Kaňkou Día de los Muertos v Holešovicích byly nekonečné fronty

01. 11. 202515:50
Kaňkou Día de los Muertos v Holešovicích byly nekonečné fronty
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Fronta na churros při Día de los Muertos v Holešovické tržnici

REPORTÁŽ: Holešovická tržnice se ve čtvrtek 30. října již počtvrté proměnila v mexický festival jídla i kultury. Jedinou kaňkou na oslavách mexického svátku mrtvých Día de los Muertos bylo obrovské množství lidí a nekonečné fronty. Vůbec největší zájem byl o sladké smažené pečivo churros.

Tradiční oslava Día de los Muertos v Holešovické tržnici odstartovala v 11 hodin dopoledne. Ačkoli nejvýraznějším bodem celodenního programu byla rozlehlá food zóna nabízející celou řadu mexických i jihoamerických specialit, nechyběl ani dětský program, přednášky, filmové promítání nebo průvod masek. Atmosféru dále dotvářela hudební vystoupení, mariachi, chůdaři či tradiční oltář ofrenda, který je nezbytnou součástí mexické oslavy Dne mrtvých.

Festival každoročně láká velké množství návštěvníků, vloni nás například překvapila čtyřicetiminutová fronta na burrito. Letos byla situace možná ještě o něco horší, ačkoli jsme si nemysleli, že je to vůbec možné.

Fronta na churros nebrala konce

Davy lidí všech věkových kategorií, včetně dětí a psů, se mezi stánky prodíraly v jednom velkém chumlu, který na každých pár metrech narazil na frontu čekajících zákazníků u stánků. Množství lidí navíc v některých případech bránilo nejen průchodu, ale i například pohledu na nabídku stánků. Jednotlivé fronty se mezi sebou prolínaly, což vyústilo až v poměrně zajímavé vícevrstvé obrazce čekajících lidí. Velice často nebylo ani patrné, ke kterému stánku vlastně která fronta patří.

Nejvíce v šoku jsme tentokrát byli z fronty na sladké španělské pečivo churros, které se podává nejčastěji s horkou čokoládou. V tržnici bylo na výběr z mléčné čokolády, hořké čokolády nebo slaného karamelu, přičemž cena za porci byla ve všech případech 179 korun. Za čokoládu navíc si pak zájemci připlatili 39 korun. Nejprve však museli vystát frontu dlouhou minimálně 40 metrů, jejíž konec byl přímo od stánku v nedohlednu. Jednoznačně šlo o nejdelší frontu, a to i přesto, že ostatní stánky nabízely celou řadu mexických a jihoamerických specialit.

Čekalo se i na jídlo

Ceny jídel se pohybovaly v rozmezí 200 až 300 korun. Například tři kusy tacos s hovězím masem stály 220 korun, quesadilla (vepřová nebo sýrová) 225 korun, mexická polévka z vepřového masa a bílé kukuřice 260 korun a například burrito 270 korun. O něco levnější byly nachos s trhaným hovězím masem za 180 korun či fazolová polévka za 70. Čekací doba se u jednotlivých prodejců různila, za méně než 10 minut ale nedostal jídlo asi nikdo. Kladně však hodnotíme fakt, že valná většina prodejců akceptovala platby kartou.

Z nápojů můžeme jmenovat například velké pivo za 65 korun, točenou pomerančovou limonádu 0,5 litru za 50 nebo poměrně širokou nabídku Mexikem inspirovaných koktejlů v ceně 170 až 180 korun. Šlo konkrétně například o margaritu, Tequila Sunrise nebo Mexican Mule. Zaujal nás také stánek, kde bylo možné si za cenu 100 korun vyšlapat drink Frozen Margarita na jakémsi rotopedu, který šlapáním poháněl stolní mixér s nápojem.

Jen pro ty, kterým nevadí velké davy

My jsme ochutnali několik různých tacos a ve všech případech jsme byli s chutí spokojeni. Jediné, co nám zážitek z festivalu kazilo, byly již zmiňované davy lidí, kvůli kterým jsme marně hledali místo k sezení a při jídle takzvaně na stojáka do nás několikrát omylem strčili kolemjdoucí. Návštěvu tedy můžeme doporučit zejména těm, komu všudypřítomné davy lidí nevadí a kdo si na dobré jídlo rád počká.

Do už tak komplikované „dopravní“ situace navíc krátce před naším odchodem vpochodovala trojice hudebníků zvaných mariachi v tradičních krojích doprovázená množstvím posluchačů. Tento hudbou vedený průvod se vmísil mezi fronty čekající na jídlo a způsobil ještě o něco větší chaos.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných