foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Hermelín Král sýru za plnou cenu
Zřejmě každý zaznamenal boom, jenž způsobila šunka na rohlík, kterou začal prodávat Lidl. Nyní jsme byli upozorněni na další zajímavý produkt, který se objevil v českých regálech.
Na to, že se v českých supermarketech prodávají speciální balení hermelínů, které jsou určeny na gril a od těch klasických se většinou liší jen tím, že v balení je také grilovací koření nebo nějaká omáčka, jsme si již zvykli. Sýry od některých značek se chlubí tím, že mají silnější kůrku, díky které hermelín na grilu nepraskne. Netroufáme si to hodnotit, sami jsme vyzkoušeli několik značek jak klasických, tak těch přímo na gril a dobře zabalený sýr v alobalu ještě nikdy nevytekl.
Před několika týdny se v obchodech objevila novinka. Tou je hermelín do burgeru, na který byla naše redakce upozorněna čtenářem. „Všiml jsem si ho v Albertu, docela mě to zaujalo, protože v létě rádi grilujeme a děláme různé druhy burgerů, snažil jsem se zjistit, jaký je rozdíl oproti tomu klasickému, přijde mi, že ten do burgeru je jen menší a dražší. V obchodě mi ale nikdo nedokázal odpověď, třeba se to podaří vám,“ napsal čtenář a zaslal fotografie dvou balení sýrů.
Rozdíl? Žádný
Abychom se na zmiňovanou novinku podívali, zašli jsme sami do hypermarketu Albert. Sedlčanský Hermelín do burgeru byl zrovna v akci, balení po dvou kusech, které mají 80 gramů, stálo 59,90 korun, hned vedle byl klasický Sedlčanský Hermelín, který byl rovněž v akci a stogramový kus vyšel na 32,90 korun.
Kdybychom cenu přepočítali na jeden kilogram, tak klasický vyjde na 329 korun a do burgeru na 374 korun. Klasická verze však vyjde výhodněji i v případě plné ceny, tedy pokud by zboží nebylo v akci.
Složení a výživové hodnoty jsou stejné. Na krabičce verze do burgeru je uvedeno, že sýr má nižší výšku a díky pevné kůrce nepraskne. Na balení toho klasického se píše, že díky pevné kůrce sýr nevyteče a jako doporučená příprava je uvedeno rovněž grilování či upečení sýru v troubě. Žádný rozdíl jsme mezi zmíněnými druhy neobjevili.
Obrátili jsme se tedy na výrobce, kterým je Savencia Fromage & Dairy, s dotazem, zda je jediný rozdíl menší velikost výrobku.
„Ano, máte pravdu, oproti Sedlčanskému Hermelínu originál 100 gramů je rozdíl ve velikosti sýru, respektive v jeho gramáži. Máme vyzkoušeno, že 80gramová velikost hermelínu je vhodnější do burgerové bulky, a tak příjemnější ke konzumaci. Průměr sýra je sice stejný jako u 100 gramového hermelínu, ale 80gramový je nižší, a právě proto vhodnější a příjemnější na skousnutí v burgerové bulce. Sedlčanský Hermelín je ideální ke grilování díky své textuře, která nevytéká, protože má silnou kůrku a správný poměr tuku v sušině,“ uvedla pro PrahaIN.cz za výrobce Lenka Kiclerová.
Potvrdila nám tak, že varianta do burgeru je úplně stejná jako ta klasická. Jen je menší a dražší.