Jak vypadá rizoto z hrnce michelinského šéfkuchaře?

15. 02. 202416:31
Jak vypadá rizoto z hrnce michelinského šéfkuchaře?
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Filet z telecí svíčkové podle Angela Sabatelli

REPORTÁŽ: Italská kuchyně patří celosvětově k té nejlepší a nejoblíbenější. I Praha se pyšní obrovským množstvím skvělých italských restaurací, které se zaměřují na autentickou pizzu, pasta nebo rizoto. Naše redakce měla možnost ochutnat to úplně nejlepší, co může italská kuchyně nabídnout. Poobědvali jsme totiž speciální michelinské menu.

Na čtyřchodový oběd z pera a hrnce italského kuchaře Angela Sabatelliho, který svou první michelinskou hvězdu získal v roce 2013, jsme byli pozváni do jednoho z nejluxusnějších pražských hotelů, do The Grand Mark Prague v Hybernské ulici. Že půjde o luxusní zážitek nejen pro naše chuťové pohárky, bylo jasné hned.

Pro někoho je návštěva luxusní restaurace téměř denním chlebem, jiní dávají přednost uvolněnější atmosféře v méně výstředních podnicích. V obou případech je gurmánský zážitek ve velké míře ovlivněn právě prostředním, servisem nebo spolustolovníky. O tom, že tady bude vše na nejvyšší úrovni, jsme se přesvědčili hned při příchodu, kdy nám byly otevřeny dveře, odebrán kabát a ještě před usazením nabídnuto víno.

le grillJaroslav Svoboda, Angelo Sabatelli a Jaromír Hlavsa hosty přivítali a popřáli dobrou chuť. Foto: redakce PrahaIN.cz

Živá hudba, zrcadla a spousta příborů

V prostoru restaurace Le Grill nás nejvíce zaujala zrcadla, která se nachází téměř na všech stěnách. Doplněna jsou honosnými lustry a atmosféru všemu dodává živá hudba, o kterou se po celou dobu oběda staral zručný pianista, z jehož výrazu bylo patrné, že to nedělá poprvé, a možná nám gurmánský zážitek i trochu závidí. My jsme mu ale jeho úděl rozhodně nezáviděli. Hrál každopádně příjemně, rozeznali jsme například momentálně na sociálních sítích velice populární píseň Another Love britského písničkáře Toma Odella nebo skladbu River Flows In You. Obě samozřejmě v upravené, pomalejší verzi.

Teprve na stole jsme se z menu, které mimochodem mistr kuchař vlastnoručně podepsal a doplnil i svým malým kresleným autoportrétem, dozvěděli, co tedy vlastně poobědváme. Z množství lžic, vidliček a nožů se nám mimochodem v první chvíli trochu zatočila hlava. Které nářadí patří ke kterému chodu, jsme rozklíčovali až v průběhu oběda.

menuMenu kuchař vlastnoručně podepsal a doplnil autoportrétem. Foto: redakce PrahaIN.cz

Po krátkém úvodním slovu z úst majitele hotelové sítě Czech Inn Hotels Jaroslava Svobody, šéfkuchaře restaurace Le Grill Jaromíra Hlavsy a Angela Sabatelli, mohly hody vypuknout. V proslovu pánové uvedli například fakt, že kuchař do Prahy dorazil teprve ráno den před konáním akce, a že se na dnešní vaření nesmírně těší.

Vejce je skvělá surovina, přesvědčili jsme se u předkrmu

Jako předkrm se podávalo vejce, guanciale, rajčata, espuma z parmezánu a křupavá cibulka. Když jsme jídlo dostali na stůl, působilo na nás jako velice podivná polévka. Už při prvním zaboření lžíce se ale ukázalo, že to hlavní se skrývá uvnitř. Rozteklý žloutek a rajčata společně s křupavým elementem v podobě cibulky nás chuťově nadchl. Předem musíme říct, že nás předkrm uchvátil ze všech podávaných chodů asi nejvíce.

„Vejce je skvělé. Je jednoduché, ale dá se z něj udělat velká spousta věcí. Zároveň to není luxusní surovina, je levné a dostupné. Proto ho mám rád,“ uvedl k předkrmu sám autor menu, když s ním naše redakce po obědě krátce hovořila.

Rizoto se s tím českým nedalo vůbec srovnat. Chutí ani vzhledem

Prvním hlavním chodem bylo rizoto. Konkrétně parmezánové rizoto s bergamotem a sečuánským pepřem. Už název chodu napovídá, že jde o velice jednoduchý pokrm s minimem surovin a komponentů. Důkazem byl i talíř. Na první pohled by se dal zaměnit za v supermarketech běžně dostupnou mléčnou rýži. K české obdobě rizota s kuřecím masem, hráškem a kukuřicí, zastrouhané eidamem, to mělo opravdu hodně daleko. Chuťově samozřejmě nemáme co vytknout. Bylo to zkrátka výborné.

rizotoRizoto. Co ztrácelo na vzhledu, dohánělo chutí. Foto: redakce PrahaIN.cz

Druhý hlavní chod potěšil zejména masožravce. Na talíři se totiž vyjímal filet z telecí svíčkové doplněný kumquatem, salátem radicchio a ibiškem. Jak jsme byli servírkou předem upozorněni, salát vyniká příjemnou hořkostí. Společně s kumquatem, který připomíná mandarinku, byly chutě velice nevšední, ale zároveň moc dobré. Opět nemáme co vytknout. Snad jen vinné párování nás v tomto případě úplně neoslovilo. Podávalo se červené víno Cordero di Montenzemolo Langhe Nebbiolo, které s pokrmem sice hrálo, ale naše chuťové pohárky ho úplně nepreferovaly.

Sladká tečka

To nejlepší a hlavně nejsladší na závěr. A to i v případě vína. Dezertní Marchesi di Gresy Moscato d'Asti nám naopak z vín zachutnalo nejvíce. Stydět se ale nemusel ani samotný dezert sestávající z jogurtu, mraženého sabayonu a jahod. Opět se jednalo o na první pohled velice jednoduché jídlo, které bylo ale chuťově naprosto vynikající a vytvořilo opravdu luxusní tečku za celým zážitkem.

sladká tečkaV jednoduchosti je krása. Zmrzlina s jogurtem a jahodami je toho důkazem. Foto: redakce PrahaIN.cz

Menu mělo být jednoduché, lehké a dobré. Podařilo se

Po jídle se mezi hosty vydal i sám šéfkuchař. Velice milý Ital si se všemi přítomnými podal ruku a zajímal se o to, jak komu chutnalo, a co koho nejvíce zaujalo. Při této krátké návštěvě u našeho stolu jsme se stihli zeptat, který z chodů je jeho nejoblíbenější.

„Mám rád všechny. Předkrm je skvělý, rizoto taky a maso taky. Menu jsme udělali tak, aby bylo jednoduché, lehké a zároveň dobré. Tak doufám, že se to povedlo,“ smál se kuchař. Museli jsme jen přisvědčit.

Za své nejoblíbenější suroviny dále označil vejce či lilek. Jsou podle jeho slov velice tvárné, jednoduché a přitom chutné. Právě jednoduchost a rafinovanost chutí prý na jídle oceňuje úplně nejvíce. A my musíme jeho umění vzdát hold, protože podávaný oběd byl opravdu něco neuvěřitelného.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných