foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Hotelová snídaně, ilustrační foto
Nenápadně schovat jablko či jiný druh ovoce do kapsy, namazat si chleba, zabalit do ubrousku a co nejméně viditelně uložit do kabelky. Běžný pohled v rámci hotelových snídaní. Nemělo by se to, ale některé hotely a řetězce to tolerují, jinde platí absolutní zákaz. Najde si však i výjimka, někdy hostům totiž svačiny sami chystají.
V některých hotelech platí zákaz vynášení jídla, na což často upozorňují cedule. Nicméně mnoho hostů ho mnohdy ignoruje, jídlo schovávají a snaží se ho pronést, důvodů může být několik. Od chybějícího supermarketu v okolí přes celodenní výlety na opuštěných místech po to, že někdo prostě ráno hlad nemá. Hotelový personál sice tyto prohřešky často přehlíží, občas se ale objeví někdo hodně nenasytný, což reakci vyvolá. Několikrát jsme byli podobné situace svědkem a nejedná se o nic příjemného ani pro jednu stranu.
Síť hotelů OREA ale zvolila jiný koncept. S tím, že si hosté chtějí odnést svačiny, počítají. Ty mají buď rovnou v svačinových sáčcích připravené, nebo si hosté mohou svačinu nachystat sami z toho, co mají rádi.
Naše redakce si toho všimla díky nezvykle vysokému počtu pozitivních komentářů, které na českých sociálních sítích nejsou tak běžné.
Ohlas je obrovský
„Myšlenka na svačinky vznikla z potřeby hostů. Všichni známe ten moment, kdy si potají odnášíme kousek ovoce nebo chleba ze snídaně, protože na výletě není po ruce občerstvení a v okolí hotelu třeba ani supermarket. My v OREA ale nechceme, aby se u nás hosté cítili nepatřičně nebo provinile. A tak nám to přišlo jako naprosto logický krok: nabídnout svačinu oficiálně, s úsměvem a přáním hezkého dne,“ sdělila redakci Monika Jančová, marketingová ředitelka sítě hotelů.
Svačinky jsou ve všech hotelích zmíněné sítě po celé republice. Každý k nim ale přistoupil jinak. Jak Monika Jančová vysvětluje, tak například v hotelích v Krkonoších dostanou hosté připravený šunkový nebo sýrový sendvič a jablko. Na jiném místě si mohou svačinu sestavit sami ze snídaňového bufetu. V pražském hotelu je připravený speciální svačinový stolek, kde si host vybere přesně to, co mu chutná. Na výběr je vegetariánská varianta, uzeniny, zelenina i ovoce.
Psali jsme
Poté, co naše redakce publikovala text o ceně lanovky na druhý nejvyšší vrchol Vysokých Tater Lomnický štít, jsme byli upozorněni na dění…
„Naše hotely své hosty dobře znají a způsob podávání svačin přizpůsobují jejich potřebám. Samozřejmostí je i ohled na specifické stravovací požadavky. Nejvíce se svačiny osvědčily u rodin s malými dětmi. Děti na snídani sezobnou pár cereálních kuliček a za deset minut na výletě už mají hlad,“ říká s úsměvem Monika Jančová.
Svačiny v hotelích nabízí již několik let, ale teprve nedávno je začali více komunikovat i navenek. A ohlas je prý obrovský. „Hosté mají z tohoto jednoduchého, ale promyšleného gesta velkou radost. Vnímají, že na ně myslíme a rozumíme jejich potřebám. Zaznamenali jsme nárůst pozitivních recenzí a nadšených komentářů na sociálních sítích. Svačiny na cestu se tak staly jedním z nejlépe hodnocených OREAmomentů, které hosté rádi sdílejí,“ dodává Jančová.
Pozitivní komentáře přibývají jak na sociálních sítích, tak u samotného hodnocení jednotlivých hotelů, opakují se slova jako pecka, fenomenální, paráda či, že jde o super nápad. Několik lidí také zmiňovalo, že oceňují, že hosté možnosti odnést si jídlo nezneužívají a že opravdu berou jen to, co ví, že jsou schopni sníst. Lidé se pozitivně vyjádřili také v Reels na Facebooku.
PrahaIN.cz se dotazovala desítek hotelů po celé České republice, jak to funguje u nich a zda o podobné službě neuvažují i oni. Některé hotely vynášení ze snídaní tolerují v rozumné míře, jiné to přímo zakazují.
Například Erlebachova bouda ve Špindlerově Mlýně toto téma nepovažuje jako aktuální. „Věříme, že naše bohaté snídaně formou neomezeného bufetu plně naše hosty uspokojí a jsou vnímány jako zážitek určený ke konzumaci přímo v restauraci. Drobné občerstvení, jako ovoce či pečivo, obvykle tolerujeme, nicméně rozsáhlejší vynášení jídla není v souladu s konceptem snídaňového servisu,“ zní z hotelu. Připravené svačiny hodnotí jako zajímavé, o podobném kroku ale neuvažují.
Podobný názor zaznívá i z dalšího hotelu ve Špindlerově mlýně. I tady je vynášení potravin zakázáno. „Naším cílem je zajistit, aby hosté měli během snídaní vždy k dispozici čerstvé a kvalitní jídlo,“ říká pro PrahaIN.cz za hotel Veronica Andreolli. I zde postup OREA hotelů zvážili, ale neplánují ho zavést.
Psali jsme
ROZHOVOR: Na konci ledna přinesl server PrahaIN.cz první ze svědectví jednasedmdesátiletého muže, který od roku 1980 žije v sousedním Německu.…
Nesnědené jídlo zůstává na pokojích
Alfons Boutique Hotel na Malé Straně svačiny zdarma také nechystá, v případě zájmu je možné si za svačinu připlatit.
„Samozřejmě se stává, že si hosté odnášejí jídlo, tomu bohužel nejde úplně zabránit. Nicméně jsme ekologický butikový hotel a snažíme se maximálně efektivně pracovat s potravinami, proto i plýtvání potravinami není naším cílem. Pokud by hosté měli zájem o přípravu svačinového balíčku, rádi jim jej za adekvátní poplatek připravíme. Většinou se ukázalo, že čím více hotel nabízí hostům služby nebo potraviny zdarma, tím více hosté plýtvají, což jde proti naší filosofii. I tak se nám velmi často stává, že většina vynesených potravin (připravené sandwiche, jogurty, sušenky), které si hosté z bufetu odnesou, končí na stolech v jejich hotelových pokojích a pouze malé procento je ve finále opravdu využije. Po odjezdu hostů pak jsou bohužel tyto potraviny na vyhození,“ říká za hotel Martina Zachardová.
Hotelová síť Czech Inn Hotels vynášení jídla ze snídání přímo nezakazuje, svačiny ale nechystá. „Upřímně zastáváme názor, že každý z našich hostů, který má snídani v ceně, má nárok na kvalitu. Prosecco na přivítání, kvalitní káva, vybrané pokrmy a la carte. Nikoho ve snídaňových restauracích neomezujeme. Naše hostesky nebudou nikoho zastavovat,“ říká redakci Petr Chábera, vedoucí obchodního oddělení Czech inn Hotels.
Hotely Srní na Šumavě hodnotí nápad zavést svačiny zdarma jako dobrý nápad. Sami vynášení tolerují v rozumné míře.