Jak provětrá peněženku největší restaurace na Letišti Praha? Vyzkoušeli jsme

14. 01. 202412:06
Jak provětrá peněženku největší restaurace na Letišti Praha? Vyzkoušeli jsme
foto: Georgi Bidenko, PrahaIN.cz/Restaurace Runway na pražském letišti

RECENZE: Občerstvení na pražském letišti jsme se věnovali již několikrát. Je jich nesčetně. Americké fastfoody s hamburgery nebo pizzou, italské nebo asijské streetfoodové bary, pekárny s francouzským pečivem, freshbary, pivnice či kavárny. Často jsou za vysoké ceny terčem kritiky cestujících. Tentokrát jsme zamířili do největší restaurace pražského letiště, která nese jméno Runway.

Jedná se o velkou samoobslužnou kantýnu, kterou najdete v prvním patře Terminálu 1. Lze do ní vstoupit jak z veřejné části, tak i z tranzitního prostoru. Obě části jsou odděleny skleněnou přepážkou. Nabízí českou i mezinárodní kuchyni.

Restaurace, která je hojně využívaná i zaměstnanci letiště, nabízí velkou kapacitu k sezení v moderním prostoru s výhledem na plochu letiště. Milovníci letadel mohou v teplých měsících využít terasu s posezením.

Samozřejmostí je hned několik obrazovek, kde si cestující mohou kontrolovat informace o letu, malý dětský koutek i relax zóna.

Tabule s odlety. Autor: PrahaIN.cz

Nás ale zajímali především ceny jídel, protože o drahém jídle na letišti se tradují legendy.

Z dlouhého menu jsme si vybrali českou sváteční klasiku. Kachnu s houskovým knedlíkem a zelím, která nás vyšla na 240 korun, ovocný nápoj Redmax stál 12 korun a jako dezert jsme vybrali Tiramisu roládu za 27 korun.

Jídlo bylo výborné. Autor: PrahaIN.cz

Celková útrata byla 279 korun. Kachna byla křehká, voňavá, zelí chutné a knedlíky nadýchané. Nebylo co vytknout. Po takové porci zvládnete i delší let bez sebemenšího pocitu hladu až do hotelu v destinaci. Pokud spěcháte, naleznete zde i různé svačiny do letadla. I ty vychází minimálně o zhruba čtvrtinu levněji než v ostatních místních fastfoodech nebo obchodech.

Podívali jsme se do jídelního lístku i na další jídla. Kuřecí vývar se zeleninou a rýží i zelná polévka stojí 65 korun. Bulgurové rizoto s houbami, kořenovou zeleninou a uzeným sýrem 150 korun, sekaná svíčková s houskovými knedlíky 180 korun či smažený kuřecí řízek s bramborovým salátem, majonézou a citronem 210 korun.

Dětská porce těstovin s tomatovou omáčkou a parmazánem vyjde na 72 korun, kuřecí řízek s hranolky 97 korun.

Malý ovocný nápoj Redmax z automatu vyjde na 12 korun, limonády Coca Cola či Fanta v plastové láhvi koupíte za 55 korun, třetinka piva Budvar stojí 45 korun.

Při naší návštěvě restaurace Runway jsme požádali o krátký rozhovor i šéfkuchaře pana Miloslava Placáka.

Šéfkuchař. Autor: PrahaIN.cz

Kolik jídel ve vaší kuchyni připravíte za den?

S kolegy připravíme denně až 9.000 výrobků, hlavních jídel v průměru 2.500, polévek 400 a zeleninových salátů až 90 kg.

Kolik lidí se podílí na přípravě jídel ve vaší kuchyni?

Náš provoz je v režimu 24/7, což zabezpečuje na směně při výrobě a výdeji 20 kuchařů a kuchařek, 7 další kolegů připravuje výrobky cukrářské a studené kuchyně.

Co patří mezi nejoblíbenější jídla pro české klienty a co pro zahraniční? Mají jiné preference?

Určitě jsou velice oblíbená jídla z české klasiky, ale v dnešní době je trend mít v nabídce i etnické pokrmy, jako jsou asijská či italská jídla, která připravujeme přímo před hosty na live cooking stageích a pokrmy s přidanou hodnotou. To jsou nízkokalorická či bezlepková. Zahraniční hosté jsou spíše konzervativní a preferují vždy jídla, která znají.

Vaše restaurace vyhrála v soutěži Kantýna roku v roce 2023 v kategorii Inhouse - all inclusive s vlastní provozovnou bez externího dodavatele. Čemu přisuzujete zisk prestižního titulu?

Na úspěchu má velký podíl celý tým, který máme stabilizovaný, tvoříme společný názor na gastronomii a věnujeme se odbornému rozvoji. Druhým důvodem je naše společnost Letiště Praha, ve které máme podporu v rámci modernizace technologického zázemí, a třetím pilířem jsou kolegové z HR, kteří nám pomáhají doplňovat a rozvíjet náš tým.

Setkáváte se i s nějakou gastronomickou výzvou nebo nevšedními požadavky?

V naší kuchyni připravujeme i catering pro slavnostní události na letišti například při zahajování nových linek. Velká výzva byla příprava slavnostního rautu pro významnou leteckou společnost Emirates, kdy jsme například použili tradiční arabské ingredience nebo tematické rauty pro otevírání spojů do exotických destinací.

Verdikt PrahaIN.cz:

Prostředí hodnotíme jako příjemné a naprosto čisté. Restaurace má pestrou nabídku jídel, ze které si většina cestujících vybere, a ceny nás opravdu na rozdíl od jiných restaurací na letišti pozitivně překvapily. Dalo by se říci, že jsou na běžné úrovni pražských jídelen a porce jsou dostatečně velké, že vás bohatě nasytí i na dlouhý let. A pochutnáte si.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných