí tedy už dnes vybočuje z grafu pro normální váhu, ukázala studie Výskyt obezity a nadváhy u českých dětí 2021, do které se během loňského dubna až června zapojili praktičtí lékaři.

Ti u 4386 dětí od pěti do 17 let měřili na preventivních prohlídkách hmotnost, výšku, obvod pasu, břicha a boků a krevní tlak. Studii pediatrů představila expertka na zdravý životní styl Alena Šteflová na konferenci Inovace výuky tělocviku s Trenéry ve škole. Nezdravý trend zvyšování nadváhy dětí a jeho souvislost s nedostatkem pohybu potvrzují také studie Světové zdravotnické organizace (WHO), jejíž tuzemské kanceláře byla Alena Šteflová mezi lety 2003–2017 ředitelkou.

Rozpohybovat děti ve školách o hodinách tělocviku se snaží program Trenéři ve škole, do kterého se zapojilo už téměř devadesát základních škol.

Zdroj: Trenéři ve škole / PrahaIN.cz.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných