Jak se vaří u Jana Punčocháře? Skvěle. Jen nesmíte číst zahraniční recenze

20. 10. 202310:04
Jak se vaří u Jana Punčocháře? Skvěle. Jen nesmíte číst zahraniční recenze
foto: TV Nova, se souhlasem/Jan Punčochář, porotce pořadu Masterchef

Stejně jako Radek Kašpárek a Přemek Forejt, i třetí porotce oblíbené soutěže MasterChef Česko je šéfkuchařem. Jan Punčochář vaří ve svém podniku U Matěje, který otevřel v roce 2019. Od kolegů se ale restaurace v řadě věcí podstatně liší.

Žádné malé degustační porce uprostřed talířů s názvem, kterému řada lidí ani nerozumí, ale poctivé porce typicky českých pokrmů za přijatelné ceny.

PrahaIN.cz stejně jako u dvou dalších porotců soutěže MasterChef Česko prošla stovky recenzí. Například na Google recenzích má stejné hodnocení jako Entrée, kde je šéfkuchařem Přemek Forejt, michelinský Field Radka Kašpárka má dokonce o jeden desetinný bod méně.

A lidé jsou U Matěje nadšení. Hovoří o ní jako o jediné české restauraci, ze které neodchází zklamaní. Ty, kteří si nepochutnali, bychom hledali těžko. Lidé také často píšou o příjemném prostředí, milé obsluze a řada z nich vyzdvihla fakt, že Jan Punčochář je velmi často viděn přímo v restauraci.

Ostatní recenze na českých serverech jsou obdobné.

Výjimkou je ale americký Tripadvisor. Restaurace Field má 4,5 hvězdičky z pěti, Entrée stejně tak. U Matěje zůstávají „jen “čtyři hvězdy.

Recenzenti z Česka chválí, mezi cizinci se stížnosti objevují. Na obsluhu, ceny i pokrmy.

Deset dní dopředu

Restaurace U Matěje si na rozdíl od podniků zbývajících porotců MasterChef Česko jméno ve světě nezískala. Jan Punčochář si ale na nezájem klientů rozhodně stěžovat nemůže. Rezervace je nutné dělat nejméně deset dní dopředu, jak nám po telefonu sdělil zaměstnanec restaurace.

Strávníci se mohou těšit na typicky české menu.

Skládá se z šesti předkrmů. Kapří hranolky s koprovou majonézou a zelným salátem vyjdou na 210 korun, hovězí roastbeef s majonézou ze zeleného pepře, liškami a vídeňskou cibulkou na 295 korun a marinovaný losos v kysaném zelí za 275 korun.

Polévky stojí 85 korun a na výběr je polévka dne a gulášová.

Hlavní jídla se pohybují mezi třemi a čtyřmi stovkami. Například houbový guláš stojí 290 korun, kachní prso s celerovým pyré a bramborem vyjde na 385 korun, za telecí řízek s bramborovým salátem musíte ještě deset korun přidat.

I dezerty jsou typicky české. Tvarohové buchty s rumovou omáčkou, rozinkami a vanilkovou zmrzlinou stojí 175 korun. Borůvkový koláč s jogurtem a kefírovou zmrzlinou 165 korun. Ovocný sorbet 55 korun.

Jan Punčochář se vyučil v hotelu Ambassador, kuchařskou praxi získával také v michelinských restauracích Tim Raue v Berlíně a Hangar 7 v Salzburgu nebo v renomovaném švýcarském restaurantu Häberlis Schützenhaus. Po návratu do rodné republiky se stal šéfkuchařem restaurace Le Terroir, kde vařil deset let a získal michelinské ocenění Bib Gourmand. Dalších téměř pět let působil jako šéfkuchař Grand Cru Restaurantu, kde se stal trojnásobných vítězem ankety Zlatý kuchař. Otevřením vlastní restaurace U Matěje se mu prý splnil dlouholetý sen.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných