Jídlo za 50 korun. Senioři nadávají na zdražení v nemocniční restauraci

04. 04. 202405:26
Jídlo za 50 korun. Senioři nadávají na zdražení v nemocniční restauraci
foto: FNHK, se souhlasem pro média/FN Hradec Králové

Na redakci PrahaIN.cz se v krátké době obrátili dva bývalí zaměstnanci Fakultní nemocnice Hradec Králové. Dlouhodobě docházejí do tamní restaurace. Náš server kontaktovali poté, co si přečetli jeden z minulých článků, kde jsme informovali o zákazu kouření.

Ten se ovšem v královéhradeckém areálu pravidelně porušuje.

Svou stížnost naším prostřednictvím směřovali k vedení nemocnice. Ta jim prý výrazně zdražila obědy. Jak sami řekli, pro nynější seniory má jít o závratné částky. „Nikdy nic podobného nebylo. Vždy to bylo mnohem lacinější,“ řekli nám. PrahaIN.cz s oběma hovořila v únoru a následně v březnu.

„Porce jsou výborné a veliké, výběr je dostatečný, že to často ani nesním, ale ceny jsou nehorázné, snad se má jednat o dvě stě korun,“ řekl jeden z bývalých zaměstnanců.

Jeho informace ovšem fakultní nemocnice ústy vedoucího Odboru komunikace vyvrací.

V prosinci loňského roku byl totiž zákonodárci schválen vládní konsolidační balíček a došlo tak k celé řadě legislativních změn. Mezi jinými také k úpravě zákona (č. 586/1992 Sb.) o daních z příjmů. Z něho vyplývá, že příspěvek na stravu je možné poskytnout zaměstnanci v pracovním poměru.

Omšelá nemocniční strava? Ne. Takto vypadá krůtí pečeně na sušených švestkách a pórku, šťouchané brambory. Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice pro PrahaIN.cz

Pro zaměstnance se nic nemění

„Pro samotné zaměstnance FN HK nedošlo tedy k žádným změnám, ani ke zdražení stravného. Pouze naši bývalí zaměstnanci, dnešní důchodci, již mají díky výše uvedeným legislativním změnám status cizího strávníka,“ vysvětlil redakci Jan Špelda.

„Pro ně se ceny jídel pohybují v rozmezí od 50 do 150 korun. Nově ale mají tu výhodu, že mohou služby zaměstnaneckého restaurantu využívat sedm dní v týdnu, což jim bylo dosud umožněno pouze v pracovní dny,“ doplnil.

Stravování je mimochodem ve FN HK považováno za jeden z benefitů. „Široký výběr jídel včetně minutek, dietních pokrmů a vegetariánské stravy v zaměstnaneckém restaurantu za dotované ceny anebo možnost nákupu rychlého občerstvení a hotových jídel v několika obchodech v areálu FN HK,“ stojí na oficiálních stránkách.

S informací jsme se znovu obrátili na bývalé zaměstnance nemocnice. Ti nám řekli, že ceny neodpovídají. Nejlevnější chod je prý za osmdesát korun, ale většina stojí přes sto.

O stravování v nemocnicích PrahaIN.cz psala opakovaně. Kulinářské umění nám odhalila například Všeobecná fakultní nemocnice či Nemocnice Na HomolceFakultní nemocnice Bulovka.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných