Homolka, Bulovka: Fotografie nemocničních jídel, kterým pamětníci neuvěří

10. 09. 202310:12
Homolka, Bulovka: Fotografie nemocničních jídel, kterým pamětníci neuvěří
foto: PrahaIN.cz/Nemocnice Na Homolce, ilustrační foto

Pobyt v nemocnici je zpravidla vynucenou záležitostí, které se chce každý vyhnout. Pokud se tak stane, pacient se zde musí i stravovat. V očích veřejnosti však není nemocniční jídlo většinou hodnoceno pozitivně. Mnozí jej srovnávají se školními jídelnami. Na sociálních sítích najdeme stovky fotografií s otřesnými pokrmy, které byly lidem naservírovány. Proto jsme zjišťovali, jak to v pražských nemocnicích vypadá nyní.

Předchozí materiál jsme věnovali Všeobecné fakultní nemocnici, která šla se stravou hodně kupředu. Za tuto pražskou nemocnici představila tamní stravování nutriční terapeutka Lucie Růžičková.

Dozvěděli jsme se i to, že v nemocnici vaří tři bývalí šéfkuchaři.

„Nebáli se připravovaných změn, nových receptur a změnili celý systém práce v kuchyni. Vše se dělalo praktičtěji, hledaly se nové možnosti úpravy pokrmů, hledaly se nové potraviny. Poté se zavedly nové diety, které se nazývají základní ve zdraví - 3 FIT a základní v riziku malnutrice - 3 MAL,“ popsala vedoucí nutriční terapeutka Lucie Růžičková.

Slíbili jsme, že v tématu nemocniční stravy budeme pokračovat. Nyní jsme se zaměřili na dvě známé pražské nemocnice.

Za Nemocnici Na Homolce popsal tamní „gastronomii“ Miroslav Krotký, který je vedoucím oddělení stravování. To se zaměřuje především na pacienty s onemocněním srdce, cév a nervové soustavy.

Miroslav Krotký říká, že stejně jako je ve specializovaném zařízení nadstandardní zdravotní péče, podobné je to u jídelníčku, kterému Na Homolce věnují mimořádnou pozornost.

„Chceme, aby se naši pacienti u nás vždy cítili co nejlépe i po psychické stránce, proto jsou s nimi sestry a nutriční terapeutky v častém osobním kontaktu. Jídelníček sestavují s každým individuálně na míru, s ohledem na diagnózu, ale i jeho chutě a zvyklosti. V tom jsme skutečně nadstandardní. Dobré jídlo je důležité pro rychlou léčbu a rekonvalescenci pacientů, pečlivě se sleduje, jaká jídla jsou u pacientů oblíbená, a na základě vyhodnocení se jídelní lístek neustále aktualizuje. Důležité je, aby pacient jídlo snědl,“ říká vedoucí oddělení stravování Nemocnice Na Homolce.

Miroslav Krotký podotýká, že v nemocnici již dávno splňují doporučení Ministerstva zdravotnictví a nabízí zdravou a chutnou stravu. A jako jsme v přechozím materiálu psali o dietách ve VFN, totožná věc se chystá i Na Homolce.

„Jídlo se připravuje šetrnými technologickými postupy, aby zůstávalo zachováno co nejvíce vitamínů a minerálních látek, takto upravené pokrmy jsou také mnohem lépe stravitelné,“ komentuje Krotký.

Bulgurová kaše. Zdroj: Nemocnice Na Homolce pro PrahaIN.cz

Nemocnice rovněž dbá na ekologii a minimalizaci odpadu. Pacientům servíruje jídlo na porcelánovém nádobí „Například pomazánku od nás dostanou ve skle, ne v plastovém obalu uzavřeném fólií.“

Dle slov specializovaného zařízení je jídlo z principu hravá záležitost a pacientům nabízí moderní kuchyni, kterou doma běžně nejedí.

Příklad jídelního lístku nám Nemocnice Na Homolce poskytla tento:

Snídaně: vajíčková pomazánka s lučinou, polníček, vícezrnný rohlík.

Svačina: hruška.

Oběd: dýňová polévka. Pečené treska, bylinkový bulgur, grilovaná zelenina.

