foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Kuřecí řízek z Jídelny Světozor
Kdo bydlí či pracuje v centru Prahy a nechce vařit, nemusí nutně spoléhat pouze na předražené turistické restaurace, kde se nají nejméně za tři sta korun. Pro cenově dostupnější oběd mohou zajít do některých z jídelen, z nichž nejznámější je jednoznačně Havelská Koruna.
Ta je oblíbená jak mezi našinci, tak i mezi turisty. Svědčí o tom věčně zaplněné stoly lidí, kteří si přicházejí dát jídlo z typicky české kuchyně.
PrahaIN.cz o této jídelně nedávno informovala v kontextu, že zahraniční turisté si zde často objednávají velmi zvláštní kombinace jídel. Udělali jsme proto pokus a objednali si rajskou s knedlíky a se smažákem. Nikdo nemrkl okem. Na podivné kombinace tu jsou opravdu zvyklí.
Psali jsme
Česká gastronomie je atypická. Mnoho turistů si ji však oblíbilo, svíčková a podobné pokrmy patří mezi jejich oblíbená jídla. Kdo však do Prahy…
Spousta lidí nám ale v centru Prahy doporučovala ještě jednu jídelnu. Ta se nachází v těsné blízkosti Václavského náměstí ve Vodičkově ulici. Jedná se o Jídelnu Světozor, o které už mnoho lidí určitě slyšelo.
Prostoru před vstupem do stejnojmenné pasáže dominuje stojan, který na tuto jídelnu láká. Uvádí, že k dispozici je výhodné menu o třech chodech (polévka, hlavní jídlo, zákusek) za pouhých 139 korun.
Obrovský výběr klasik
V den, kdy jsme sem vyrazili, bylo v nabídce přes třicet jídel. Ta se pohybují v cenovém rozpětí od 99 do 179 korun. Nutno však podotknout, že za necelou stovku tu byla pouze čočka na kyselo s vejcem, křenová omáčka s vejcem a bramborami a špenát s vejcem a bramborami.
Hovězí guláš s těstovinami byl za 139, to samé vepřová kýta na paprice či vepřové výpečky se zelím a knedlíky. O dvacet korun dražší byla uzená pečeně se zelím nebo zapečený kuřecí plátek s hermelínem.
Španělský ptáček s rýží za 179 korun byl tím nejdražším.
Před tím, než jsme si mohli objednat, museli jsme absolvovat chvíli čekání ve frontě, ale postupovala rychle, obsluze šlo vše od ruky.

Z Jídelny Světozor. Zdroj: PrahaIN.cz
Trochu nás ale zarazilo jednání žen z výdeje. Muž před námi si objednal hranolky, které ovšem nejsou v nabídce. Slušné odpovědi, že nejsou, se ale nedočkal.
My si objednali kuřecí řízek s bramborami za 149 korun. K tomu balenou tatarskou omáčku z Makra a neperlivou vodu. Celkem jsme měli zaplatit 184 korun.
Měli.
Bohužel jsme u sebe neměli hotovost a u vstupu jsme neviděli žádné upozornění na to, že se neberou karty. Naštěstí paní u pokladny byla velmi milá a dovolila, že až dojíme jídlo, můžeme si dojít vybrat peníze do bankomatu. Ochotné a vstřícné jednání. To bylo překvapení oproti ženám z výdeje.
Řízek ani trochu neuspěl
Příjemná nálada nás ale přešla ve chvíli, kdy jsme viděli obsah talíře. Jídlo byl velký propadák. Brambory byly rozvařené, nepomohlo ani to, že byly bohatě namaštěné máslem. Tatarskou omáčku nechceme hodnotit, protože nebyla domácí a stála asi deset korun.
Hlavní, ale zároveň nejhorší částí, byl řízek. Na talíř jsme dostali dva menší kusy. Jeden z nich ale nebyl hotový. Nejprve jsme to poznali podle chuti, následně jsme odstranili strouhanku a bylo to vidět.
Standardně bychom šli jídlo reklamovat, ale vzhledem k tomu, že jsme jej ještě ani neuhradili, a také kvůli ochotě paní u pokladny, jsme snědli jen druhý kus, který byl již v pořádku.
Ze Světozoru jsme se tak vrátili hladoví.

Kuřecí řízek z Jídelny Světozor. Zdroj: PrahaIN.cz
Po naší návštěvě jsme se podívali na Google recenze. Nejsou vůbec špatné a vlastně potvrzují, že podnik má věhlas. Více než 1.200 lidí udělilo průměrně 4,2 hvězdičky z pěti.
V recenzích lidé často chválili českou klasiku a omáčky. Také uváděli, že se jedná o jednu z nejlepších jídelen v Praze.
Nicméně kritiku právě na řízek jsme našli několikrát.
Jedna uživatelka například ironicky napsala tyto řádky: „Váš řízek byl senzační a nezapomenutelný. Udělám si u vás pro letošní Vánoce 2023 velkou objednávku. Jistě tím potěším celou svou rodinu.Též obsluha se k nám chovala jako v Intercontinentalu. Za mě plný počet hvězd, jako od Pohlreicha. Senzace, senzace. Jsem si málem vylámala zuby na tom nerozklepaném fkaksastejkřízku, který jsem vyhodila a ještě jsme si po sobě měli uklidit.. ubrousky do koše a hybaj. Nevotravujte. Super, jen tak dál za ty prachy, děti. Zase se určitě stavím na oběd.“
Psali jsme
REPORTÁŽ: Zatímco loni dokázaly následky nejrozsáhlejšího ohně v historii Česka zmírnit aktivity na podporu cestovního ruchu, nyní místní volají…
Mnoho recenzí také zmiňovalo nepříjemnou obsluhu. Ty samé ale obsahovaly také zmínku o tom, že vše vynahradila paní u pokladny. Stejnou zkušenost jsme měli i my.
„Naštěstí svíčková byla celkem dobrá a za to je 1. hvězda a 2. hvězda za paní u pokladny, která dojem zlepšila oproti otráveným a naštvaným lidem za výdejem a kuchařem. Bohužel ale přítelkyně si objednala kuřecí řízek, který nebyl ani trochu propečený. Řízek se šel tedy reklamovat k paní u pokladny, ta po shlédnutí řízku bez jediného slova a s přikývnutím hlavy okamžitě šla pro nový. Bohužel arogantní kuchař nezkousnul reklamaci a začal říkat, že to maso je nasolené, a proto je stále červené. Ale řízek s dalším remcáním vyměnil a přidal i další dva menší kusy. Velký řízek už byl propečený tak, že se dal sníst aspoň do tenčí části. Dva malé kousky byly opět nedodělané a červené. Přítelkyně se alespoň stačilo z té dodělané části najíst a neměla náladu se dál dohadovat. Arogance kuchaře a otrávená paní za výdejem naprosto znechutili návštěvu této ´tácovky´ a zpátky už nikdy!“ uvádí další recenze na Googlu.
Jídelnu Světozor rozhodně nechceme zatracovat. Renomé má dobré. Věříme, že typicky česká jídla typu svíčková mají opravdu dobrá, jak nám řeklo mnoho lidí.
S naším poznatkem o velmi nepovedeném řízku jsme kontaktovali i jednoho z lidí, který nám tuto jídelnu doporučoval. Sám v gastronomii pracuje. A podle svých slov by si v podobném podniku řízek nikdy nedal.
„To nemůžeš v takové jídelně. Smaží to ve velikánským množství, pak se to nedá jíst. Tohle je ideální na českou klasiku, rajskou, guláš, to mají vychytaný. Sem chodím na rajskou, tu mají perfektní. V Koruně (Havelská Koruna, pozn. red.) zase guláš,“ řekl.