Jak ze stylových exkluzívních potravin udělat standardní součást jídelníčku a co nám to přinese?

13. 10. 202207:26
Jak ze stylových exkluzívních potravin udělat standardní součást jídelníčku a co nám to přinese?
foto: Zdeněk Strnad, PrahaIN.cz/Henrik Lund, šéf dánské společnosti Naturli.

Rostlinná strava musí přestat být alternativou a začít být plnohodnotnou součástí toho, co jíme. Tak zní hlavní motto konference Plant Powered Perspectives, která se uskutečnila v pondělí 10. října v pražském konferenčním prostoru Spojka Karlín.

Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti rostlinné kuchyně? Jaké inovace se chystají? Jakou budoucnost čekají rostlinné alternativy (nejen) na českém trhu? A co je potřeba udělat, aby rostlinné potraviny přestaly být statusovou a stylovou záležitostí?

Pro jejich vyšší využití by přitom bylo zásadní, aby začaly být vnímány jako standardní součást jídelníčku. Tomu brání jednak tradice, jednak cena. Jsou prostě často dražší než ty, které jsou živočišného původu (neplatí to univerzálně, ale často tomu tak je). Kdy tedy můžeme čekat, že budou stát stejně?

PPP

Na konferenci došlo i na ochutnávku rostlinné stravy. Autor fotografie: PrahaIN.cz/Zdeněk Strnad.

„Pokud bychom si odmysleli všechny dotační programy, které cenu zásadně ovlivňují, pak to vidím tak do 5 let. Ve spolupráci s řetězci se snažíme hledat tu nejlepší variantu prezentace rostlinných produktů,“ říká Martin Čermák, generální ředitel společnosti BEL Česko, a zmiňuje třeba umístění v rámci obchodů nebo věrnostní programy. „Nejčtenější kniha v Česku není bible, ale akční leták,“ dodává s úsměvem Čermák.

Cestu na konferenci si našel i pražský radní Adam Zábranský: „Ač trh s rostlinnými potravinami nyní meziročně stagnoval, představuje obrovskou příležitost do budoucna. Kvůli ochraně životního prostředí, zdravotním či etickým důvodům čím dál více lidí cíleně redukuje svou spotřebu živočišných produktů. Veřejná sféra by měla hledat způsoby, jak tomuto trendu vycházet vstříc, mimo jiní proto, aby českým producentům potravin neujel vlak.“

Nabídka rostlinné stravy roste i v hotelech

A program konference byl důkazem toho, že tento trend se do Česka pomalu ale jistě probíjí: hovořilo se o hotelech, které nabízejí čistě rostlinnou stravu, o rostlinných variantách mléka, které jsou již v kavárnách rovnocenným standardem, dokonce i o využití 3D tiskáren při přípravě rostlinných potravin nebo o tom, že i prodejní řetězce přestávají považovat rostlinnou stravu za exotický výstřelek. A všechno bylo samozřejmě doplněno ochutnávkami (subjektivní vjem autora: něco bylo naprosto skvělé, něco se moc jíst nedalo – rostlinné potraviny jsou prostě opravdu jako každé jiné, s dobrým i zlým).

Sektor potravin se přitom velmi rychle mění, a vzhledem ke všeobecnému zdražování a inflaci začínají i tradiční distributoři zařazovat rostlinné alternativy do své nabídky. Zvláště v tradičním Česku, kde je národním pokrmem vepřo-knedlo-zelo, to ale může být problém, protože dlouholeté zvyky se na celospolečenské úrovni mění jen obtížně.

„Musíte vyvinout výrobek, který splňuje nejen požadavky na udržitelnost, ale také na chuť. Chcete-li zaujmout mainstreamové spotřebitele, musíte brát ohled na to, co jedli celý život. Pokud chcete, aby přešli na rostlinný produkt, nesmí to považovat za oběť,“ říká Henrik Lund, šéf dánské společnosti Naturli.

PPP

Připomínkou možnosti udržitelného života může být i merch. Autor fotografie: PrahaIN.cz/Zdeněk Strnad.

„Jiná cesta neexistuje. Způsob, jakým se lidé stravují, je staletý zvyk. Když řeknete ‚veganský sýr‘, mnoho lidí si okamžitě pomyslí, že to nezní moc chutně a myšlenku zavrhnou. Nejsme extrémisté, kteří říkají, že svět se zítra potopí, pokud okamžitě nepřestanete jíst maso. Chceme jít krok za krokem a přijmout do našeho světa běžné zákazníky. Pokud chcete, aby váš svět měl pro zákazníky stejnou hodnotu, musí mít vaše výrobky stejnou chuť a funkčnost,“ pokračuje Henrik Lund.

Větší důraz na využití rostlinných potravin přitom není nic nového – v současné době se zastánci rostlinné stravy pokoušejí prosadit na evropské úrovni, aby se do Školního programu dostaly rostlinné alternativy mléčných výrobků. Potravinářské komoře se to vůbec nelíbí a před nahrazením mléka varuje, jde přitom ale hlavně o možnost volby: „Dnes studenti v Česku často nemají možnost se ve školách stravovat vegetariánsky či čistě rostlinně,“ říká Adam Zábranský. „Přijde mi to absurdní, naopak stát i školy by se měly snažit rostlinnou nabídku ve školách rozšiřovat, a to kvůli zdraví studentů i dopadům živočišného zemědělství na životní prostředí.“

 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných