foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Oběd ve fast foodu Subway za skoro 400 korun
Za život jsme toho ochutnali dost. A byla to jídla různých cenových kategorií. Nynější zkušenost nás opravdu zaskočila. Na popud čtenáře jsme se vydali na oběd do fast foodu v útrobách hlavního nádraží v Praze. Za jednu porci jsme zaplatili stejně, jako stojí polední menu v luxusní restauraci.
Jedná se o fast food Subway.
Ten jsme samozřejmě už dávno znali. Avšak je pravdou, že v hlavním městě byl před dekádou mnohem rozšířenější. Nacházel se i v okrajových částech Prahy, třeba v outletovém centru ve Štěrboholích či na letišti v Ruzyni. To už je ale minulostí. Nyní má Subway pouze tři restaurace v hlavním městě. V celém Česku dalších sedm.
Hlavním zaměřením fast foodu jsou bagety.
Psali jsme
Stánky s klobásou na Václavském náměstí jsou minulostí. Nicméně jsme zjistili, že by tomu tak nemuselo být navěky. „Bude legitimní otázka…
Draho
A právě čtenář se na nás obrátil s tím, že fast food má dle jeho slov výrazně napálené ceny. Neskrýval rozpačitost, účtenku neměl, neboť pospíchal na vlak a na jakoukoli konfrontaci s obsluhou zkrátka nebyl čas
„Pospíchal jsem na vlak, takže jsem si účtenku nebral. Spěchal jsem. Za bagetu s sebou a pití jsem platil asi 321 korun, neskutečný. Museli mi tam snad něco přičíst, protože mi to hlava nebere. Vždyť tolik mě stál oběd u Pohlreicha a tohle byla bageta do ruky, do vlaku,“ posteskl si.
Jak už řekl, účtenku si nevzal a na webu restaurační sítě prý ceny nenašel.
Redakce se proto vydala fast food vyzkoušet. Vybrali jsme si ten na hlavním nádraží v Praze.
Kouká se na to dobře...
Sníst si bagetu můžete i vevnitř, najde se zde místo asi pro šest sedících.
Na výběr jsou wrapy, saláty, ale především bagety.
Od klasických šunkových po kuře Teriyaki či takzvaný Subway Melt nebo Turkey Breast. Ovšem další atraktivita Subwaye spočívá v tom, že bagetu si může zákazník poupravit. Před vámi se nachází otevřený bufet, z něhož obsluha na vaše přání naplňuje pečivo.

Subway. Zdroj: PrahaIN.cz
Třiceticentimetrová bageta, tedy větší varianta, stojí 248 kaček.
Zkusili jsme kuře Teriyaki s plátkovým sýrem a ještě jsme požádali o doplnění pikantním salámem. Obsluha nás hned upozornila, že salám je za příplatek. Souhlasili jsme a tři kolečka uzeniny byla přidána do bagety.
V druhé části, tedy po zapečení bagety, jsme si vybrali ledový salát, jalapeňos papričky a rajče. Omáčku jsme zvolili cibulovou a poprosili i o pití.
Úsměv přešel
Bageta vypadala lákavě, celkově bylo vidět, že zelenina je opravdu čerstvá a celý bufet vypadal dobře.
Úsměv nás přešel při platbě. Za bezedný kelímek s pitím a jednu bagetu jsme zaplatili 368 korun.

Oběd ve fast foodu za 368 korun. Zdroj: PrahaIN.cz
Proti chuti bagety se nedá říct ani slovo.
Byla opravdu dobrá a velikost je asi tak akorát pro jednoho člověka. Ovšem na fast food se jedná o vysokou cenu. Čtenář zmiňoval, že za podobnou cenu si dal oběd u Zdeňka Pohlreicha. My platili v Subway ještě více.
Ceny jako u Pohlreicha
Jen pro srovnání: dnes je průměrná cena za oběd v pražské restauraci kolem 170-180 korun. Samozřejmě se najdou levnější, ale i dražší.
Třeba v takovém Next Door by Imperial, které patří pod síť restaurací známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha, stálo polední menu v úterý 7. února mnohem méně než ve fast foodu Subway.
Treska v pivním těstíčku s francouzským bramborovým salátem za 295 korun, telecí květová špička s křenovou omáčkou, kořenovou zeleninou a bramborami s petrželí za 279 korun nebo třeba ravioly se salcissicou, mladým pórkem a omáčkou z limetek - 275 kaček.
Kdybychom si kromě prvního zmiňovaného pokrmu dali ke každému jídlu Pepsi za 75 kaček, tak stejně nepřekročíme cenu, za kterou se nají člověk na hlavním nádraží ve fast foodu.
Na závěr připomeňme, že bageta byla opravdu velmi dobrá, a tak musíte usoudit sami, jestli za tuto částku vyrazíte do fast foodu, či třeba k Zdeňku Pohlreichovi.
A nebo nikam.