Karlovy Vary ještě před festivalem: Polévka za 195, klobásy za 290 korun

01. 07. 202305:27
Karlovy Vary ještě před festivalem: Polévka za 195, klobásy za 290 korun
foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz /V centru Karových Varů

REPORTÁŽ: Karlovarský filmový festival poutá pozornost celé země. PrahaIN.cz se ovšem rozhodla zmapovat situaci na západě Čech ještě před zahájením proslulé přehlídky snímků. Do města jsme vyrazili poslední týden měsíce června.

Počasí přálo místním i turistům, město hrálo všemi barvami.

Zajímali jsme se především o ceny a pořádek. Ten je totiž v Karlových Varech pověstný. Pravidlo platilo i tentokrát. Téměř nikde jsme nenašli žádné odpadky. Koše byly vyprázdněné, nikde se nepovalovaly zbytky. V tomto ohledu město dostává jedničku.

Jestli však něco upoutalo naši pozornost, šlo o ceny jídel.

Navštívili jsme přibližně deset restaurací a fotili jídelní lístky.

Ceny jsou skutečně vysoké. Klasická, ta nejoblíbenější jídla se běžně pohybovala kolem tří set korun. V centru jsme narazili i na gulášovou polévku v chlebu za 195 korun. Podniky byly zaplněny částečně. Bylo poznat, že se všichni teprve chystají na nápor turistů a filmových nadšenců.

Nesnažili jsme se o zachycení částek za speciality, vybírali jsme hlavně českou klasiku.

Jedno z místních menu. Foto: PrahaIN.cz

Jde prý o standardní ceny

Typický kuřecí steak s brambory se pohyboval kolem 290 korun, smažený sýr byl na tom podobně. Tři sta korun dáte běžně i za hamburger nebo kotletu na hříbkách. Dále jsme narazili na kachnu se zelím za 450 korun nebo na kuřecí křídla se salátem za 340 korun.

Pozorovali jsme rovněž chování zákazníků.

Jelikož jsme město navštívili ve všední den těsně po obědě, jak už jsme řekli, byly restaurace celkem plné. Moc hostů ovšem nejedlo. Nejtypičtější byl obraz rodiny, jednoho piva a limonád. Věkově hovoříme o starší generaci, což může být vysvětleno lázněmi.

Dva číšníci nám celkem ochotně vysvětlili, že jde o běžné ceny. Kvůli festivalu prý obvykle nezdražují. Vyšší sumy jsou prý dány strukturou hostů, obvykle zahraničních.

Menu je na většině míst ve čtyřech jazycích, je psáno česky, anglicky, rusky a německy.

V druhé části reportáže se zaměříme na bazén v hotelu Thermal a lázeňské oplatky.

Další z menu. Foto: PrahaIN.cz

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných