foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Stánek na Proseku
Dennodenně se na pražském Proseku už od samotného rána tvoří fronty lidí, které čekají na krabičku s jídlem. Hotovky zde prodává rodinná firma, která se výrobou a rozvozem jídla zabývá již déle než 35 let. Obliba mezi lidmi je obrovská, ceny jednotlivých jídel jsou na Prahu extrémně nízké.
„Jsme rodinná firma zaměřená na výrobu a rozvoz jídel. Původně jsme chtěli jen minimalizovat plýtvání jídlem, vzhledem k velkému objemu vaření nebylo možné připravit přesné porce, a tak jsme přebytky prodávali v našem prvním stánku v Chomutově. O jídla byl ale takový zájem, že dnes už vaříme přímo pro stánky a název „Výprodej hotových jídel“ zůstal,“ říká redakci Josef Darvaš, který společnost vede.
Svá jídla vaří v Březně u Chomutova a rozváží je do Ústeckého a Karlovarského kraje, Středních Čech a Prahy. Denně připravují stovky jídel a na jejich vzniku se podílí celkem čtyři kuchaři. „Brzy plánujeme rozšíření do Ústí nad Labem a Teplic s naší pojízdnou prodejnou, kde budou jídla za stejné ceny jako ve stáncích,“ říká Josef Darvaš.
Vzápětí sám přiznává, že lidé byli v Praze kvůli velmi nízkým cenám zprvu opatrní. „V Praze nám chvíli trvalo, než jsme si získali důvěru zákazníků, ale například v Mostě byl zájem obrovský hned od prvního dne,“ říká Darvaš.
Pro obědy na sedmou ranní
Prodejna je otevřena od 7 hodin od rána do dvanácti. Kolikrát se ale stává, že musí zavřít dříve, protože všechna jídla jsou již vyprodaná. „Největší nápor zákazníků je ráno kolem 7:00, kdy chtějí mít jistotu, že si koupí své oblíbené jídlo. Počty jídel nastavujeme tak, aby se dostalo na všechny i třeba v 11:00, ale ne vždy se dá vše přesně odhadnout,“ říká Darvaš.
Někdy pár jídel zbyde, zejména prý, když prodej ovlivní počasí. Je to ale výjimečně, a pokud zbydou, vždy se do druhého dne prodají.
Ceny jsou na Prahu opravdu nízké a podle recenzí zákazníků jsou velmi chutné. Na polévku stačí desetikoruna a hlavní jídlo se dá sehnat i pod padesát korun. Například před několika dny bylo v nabídce kuřecí ragú s těstovinami za 45 korun.
My jsme se podívali na nabídku 4. března, kdy se dal koupit hovězí vývar s nudlemi za osm korun, houbová polévka na másle a se zeleninou stála 22 korun, o korunu dražší byl ledový salát s okurkou, paprikou a pomerančem. I nabídka hlavních jídel byla za velmi nízké ceny. Například knedlo-vepřo-zelo stálo 72 korun, jelítkový prejt s bramborem a kysaným zelím stál 65 korun, uzené maso s čočkou na kyselo a okurkou vyšlo strávníky na 52 korun. 79 korun stálo pečené kuře s vařeným bramborem a salátem, zeleninový salát s kuřecím masem byl o dvě koruny levnější. Nejdražší položkou na celém menu byl XL hovězí dračí dech s bramboráčky, který stál 89 korun.
Milovníci sladkého si také mohli objednat dezert s borůvkami a Nutellou za 42 korun, bílý jogurt s malinami a müsli stál 29 korun.
„Všechno si děláme sami“
Zajímalo nás, co může za tak nízké ceny, odpověď je prý jednoduchá.
„Nízké ceny můžeme nabídnout hlavně díky tomu, že nemáme žádné zbytečné manažery, většinu věcí si děláme sami v rámci rodiny, vlastníme své prostory, takže neplatíme nájem a máme dlouhodobé vztahy s dodavateli. Na těchto jídlech máme jen minimální marže, takže musíme prodávat velké množství, aby to dávalo smysl,“ vysvětluje Darvaš. Malých porcí se strávníci nemusí bát. „Porce, které nabízíme ve stáncích, jsou totožné s těmi, které rozvážíme, není v nich žádný rozdíl a ty děláme podle psaných norem,“ zdůrazňuje majitel.
Není výjimkou, že jeden zákazník bere hned několik porcí najednou. Některým se to nelíbí a volají po určitém omezení, majitelé by ale prý byli sami proti sobě. „Naši zákazníci kupují jídla z různých důvodů. Někdo je bere pro nemohoucí, jiní do práce pro kolegy a někteří si je zamrazují do zásoby. Trvanlivost jídel je čtyři dny, takže hodně lidí chodí nakupovat třeba jen dvakrát týdně,“ uzavírá