Svačina: acidofilní mléko.

Večeře: krůtí roláda plněná rajčaty a mozzarelou, bramborová kaše.

Konec UHO omáček v Čechách?

Pochvala od pacientů podle Miroslava Krotkého opravdu přichází.

„Sami jsme zažili dobu nevzhledných ´UHO´ omáček pochybné kvality, proto jsme se vydali jinou cestou. O tom, že je správná, nás pacienti často přesvědčují, když říkají a píší, že u nás vaří jak v Alcronu nebo michelinské restauraci. Chvála nás těší a děláme všechno proto, abychom si vysokou laťku stále udrželi. Stejnou péči, jakou věnujeme našim pacientům, dostávají i naši zaměstnanci,“ říká vedoucí oddělení stravování Nemocnice Na Homolce.

Opět přichází otázka, jak se toto gastronomické zpestření a zlepšení celkové situace v nemocnici, na kterou jsme tady před lety nebyli zvyklí, promítlo do nákladů.

Prý takřka nijak.

Jak uvedl Miroslav Krotký, v Nemocnici Na Homolce už čtyři roky funguje dynamický nákupní systém, díky kterému nakupují suroviny a potraviny v požadované kvalitě za nejnižší ceny na trhu.

„Nakupujeme je na základě transparentních soutěží, do nichž se může zapojit jakýkoli dodavatel,“ komentuje Krotký a dále mluví také o podpoře lokálního trhu.

„Díky pestré nabídce můžeme vybírat české maso, biopotraviny, bio smetanu, sezónní české ovoce a zeleninu, brambory z Vysočiny a tak dále. Naše kuchyně je v provozu dvanáct hodin denně, jsme unikátní tím, že se pacientům připravují na Homolce tři separátní čerstvá jídla denně. Průmyslově zpracované potraviny téměř nepoužíváme,“ uzavírá Miroslav Krotký za Nemocnici Na Homolce.

Bulovka má i snídaňový raut

Že je spokojenost pacientů se stravou tím nejdůležitějším, ví i ve Fakultní nemocnici Bulovka. Právě tento nemocniční komplex v Libni, ve kterém kdysi na následky zranění po atentátu zemřel Reinhard Heydrich, si v letech 2021 a 2022 nechal vypracovat hodnocení spokojenosti se stravováním přímo od pacientů.

„Výsledky byly velmi pozitivní,“ okomentovala tisková mluvčí Eva Stolejda Libigerová a redakci zaslala graf s výsledky.

Důležitá je především chuť jídla. S ní bylo vloni velice spokojeno sedm procent respondentů, Sedmačtyřicet procent bylo spokojeno. 34 procent méně spokojeno a pouze tři procenta pacientů byla vyloženě nespokojených.

„Při skladbě jídelníčků se snažíme vyhovět trendům moderní gastronomie,“ říká mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka.

Největší rozdíl ve Fakultní nemocnici Bulovka oproti zdravotnickým zařízením, které jsme doposud probírali, jsou snídaně. Jsou zde podobně jako v penzionech a hotelích formou rautu. Tato věc je prozatím zavedena na Klinice plastické chirurgie FNB a 1. LF UK a na porodním odd. Gynekologicko-porodnické kliniky FNB a 1. LF UK.

Snídaně. Zdroj: Fakultní nemocnice Bulovka pro PrahaIN.cz

Podle nemocnice v osmé městské části si pacienti tuto formu snídaně velmi oceňují.

V rámci obědu a večeře si za předpokladu, že není nutné dodržovat předepsanou dietu, mohou pacienti vybrat z nabídky, ve které jsou obsažena nadstandardní jídla. PrahaIN.cz má k dispozici jídelníčky takzvaného standardu i nadstandardu.

Klasický jídelníček v sobě skrývá pokrmy jako například hovězí s krupicovými nočky a bramborovou kaší a polévku kulajdu.

Nadstandardním jídlem je například lososové lasagne, jáhlové rizoto s kuřecím masem, sušenými rajčaty a bazalkou či argentinská štika s dušenou zeleninou a vařenými brambory.

Příklad jídelníčku nadstandard. Zdroj: Fakultní nemocnice Bulovka pro PrahaIN.cz

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných