foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Festival kyseláčů
REPORTÁŽ: Češi objevují nové pivní chutě. Jedním ze stále oblíbenějších druhů je i takzvaný Sour Ale, pro který se v Česku vžilo označení Kyseláč. Už potřetí se na jeho neobvyklé chutě zaměřuje Pražský festival kyseláčů, který nabídl například modré pivo. Pryč bylo za hodinu.
Svou svěží chutí patří kyseláče k oblíbeným pivním stylům zejména v létě. Na rozdíl od běžných svrchně kvašených piv v jejich chuti nedominuje hořkost a důležitý není ani chmel. Soury mohou chuťově pivo připomínat jen vzdáleně, prim obvykle hraje ovoce. O to více překvapí jejich síla.
To nejlepší z kyseláčů všech druhů, chutí i barev přinesl už třetím rokem Pražský festival kyseláčů. Vydali jsme se za ním do Permanentu Pragovka ve Vysočanech, asi 4 minuty pěšky od stanice metra Kolbenova. Mezi novými rozestavěnými bytovkami a starými pozůstatky továren se tu skrývá klidná oáza pro všechny pivní nadšence.
Festival je malý a skromný. Pivo se čepuje v kontejneru. Foto: redakce PrahaIN.cz
Skromnost festivalu nás mile překvapila
Akce začala ve středu 5. června a kyseláče byly nabízeny každý den až do soboty 8. června. My jsme na místo vyrazili ve čtvrtek.
Festival byl velice skromný. Sestával ze dvou přeměněných kontejnerů, jednoho stanu, stolků a lehátek. Jednoduchý byl i princip, zkrátka se čepovalo to, co zrovna bylo. A když se sud dopil, narazilo se něco nového. Výběr však přesto nebyl nijak limitující, dva výčepy dohromady nabízely asi dvacítku druhů, které se průběžně měnily.
Jak jsme se přímo na místě dozvěděli od obsluhy, hitem středečního odpoledne bylo modré pivo Blue Lagoon. Vypité prý bylo asi za hodinu: „Povedlo se nám sehnat ještě jeden sud, bude v pátek. Očekáváme, že se po něm zase jen zapráší. Dnes doporučuji Apricot Symphony, meruňkové pivo, a belgický sour s názvem Filthy Monk, ten je třešňový.“
Psali jsme
REPORTÁŽ: V pátek 31. května a v sobotu 1. června se v parku Parukářka konalo tradiční Žižkovské pivobraní. Jeho už jedenáctý ročník představil…
Pivo s okurkou a růžovým pepřem nebo s malinou a mátou
Na lístku nás zaujalo ještě například pivo s okurkou a růžovým pepřem, s malinou a mátou nebo mangem. Z nabízených pivovarů můžeme jmenovat například Klenot, Vagabund, Vlk, Volt, Sqbru nebo Crazy clown.
Cenově se všechny nabízené kyseláče pohybovaly v rozmezí 105 až 109 korun za malé a jednotně 119 za velké. Některé druhy bylo možné zakoupit pouze v malém, anebo naopak pouze ve velkém. V nabídce bylo i několik ležáků s cenovkou kolem 60 korun za malé a 70 za velké.
„Docela dávají. Normálně vypiju třeba pět Plzní, ale tohle je vážně silné. Hlavně to ani moc nechutná jako pivo. Ale je to dobré,“ chválila si nabídku přímo na baru jedna z návštěvnic. Odpovědí jí byla informace, že žádný kyseláč nechutná příliš jako pivo, ale všechny jsou moc dobré.
A k dobrému pivu patří také dobré jídlo. Jeden z kontejnerů tak sloužil jako gril. V nabídce byly dva druhy burgerů za 250 korun, tři druhy klobás (papriková, bavorská a pikantní) za 145 korun, grilovaný hermelín také za 145 korun, domácí hranolky za 99 nebo škvarkové jednohubky za stejnou cenu.
Jídlo i pivo nám chutnalo. Foto: redakce PrahaIN.cz
Zajímavou nabídku podtrhla skvělá atmosféra
Ochutnali jsme jak jídlo, tak několik druhů piv. Vše nám moc chutnalo a nemůžeme si vlastně na nic stěžovat. Užili jsme si i celkovou atmosféru, skromnost akce nás mile překvapila. I když jsme se při cestě na místo trochu báli, že jdeme do areálu stavby nebo nějaké opuštěné budovy, zahrádka nás překvapila a určitě můžeme její návštěvu doporučit. Nejen v rámci festivalu.
Také na tvářích dalších návštěvníků bylo vidět, že se jim na akci líbí. S přibývajícími hodinami navíc přibývali i lidé. Když jsme kolem půl šesté dorazili, k dispozici bylo ještě několik volných stolů i lehátek. Při našem odchodu, asi o dvě hodiny později, už mnozí stáli a u výčepu se začala tvořit fronta. I tak šlo ale všechno poměrně rychle, nejpomalejším článkem objednávání byla klasicky platba, která byla možná kartou. O to více jsme pak ocenili druhý výčep.