foto: Redakce PrahaIN.cz/Vanilkové rohlíčky, ilustrační foto
Domácí cukrářky byly zvyklé, že před Vánoci napečenou desítky kilogramů a druhů cukroví, které pak prodají. Klientelu postupem času získaly. Nyní jen mezi svými známými či na sociálních sítích prohodí, že je čas na objednávky a kapacity se rychle plní.
Jenže před několika dny proběhla médii informace, že upéct doma v kuchyni něco, co pak chcete prodat, se nesmí. A to zejména z hygienických důvodů. Kdo chce cukroví prodávat, musí mít nejenom živnostenský list, ale hlavně schválenou provozovnu pro výrobu potravin.
A přiznejme si, že to většina z nich nemá.
„Co? Kdybyste mi to neřekla, vůbec o tom nevím. Peču doma už několik let. Hygienické standardy dodržuji, ale provozovnu schválenou nemám. Peču doma v kuchyni,“ sdělila nám Anna S., se kterou jsme telefonicky hovořili. Narazili jsme na ni Facebooku. Peče zhruba třicet kilogramů cukroví, prý protože ji to baví.
Letos nic měnit nebude, uvidí, jak se situace vyvrbí a příští rok zváží, zda jí to za to vůbec stojí.
Zákaz se hojně rozebírá na sociálních sítích ve skupinách, kde se právě domácí pečení cukroví nabízí. PrahaIN.cz prošla stovky komentáře. Většina z diskutujících se přiznala, že o nařízení nevěděla. Všichni do jednoho ale budou péct dál.
Psali jsme
Sametově hebká. S brusinkami a mandlemi. Menší i větší. Do půl kila, ale klidně i třikrát větší. Druhů vánoček je skutečně moc. PrahaIN.cz…
Pozor na kontroly
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) slíbila, že letos budou kontroly časté.
„Ti domácí výrobci, kteří ve velmi malém rozsahu, nepravidelně a bez vnější propagace nabízí de facto přebytky z domácnosti, například na dobročinném jarmarku, jsou označeni jako domácí výrobci s nízkou mírou organizace,“ uvedl pro PrahaIN.cz Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí inspekce.
Tito domácí výrobci jsou dle jeho slov osvobozeni od povinnosti se registrovat u SZPI, nemusí své výrobky označovat dle požadavků zákona, neexistuje u nich požadavek na oddělené prostory pro přípravu potravin pro domácnost a pro spotřebitele vně domácnosti. Stále pro ně ale platí povinnost zajistit bezpečnost potravin a mohou být SZPI kontrolovány právě a zejména s ohledem na bezpečnost potravin.
Druhým případem jsou ti, kteří nabízí potraviny z domácí výroby organizovaně, kam právě domácí cukroví za účelem dalšího prodeje spadá.
Pokuty ve výši až stovek tisíc korun
„Organizovaně je pravidelně, v množství vylučujícím, že by šlo o přebytky z přípravy pro domácnost, se zapojením více osob, s aktivní propagací včetně internetu, účtů na sociálních sítích a podobně. Ti již mají povinnost se registrovat u SZPI, musejí potraviny označovat dle požadavků zákona, musejí mít oddělené prostory pro přípravu potravin v rámci domácnosti a pro spotřebitele. Toto oddělení je optimálně prostorové, za stísněných podmínek je přípustné oddělení v rámci časových bloků,“ vysvětluje dále Pavel Kopřiva.
Kontroly domácí výroby mohou být dle jeho slov realizovány například nákupem na internetu či sociálních sítích pod zastřenou identitou nebo fyzickou kontrolou v provozovně, v domácnosti.
„Pokud se nejedná o zanedbání v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, nebo o zjištění recidivní, mají kontroly domácí výroby zejména informačně - edukativní charakter. Výše pokuty je stanovena vždy na základě okolností konkrétní kontroly, vychází ze závažnosti právní kvalifikace, míry ohrožení spotřebitelů, doby trvání neuspokojivého stavu, případné opakování porušení. Výše sankce se může odvíjet od řádu tisíců až do výše stovek tisíců korun dle uvedených okolností,“ dodal Kopřiva.