foto: Markéta Šálková, PrahaIn.cz/Jablka, ilustrační foto
Naše země není v pěstování ovoce a zeleniny soběstačná. Přesto se farmářům pěstování jablek nebo cibule nevyplácí. Na tiskové konferenci tak zástupci Zelinářské unie Čech a Moravy a Ovocnářské unie České republiky vyjádřili obavy, že pěstební plochy se letos sníží o další jednotky procent.
Cibule každý Čech spotřebuje ročně 12,3 kilogramu. Je to druhá nejoblíbenější zelenina na našich talířích, a to hned za rajčaty. A i když jsou v naší zemi pro její pěstování naprosto ideální podmínky, tak 55 procent spotřeby musí pokrývat dovoz ze zahraničí. Putuje k nám cibule ze Slovenska, Německa, Nizozemí, ale také třeba z Nového Zélandu. To pochopitelně cibuli na trhu prodražuje.
„Cibule je typickým příkladem potravinové závislosti České republiky. Naše zásoby v současnosti činí zhruba 2 tisíce tun. Do další sklizně na přelomu června a července jí však budeme potřebovat 40 tisíc tun. Toto množství budeme muset dovézt ze zahraničí a je otázkou, odkud a za kolik. Jisté je, že na to doplatí český zákazník,“ řekla na tiskové konferenci předsedkyně Zelinářské unie Čech a Moravy Monika Nebeská.
Farmářům se ale cibuli pěstovat nevyplácí. Obchodní řetězce je tlačí ke stále nízkým výkupním cenám. Zatímco v současnosti je průměrná výkupní cena cibule zhruba 9 korun za kilogram, obchody ji nabízejí průměrně za 20 korun. Tento rozdíl prý zůstává v kapse obchodníkům. Ještě výraznější rozdíl cen byl v roce 2019, kdy farmáři prodávali za 11 korun za kilogram, zatímco obchodníci účtovali za kilo cibule 26 korun.
Dnes se pěstuje v naší zemi zelenina na ploše 11,5 tisíce hektarů. Zelinářská unie soudí, že nevstřícné podmínky donutí zemědělce, aby jen v letošním roce o dalších pět procent výměru snížili. Podle Nebeské se tím i neuvěřitelně snižuje druhová rozmanitost českých polí.
Stejná je situace i v pěstování jablek. Pro naše předky bylo nepředstavitelné, že by se nejběžnější ovoce na český stůl dováželo z jiných zemí. Dnes jsme soběstační v pěstování jablek jen zhruba ze 40 procent. Zbytek se k nám hrne přes hranice, a to hlavně z Polska, kde státem dotované ceny tlačí cenu jablek dolů.
Psali jsme
Že jsou potraviny v Polsku levnější, ví dnes zřejmě každý. Většina těch, co bydlí blízko hranic, často nenakupuje jinde. Zajet si pro nákup…
„Nicméně nikdo si neuvědomuje, jak velkou uhlíkovou stopu za sebou nechávají stovky kamionů vozících polská jablka k nám,“ připomíná tisková mluvčí Agrární komory České republiky Barbora Pánková a dodává: „Loni se situace kvůli válce na Ukrajině ještě zhoršila, na evropském trhu uvázla jablka určená pro východní trh. Ceny šly ještě dolů, a to způsobilo, že na každém kilogramu jablek vyčíslili naši farmáři ztrátu čtyři koruny. Celkově tak přišly o čtvrt miliardy korun.“
A znovu na problém doplácejí zákazníci a farmáři. Ti prodávají obchodníkům kilogram jablek v současnosti průměrně za 12,50 korun. Obchodníci drží cenu jablek průměrně o dvacet korun výš.
Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka je situace dál už neudržitelná. „Za posledních deset let zmizelo z naší krajiny na dva a půl milionu ovocných stromů,“ řekl Ludvík s tím, že letos půjdou k zemi další sady. Letos se sníží rozloha ovocných sadů o dalších deset procent.
Jeden z kroků, jak se ze spirály extrémně drahých potravin včetně ovoce a zeleniny dostat, mohou udělat samotní zákazníci. Ti totiž mohou velmi důsledně ignorovat přemrštěné ceny některých obchodních řetězců, které stejně z velké části kvůli extrémní marži plní právě obchodnické kapsy.