foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Ze Staroměstského náměstí
Zdeněk Pohlreich je zřejmě nejznámějším zástupcem gastronomie v Česku, proslavil se různými pořady v televizi, z nichž nejvýraznější je cyklus Ano, šéfe! na TV Prima. Má i vlastní restaurace a v minulosti se stal tváří hotových jídel, jež se dovážela do supermarketů.
Jedním z těchto projektů byla i kachní stehna či vepřová kolena od šéfa. Jednalo se o jídla uvařená metodou sous vide, jež po zakoupení v obchodě lákala na jednoduchou přípravu.
Dodávku s tváří Zdeňka Pohlreicha jsme spatřili i v centru hlavního města. Bylo dopoledne a jednalo o závoz do restaurace Orloj.
Zavážka nás zaujala.
Rozhodli jsme se proto zjistit, zda Zdeněk Pohlreich zásobuje svými produkty i jiné restaurace.
Závoz do Bar Restaurant Orloj. Zdroj: PrahaIN.cz
Nejprve jsme se podívali na webovou stránku Pohlreich Store, která byla uvedena na autě. Ta nefunguje. Kontaktovali jsme proto druhý e-shop známého kuchaře s názvem Pohlreich Shop.
„Kolena, myslím, skončila. To byla věc pro Lidl. Zdeněk má akcí víc, já jsem od nakladatelství, prodáváme i nože a další věci. Doména u zmiňovaných stránek se ale už neprodlužovala,“ sdělili nám v Pohlreich Shopu.
„Ale vím, že jedna kategorie jídel byla of šéfa, to dělala společnost Selský Grunt na Moravě podle receptur, které vytvořil Zdeněk,“ dodali.
Kontaktovali jsme i moravskou společnost.
Prahu zavážíme, potvrdil Selský Grunt
Tam nám sdělili, že jídla od Zdeňka Pohlreicha nadále vyrábí a nejedná se pouze o jídla pro supermarkety.
Konkrétní pražské podniky, kam zaváží, nám ovšem sdělit nechtěli.
„V současné době věci od pana Pohlreicha pořád děláme, některé firmy to ještě berou. Tím hlavním byl ale Lidl. Dovážíme i do restaurací. Prahu zavážíme. Máme i další věci než jen ty od pana Pohlreicha. Dá se říct, že pan Pohlreich nám pomohl vytvořit i zbytek jídel, máme to s jeho ochutnávkou a jeho poradenstvím. Jsou tam i hotové rolády, kuřecí stehna, kuřecí špalíčky,“ popsali nám ve společnosti Selský Grunt.
Dotazovali jsme se i v Restaurant Bar Orloj.
Chtěli jsme potvrdit, že jejich dodavatelem je společnost Selský Grunt. Zajímaly nás i detaily, co všechno od nich odebírají. A jestli se opravdu jedná o hotová jídla, která pak jsou prodávána i za více než 500 korun.
Dva pracovníci po telefonu, se kterými byla z důvodu jazykové bariéry obtížná domluva, si prý naše dotazy zapsali a uvedli, že je později předají manažerce.
Ani po více než třech týdnech se nám nikdo neozval.
Psali jsme
REPORTÁŽ: V centru Prahy se už přes rok nachází podnik Střídačka. Jde o restauraci, kterou vedou dvě hokejové legendy, Martin Ručinský a Petr…
Bar Restaurant Orloj má v menu například pečené vepřové koleno s hořčicí a cibulovým salátem za 529 korun. Gramáž zde není uvedená.
Další jídla jsou za podobné ceny: smažený sýr a brambory za 399, čtvrtka kachny se zelím a bramborovými knedlíky za 599, tatarák za 469 korun.
Velkou Plzeň si zde vychutnáte za 139 korun, tuplák za 229. Kozel, většinou levnější, je tu za stejnou částku.
Domácí limonády za 149, malé džusy ve velikosti 0,25 litru za 139 korun. Malá perlivá voda o podobné velikosti je za totožnou sumu. Cappuccino 149, to samé dvojité espresso. Flat white dokonce za 159 korun. Medovník stojí 209 korun.
Podnik v srdci metropole. Zdroj: PrahaIN.cz
Společnost, která do tohoto podniku dovážela suroviny, také uvádí, že důležitým kritériem pro jejich výrobky je jednoduchost. Většina z nich by měla mít tříměsíční trvanlivost v případě skladování do pěti stupňů Celsia. Jejich příprava tak spočívá pouze ve vybalení a ohřátí.
Návod k přípravě produktů od společnosti Selský Grunt
Hovězí tatarák
1. Připravte si nůž, lžíci, rozmrazovací misku a mísící misku.
2. Váleček s masem nechte pozvolna rozmrazit (nepoužívejte mikrovlnnou troubu, či jiné zařížení)
3. Po dostatečném rozmražení otevřete váleček nožem a vložte maso do mísící misky, přidejte omáčku (lze i bez) a Vámi požadované koření. Zamíchejte lžící.
Hotovo.
Pro Sous Vide a konfit:
1. Připravte vybraný výrobek, nůžky nebo nůž, pečicí nádobu a předehřejte troubu (nebo použijte gril, mikrovlnku atd.).
2. Vybalte vybraný produkt z původního balení a vložte ho do vybrané nádoby na pečení.
3. Umístěte pečicí troubu do předehřáté trouby a ohřejte podle Vašich osobních požadavků (Doba přípravy závisí na typu produktu, teplotě a způsobu přípravy).
Zdroj: Selský Grunt
|