Jídelna Městské polikliniky Praha se stává fenoménem

27. 09. 202305:33
Jídelna Městské polikliniky Praha se stává fenoménem
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Ze samoobslužné restaurace Městské polikliniky Praha

REPORTÁŽ: Dát si v centru Prahy oběd za 120 korun se na první pohled může zdát jako nesplnitelný úkol. Není to pravda. Člověk se však musí připravit na trochu netradiční místo a specifickou klientelu. Nesmí také trpět iatrofobií, což je panický strach z doktorů.

Anebo ho bude muset překonat, pokud si bude chtít ve Spálené ulici dát oběd za 120 korun v samoobslužné restauraci Městské polikliniky Praha (MPP), která se často nazývá také jako Dietní Jídelna. Ano, poliklinika nabízí každý všední den výběr z několika jídel i pro veřejnost.

Jak ale uvádí MPP v návštěvním řádu samoobslužné restaurace, zaměstnanci mají při výdeji stravy přednost.

Technický náměstek MPP Petr Křivánek redakci sdělil, že jídelna původně sloužila jako dietní menza pro posluchače vysoké školy a nově otevřená byla už v roce 2000.

„Strávníci jsou z řad zaměstnanců polikliniky a zaměstnanců okolních firem a organizací. Častými návštěvníky naší restaurace jsou pak i senioři. Dnes již minoritně i studenti vysokých škol. Jídelníček je zaměřen na dietní stravování,“ popsal nám Petr Křivánek.

Lidové ceny a 600 zákazníků denně 

Jídelna denně nabízí dva druhy polévek, jedna je normální, druhá dietní. Cena je však neměnná - 24 korun.

Jako hlavní chod je vždy k dispozici jedno bezmasé jídlo a pět druhů dietních hotovek. Ty jsou rozděleny do kategorií: omezení tuku, bílkovin, diabetická, šetřící jaterní a klasická racionální. Všechny tyto pokrmy stojí 120 korun, výjimku tvoří pouze kategorie omezení bílkovin, ta je dokonce o deset kaček levnější.

Za 140 si můžete dopřát minutku.

Levné jsou tady i nápoje. Tím, že jídelna slouží především pro zaměstnance Městské polikliniky Praha, nabízí i velké ochucené minerálky o velikosti 1,5 litrů. Mattonka stojí dvaadvacet kaček. Ale ani malé půllitrové limonády, jako třeba Pepsi, nejsou vůbec drahé, stojí kolem 26 korun.

„Ceny se nám daří držet nízko především díky tomu, že pro restauraci využíváme vlastní prostory a nejsme tak zatíženi žádným nájemným. Dále díky tomu, že je naším zřizovatelem magistrát, máme dobrou cenu za elektrickou energii nakupovanou centralizovaně pro všechny příspěvkové organizace Magistrátu hlavního města Prahy. A v neposlední řadě i pečlivým výběrem dodavatelů, sledováním vývoje cen a nakupováním při zvýhodněných nabídkách,“ uvedl technický náměstek Petr Křivánek na přímý dotaz ohledně cen.

Dále dodal, že Dietní Jídelna byla nucena zdražovat naposledy na začátku února letošního roku. Zdražení bylo ve výši pěti až deseti procent.

Vstup na polikliniku a také do jídelny. Zdroj: PrahaIN.cz

Technický náměstek MPP Petr Křivánek si jídelnu troufá označit na populární. Podle něj tomu pomáhá právě cenová politika.

„V době ´předcovidové´ jsme denně obsloužili okolo 800 zákazníků. V pandemické době jsme zaznamenali propad až na zhruba 300 zákazníků za den a v současnosti obsloužíme téměř 600 zákazníků denně, přičemž každý měsíc evidujeme mírný nárůst počtu zákazníků,“ prozradil Křivánek návštěvnost jídelny.

Vyrazili jsme do Dietní Jídelny 

Jídelnu navštívila i redakce. A hned při vstupu na nás dýchla nostalgická atmosféra. Připadali jsme si jako za školních let. Interiér se totiž příliš neliší. Nečekejte však retro par excellence, vzhled školních jídelen šel v tomto století oproti socialismu hodně nahoru.

Z nostalgie nás ale rychle vyvedly ženy s bílým pláštěm, zdravotní sestry, které si šly objednat jídlo.

Toho dne si mohly vybrat z pokrmů jako čevabčiči s bramborami či přírodní filé se stejnou přílohou. Výhodou je, že jídla jsou vystavena ve vitríně a zákazník vidí, co obdrží.

Na očích. Zdroj: PrahaIN.cz

„Oblíbená jsou hlavně jídla klasické české kuchyně, tedy svíčková, moravský vrabec, španělský ptáček, smažený řízek se salátem a smažený sýr s tatarskou omáčkou,“ popsal Petr Křivánek.

My vyzkoušeli to nejdražší, tedy minutku. Jednalo se u kuřecí prso zapečené rajčetem a mozzarellou s grilovanou zeleninou. K tomu jsme si z poměrně bohatého a na oko dobře vypadajícího salátového baru vybrali zelný salát s koprem. K pití plechovku americké limonády a celkem jsme zaplatili 171 korun.

To je víc než přívětivá cena. Opět je nutné připomenout, že v centru Prahy.

Jídlo nevypadalo na první pohled zcela logicky jako z Alcronu. To jsme samozřejmě ani neočekávali. Ale i když člověk volí levnou, finančně velmi dostupnou stravu, rád by si alespoň trochu pochutnal.

To se splnilo částečně. Kuřecí prso nebylo překvapivě ani tolik vysušené, šťavnaté ale také ne. Špatné to rozhodně nebylo, ale celkově byl pokrm nedochucený, což je častý jev u podobných jídelen. Stejná věc platila o grilované zelenině.

O zelném salátu můžeme říct to samé.

Nicméně i s pitím jsme si dali velmi vydatný oběd za 171 korun. Nějak zvlášť jsme si nepochutnali, ale zase jsme neodcházeli hladoví a nespokojení. Jídelna svůj účel očividně plní a zaměstnanci si stěžovat nemohou.

171 korun za vše. Zdroj: PrahaIN.cz

Dietní Jídelna má mimochodem na Googlu (ZDE) poměrně kladné hodnocení. Přes 150 lidí v průměru udělilo 4,3 hvězdičky z 5.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných