foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Holešovická pobočka The Boršč
Server PrahaIN.cz oslovil restauratér z hlavního města, který mluvil poměrně rázně. Dobře si uvědomoval, co říká, a proto nás požádal o anonymizaci svého jména. Jeho ostrá kritika směřovala především proti konkurenčnímu podniku The Boršč, který sídlí v Holešovicích a na Vinohradech.
Podle jeho slov „musí jet na dotacích“, jinak by prý nebylo možné držet tak nízké ceny. „Jak na ně vůbec přišli? Polévka za 50 korun, hlavní jídlo za 100 korun?“ podivil se. V dalším rozhovoru popisoval vysoké náklady na nájem vlastního podniku a martyrium spojené se sháněním pomocného personálu. „Asi tam posílají Ukrajince pracovat, platí jim míň, proto mají tak nízké ceny,“ zdůraznil pro PrahaIN.cz.
Závěrečná odpověď nás potom doslova zaskočila. Když jsme se zeptali, kdy tam byl naposledy a jak mu chutnalo, reagoval: „Co? Já jsem neříkal, že jsem tam byl. Ale je mi jasné, že to tam bude za hubičku, asi z dotací.“
Podnik The Boršč známe, poslední dva roky jsme ho ovšem nenavštívili. Rozhodli jsme se proto podniknout tajnou vizitu a ověřit, jak to zde ve skutečnosti vypadá. Ukázalo se, že realita byla na míle vzdálená slovům našeho čtenáře.
Restaurace nabízí standardní ceny, velké porce a těší se viditelnému zájmu zákazníků, a to určitě nejen Ukrajinců.
Na jídelním lístku před restaurací jsme našli typická jídla s cenami: Kyjivský kotlet s bramborovou kaší za 260 korun, pečená vepřová žebra v medovo-hořčicové marinádě s grilovanou zeleninou za 280 korun, smažený pstruh za 290 korun a kuřecí játra ve višňové omáčce s bramborovou kaší za 205 korun. Hovězí i vegetariánský boršč stály 110 korun, varenyky od 135 do 200 korun a sleď se smaženými mladými bramborami 135 korun.
Dotace jsme neobjevili
V nabídce toho bylo pochopitelně ještě víc, například palačinky s masem, plněná rajčata, foršmak, nakládačky, teplý salát s játry a zeleninou, raci vaření s koprem. Ti nás vážně zaujali. Kilogram stojí 850 korun a jedná se o porci pro dva.
Téměř identické ceny jsme zaznamenali i v říjnu 2023, tedy před dvěma lety. Restaurace tehdy byla plná a její pokrmy byly nadprůměrně hodnoceny napříč webovými platformami. Mimochodem, body pražského podniku The Boršč v minulosti převyšovaly i michelinský Field Radka Kašpárka.
Z několika neoficiálních rozhovorů na místě jsme se o žádné dotaci nedozvěděli a nedohledali ji ani v registrech. Se všemi konkrétními poznatky jsme se znovu spojili s mužem, jehož telefonát nás k návštěvě ukrajinské kuchyně přiměl.
Po představení skutečných cen a prostředí reagoval stručně: „Hm. Jen aby,“ a zavěsil.