foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Kaktusáci
Rumové pralinky z olomoucké čokoládovny byly tak trochu legendou. Svědčí o tom také fakt, že už minulý týden, kdy společnost Nestlé oznámila konec prodeje, o tom informovala celá řada médií.
Zpráv o konci rumových pralinek byly desítky.
Rumové pralinky se v Olomouci v čokoládovně Zora začaly vyrábět už v roce 1965. Málokdo je během svého života na pultech obchodů přehlédl. Mnozí je také ochutnali, někdo je miloval, někdo nenáviděl.
První zmiňovaná skupina smutní. Až se v některých obchodech doprodají, už nikdy nebudou, Nestlé mimochodem nemá přehled, kde jsou stále k dostání. Jak tisková mluvčí Tereza Skrbková sdělila celé řadě médií včetně nás, důvodem konce je nízký zájem.
„Sortiment našich výrobků doplňujeme o novinky, u kterých věříme, že budou naplňovat očekávání, vysoké nároky a preference spotřebitelů. Naopak výrobky, jejichž obliba mezi zákazníky klesá, což po dlouhou dobu byl i případ Rumových pralinek, jsme z portfolia nuceni odebrat,“ uvedla Skrbková za Nestlé pro PrahaIN.cz.
Psali jsme
Praha, ale vlastně celá Česká republika se odjakživa rozděluje na dvě skupiny. Sparťany a slávisty. Fanoušci nosí dresy, šály, čepice a další…
Želé bonbóny na vzestupu... Kaktusáci vedou
My jsme se ale zajímali především o to, jaké sladkosti jsou v současné době mezi zákazníky populární a tak trochu s nadsázkou vystrnadily legendární rumové pralinky.
Skrbková se nechala slyšet, že obliba jiných produktů mezi spotřebiteli stoupá také díky řadě novinek a nových příchutí. Jednou z nich jsou kyselé želé bonbóny Kaktusáci, které jsou nejoblíbenější cukrovinkou.
„Právě v kategorii bonbónů jsou stále nejoblíbenější a zároveň nejrychleji rostoucí želé bonbóny, kde má největší podíl značka JOJO,“ komentuje mluvčí Nestlé.
Pro tyto bonbony jsme se vydali do obchodu Albert. A je pravdou, že ze všech možných jich byly nejvíce rozebrané. Jedná se v podstatě o klasické kyselé želé bonbony, které lákají na „extra kyselost“ a tvarem připomínají kaktus.
Ani složení není neobvyklé, v podstatě stejné jako u dalších želé bonbonů. Tvoří jej glukózový sirup, cukr, ovocné šťávy z koncentrátů, v tomto případě z jablka, borůvky, maliny a jahody se zastoupením 5,7 procent. Nikoho nepřekvapí ani různá aromata, regulátory kyselosti či stabilizátor karagenan.
Kaktusáci. Zdroj: PrahaIN.cz
Mluvčí Nestlé říká, že rostoucí trend nevidí pouze u nejoblíbenějších Kaktusáků, nýbrž u všech kyselých želé bonbónů.
Hovoří také o dalších novinkách, které jsou na rozdíl od rumových pralinek k dispozici. „V nedávné době jsme představili čokolády pod značkou Studentskou pečeť i pro ty, kdo nevyhledávají rozinky či želé.“
Adieu, rumové pralinky
Už minulý týden jsme se v obchodech pokoušeli zakoupit jedny z posledních balení končících pralinek. Navštívili jsme Albert, Kaufland a Lidl, to vše v třetí pražské části. Úspěšní jsme nebyli, obsluha ani v jednom případě nedokázala pomoct.
Kdo „dopadl“ stejně jako my a poslední kusy rumových pralinek v marketech nenašel, musí se s touto hodně atypickou cukrovinkou rozloučit.
Poslední možností je, udělat si jí doma.
Pro upřesnění dodejme, že na obalu Rumových pralinek z olomoucké čokoládovny nenaleznete zmínku o alkoholickém nápoji rum. Jeho zanedbatelné množství se přidávalo do takzvané tresti, neboli výtažku, jenž tvoří nejvýraznější chuť celé cukrovinky.
V domácích podmínkách a podle receptů, které jsou na internetu k dispozici, se počítá s různým množstvím alkoholického nápoje. Například Toprecepty.cz uvádí, že na rumové pralinky je potřeba 150 gramů hořké čokolády, 25 gramů ztuženého tuku, tří lžíce Nutelly a rum podle potřeby.
Postup?
Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, nakrájený tuk a rozmícháme do hladké hmoty.
Tu nalijeme do silikonové formy na pralinky, až po okraj a necháme chvilku v ledničce.
Zchladlou, ale stále ještě tekutou čokoládu, pak vylijeme zpět do hrnce. Formu i s čokoládou, která ulpí na bocích, vrátíme do ledničky a necháme zcela ztuhnout.
Mezitím si připravíme náplň. Nutellu umícháme s rumem (množství dle chuti a hustoty Nutelly) na řidší krém.
Krémem pak naplníme ztuhlé čokoládové formičky asi 3 mm pod horní okraj. Znovu rozpustíme čokoládu a zalijeme jí krémovou náplň tak, aby vzniklo pevné dno bonbonu.
Necháme v chladu dobře ztuhnout a poté bonbony vytlačíme z formiček. Skladujeme v chladu, ale raději ne v lednici, přílišným chladem se na povrchu vylučují očka kakaa a tuku a bonbony pak nevypadají hezky.
Zdroj: Toprecepty.cz
|