foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Klasická fronta až ven do Lidové jídelny Těšnov
REPORTÁŽ: Lidová jídelna Těšnov patří v Praze mezi nejznámější a nejoblíbenější podniky v tomto segmentu stravování. Pro důkaz tohoto tvrzení sem stačí zajít každý den v čase oběda. Před jídelnou stojí fronty až ven. Složení strávníků je různorodé. Od „kravaťáků” po lidi v pracovních montérkách.
Jídelny jsou velmi specifické podniky. Často máte pocit, jako byste přišli do jiného světa. Zvlášť, když otevírají po sedmé hodině ráno a lidé ještě před otevírací dobou klepou na obsluhu, aby si mohli dát výpečky se špenátem a šesti bramborovými knedlíky. Příkladem je třeba Lidová jídelna v Libni, která je právě pro ranní pochoutky oblíbená.
Psali jsme
Snídaně je základ. Každý si ale první jídlo představuje trochu jinak. Někdo volí zdravou variantu s müsli, ovesnými kašemi či cereáliemi, jiní…
Ve městě je ale takových provozoven celá řada. Od Apetitu a Havelské Koruny v centru Prahy až po Marjánku na Andělu, která má otevřeno nonstop.
Podnik, kterému se v tomto textu budeme věnovat, je výjimkou. Otevírá totiž pouze na čtyři hodiny denně, a to od půl jedenácté do půl třetí každý všední den. Jedná se o Lidovou jídelnu Těšnov.
Vítejte v místě, kde se na jídlo stojí dlouhé fronty
PrahaIN.cz hovořila s člověkem, který v minulosti pracoval v centru Prahy a jeho kolegové brali jídelnu Těšnov útokem. Manžel jedné kolegyně prý jezdil na obědy do jídelny až z Libuše. „Já jsem tam ale nechodil moc rád, štvali mě každodenní dlouhé fronty až ven. Čekání to bylo dlouhé,“ řekl redakci.
Nic se nezměnilo ani po letech. A platilo to i pro den, kdy jsme se sem vydali i my. Že si počkáme, jsme věděli už po výstupu z metra, frontu jsme totiž viděli už od stanice Florenc.
A na první pohled bylo jasné, že se zde potkávají lidé opravdu různorodých profesí. Na jídlo čekali takzvaní kravaťáci, sportovně odění muži a ženy, ale také lidé v montérkách. Čekání nebylo zas tak dlouhé, jak se na první pohled zdálo, bylo to asi osm minut. Kuchaři pracují evidentně rychle a bez problému.

Narváno. Zdroj: PrahaIN.cz
Lidové ceny
Na výběr bylo z těchto jídel: smažená kuřecí kapsa se šunkou a sýrem s bramborami za 140 korun, znojemská hovězí pečeně s rýží za 150 korun, vepřová krkovička na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem za 125 korun, pytlácké kuřecí nudličky s nivou a smetanou, brambůrky grenaile (130 korun), špagety s panenkou, sušenými rajčaty a parmezánem (130 korun), hamburská svíčková s houskovým knedlíkem (120 korun), vepřová plec na majoránce s rýží za 115 korun, mexický guláš se sýrem a rýží za 125 korun, zapečená kotleta bez kosti v brambůrkách se smetanou a sýrem za 135 korun nebo černohorský fazolový guláš a bavorské vdolky s povidly bez jedné koruny za stovku.
Polévky jsou za třicet.
Zvolili jsme to nejdražší jídlo z nabídky. Vepřovou panenku obalenou ve slanině se švestkovou omáčkou a kroketami za 145 korun. K tomu tatarku a pití, celkem jsme zaplatili 172 korun.
Levné je tady i pití, a to jak nealkoholické, tak i alkoholické. Limonáda do půllitru dle denní nabídky stojí deset korun, do trojky sedm.
Desítka Krušovice je za dvacku, dvanáctka za pětadvacet.
Velké překvapení
Co se týče jídla, musíme říct, že jsme byli příjemně překvapeni. Panenka by obstála i v nabídce mnohem dražších restaurací. Byla opravdu dobrá.
Netradiční krokety skvělé. To samé švestková omáčka, která nebyla přeslazená, ale asi tak akorát. A nesmíme se zapomenout ani na tatarskou omáčku, jelikož se říká, že podle té se pozná kuchař. A tady všechny vysoké standardy splňuje, protože byla perfektní.

172 korun... Zdroj: PrahaIN.cz
Ačkoli podobné jídelny svým interiérem mohou evokovat devadesátá léta, většina z nich jde kupředu a rozváží jídlo i domů pomocí různých rozvážkových platforem.
Jak jsme nedávno informovali (více ZDE), ceny jídel přes tyto společnosti jsou ale mnohdy vyšší než přímo na místě v restauraci. „Stanovení cen je výhradně věcí partnerské restaurace. Snažíme se, aby byly ceny totožné s těmi v restauracích. Zároveň je třeba si uvědomit, že cena na Woltu je konečná, tedy i s poplatkem za obaly, který si v restauracích jinak přičítají až při placení,“ sdělila tehdy serveru PrahaIN.cz komunikační manažerka Woltu Jana Jarošová.
Jak je to v Lidové jídelně Těšnov? Zde je přes dovoz každé jídlo dražší o dvacet korun.
Vyzkoušeli jsme třeba kuřecí nudličky po sečuánsku s rýží. Na místě stojí 125 korun, přes Wolt 145 korun. Abychom měli prostřednictvím akce Wolt+ dopravu zdarma, museli jsme k jídlu vzít ještě pití, Coca-Colu za pětatřicet. Celkem jsme tak za oběd z jídelny Těšnov zaplatili 180 korun.

Dovoz z Lidové jídelny Těšnov. Zdroj: PrahaIN.cz
Už jsme si nepochutnali tolik, jako v případě vepřové panenky. Ale nebylo to špatné.
Podnik jsme navštívili anonymně na své vlastní náklady.