foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/IKEA bistro
IKEA. Švédský výrobce nábytku, který má své pobočky po celém světě. Česko není výjimkou, jen v Praze naleznete dvě prodejny. Spousta lidí tak má Ikeu spojenou s výběrem vybavení domácnosti při stěhování, ale i s velkými davy lidí, které zde často jsou.
Švédská značka ovšem nabízí i jídlo. Buďto rychlé občerstvení v bistru či obchod, kde si jejich speciality můžete odnést domů, ale i restauraci. Právě do té je o víkendech často vstup na vlastní nebezpečí. Kdo tady někdy v tuto dobu byl, tak ví. Fronty k výdejním pultům bývají nekonečné a čekání se někdy může protáhnout na dlouhou, velmi dlouhou dobu.
Švédsko? To jsou ale především masové koule. Dvanáct kusů s bramborovou kaší si tu dnes pořídíte za 149 korun.
Psali jsme
Málokterá pražská hospoda se proslavila tak, jako ta U Zlatého tygra. Dvoupatrový gotický dům, ve kterém se pivnice nachází, je ze čtrnáctého…
Rostlinná strava všude
V dnešní době se však čím dál víc cílí na rostlinnou stravu. Švédská značka není v gastru výjimkou. V restauraci podává i bezmasé kuličky, jež jsou o něco levnější než ty „pravé“, masové. Přesněji o deset korun za dvanáct kusů.
Rostlinná strava se v Ikee dostala i do bistra s rychlým občerstvením, kde jsou proslavené především hot dogy. V obchodech se nachází hned u pokladen.
Vegetariánský hot dog se zde představil v roce 2018. Ikea prý chtěla inspirovat lidi ke zdravému a udržitelnému zdravotnímu stylu.
V párku je například kapusta, červená čočka, quinoa, cibule, mrkev, brambory a různé druhy koření, jako jsou zázvor či kurkuma.
Dnes je tomu už skoro pět let, co se tento netradiční pokrm dostal do sítě prodejců nábytku. Zajímalo nás, jestli se setkal s úspěchem. Ikeu jsme tak kontaktovali.
Food Comercial Leader české IKEA Jakub Slavík serveru PrahaIN.cz potvrdil, že zeleninové hot dogy si zákazníci oblíbili. Ročně jich prý v bistrech prodají kolem 300 tisíc kusů.
„Téměř každý čtvrtý hot dog, který prodáme, je zeleninový. Zájem o něj roste, a to nás moc těší. Naší strategií je totiž nabízet bezmasé produkty, které jsou prospěšnější nejen pro nás, ale díky nižší klimatické stopě i pro naši planetu,“ uvedl pro PrahaIN.cz Jakub Slavík za IKEA.
Obrovské překvapení
Vydali jsme se tento zeleninový pokrm vyzkoušet.
Je levnější než varianta s masem. Klasický hot dog s párkem stojí 25 korun. V menu se dvěma kusy a bezedným kelímkem se cena vyšplhá na 65 korun. Zeleninový stojí dvacet korun a v menu s pitím pětapadesát.
Zeleninový hot dog, v pozadí klasický. Zdroj: PrahaIN.cz
Neměli jsme příliš velká očekávání. O to víc jsme byli překvapení. To, co jsme dostali za dvacet korun, bylo k neuvěření. V hot dogu je totiž kromě náhražky masa i speciální medová hořčice, vídeňská cibulka a červené, sladké zelí.
Bylo to výborné.
Oproti klasickému hot dogu s párkem z masa je to velmi příjemná změna.
Není divu, jak vysoké jsou jeho prodeje.