foto: Petr Kouba, PrahaIN.cz/Velká nadílka bedel
Spalující vedra polevila, dokonce i vydatně zapršelo, a tak nastal čas vyrazit na houby.
Kde je najdete, v tom vám maximálně poradí Houbová mapa, kterou vydává Český hydrometeorologický ústav. Ovšem mapa není všemocná. Ukazuje jen vhodné podmínky pro růst hub, tedy teplo a vláhu. Když se vydáte na místo, které slibuje velkou úrodu, nemusíte najít nic. Mohli jste se vydat totiž do špatného lesa. Proto je dobré vědět, jaké druhy hub se snoubí s jakým podhoubím, tedy respektive s jakým druhem stromu spolupracují.
Mezi Bojovem a Čižovicemi v okrese Praha-západ je vhodná lokalita pro bedly a ke zklamání rozhodně nedošlo. Během dvou hodin bylo v košíku zhruba sto bedlových hlaviček.
![Bedla v lese Bedla v lese](//www.prahain.cz/images/files/txt/3Cmjc_IMG_20220830_102019.jpg)
Bedla je velmi chutná a jemná houba, která je v lese dost nepřehlédnutelná, i když zavřené hlavičky se dokáží maskovat víc než úspěšně. Na druhou stranu, právě ty pevně semknuté mladé hlavy jsou chutnější a rozhodně kvůli své pevnosti vydrží transport spíš než velmi křehké a otevřené plodnice.
Co s nimi?
Kdo nechce stát příliš dlouho u plotny, může si pochutnat na Bedlách na kmíně. Rozpálíme pánev s trochou másla a vhodíme na ní očištěné a nahrubo pokrájené bedly. Posypeme kmínem (ne římským), solí a drceným pepřem. Za chvíli je hotovo a báječně to chutná s čerstvým pečivem. Jen musíte počítat s tím, že při tepelné úpravě se bedly hodně scvrknou.
Vynikající jsou bedlové hříbky, které se připravují v trojobalu jako klasický řízek.
Chuť z nebe
Kdo chce dokázat, že je labužník a gurmán, může si připravit lahůdku, ze které bude doslova vedle každá návštěva – Bedly jako pečenáče. Z bedel uděláme klasické řízky v trojobalu. Ty pak nakrájíme na jednotlivá sousta. Do zavařovacích sklenic dáváme nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, celer), kousky obalených bedel a zalijeme lákem na okurky, který si připravíme z octa, vody, soli, cukru, pepře, nového koření a bobkové listu. Zalijeme a sterilujeme. Před podáváním vychladíme. A věřte, že nestačíte sklenice otevírat.
Chuťovka k pivu nebo vínu
Jedná se o Bedlové škvarky. Houby nahrubo nakrájíme a hodíme na rozpálený olej a okořeníme, jak nám to vyhovuje. Smažíme, dokud se z hub nestanou škvarky. Dáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk a podáváme jako dobrotu k pití.
Psali jsme
Chodit v těchto dnech do lesa na houby je téměř zbytečné. Již brzy se však pravděpodobně houbaři dočkají plnějších košíků. Mohou za to vydatné…