foto: Se svolením Sangam (stejně jako ostatní snímky v článku)/Restaurace Sangam v Karlíně je skrz naskrz indická. Indická jídla tam vaří z indických surovin indičtí kuchaři, dokonce veškeré vybavení interiéru je... z Indie.
„Během oslav Diwali od 3. do 5. listopadu dostanete od nás tradiční indické dezerty zdarma jako poděkování od našeho týmu,“ slibují v nové restauraci Sangam v pražském Karlíně s tím, že Diwali nebo festival světel je nejdůležitějším svátkem v Indii. Oslava trvá tři dny, znamená zahájení nového roku, rodinné smíření (zvláště mezi bratry a sestrami) a uctívání Boha. Jedna z důležitých tradicí tohoto svátku je rozsvícení olejových lampiček a obdarování svých blízkých sladkostmi. Sangam se specializuje na indickou a indočínskou kuchyni a podařilo se jim dostat do top desítky na cestovatelském portálu TripAdvisor.
Kde je najdete? Adresa je Sokolovská 161/71, Karlín, což není náhoda. Karlín v těchto místech se totiž stal nejatraktivnějším místem v Praze pro slušně situované hipstery – je zde mnoho stylových restaurací i prodejen, též moderních loftových bytů. Sangam má dvě podlaží s „Live Kitchen“, živou kuchyní, kdy můžete nahlížet kuchařům pod ruce. (Také mimochodem rozvážejí jídlo po Praze a okolí.)
Živá kuchyně, to jest, že vidíte kuchařům přímo pod ruce, je teď v pražské gastronomii velká móda.
Sarkar není jeden, ale dva
„Náš legendární šéfkuchař Sarkar přišel do Prahy před deseti lety se svou kulinářskou zkušeností a roky zkušeností v cateringu. Šéfkuchař Sarkar získal širokou škálu dovedností v oblasti autentické indické kuchyně a jeho přičiněním vznikla již třetí autentická indická restaurace (zmíněný podnik v Karlíně – pozn. red.),“ píší na svých webových stránkách.
Jak vyšlo najevo, Sarkar není jeden, ale dva. Dva bratři, kteří zpočátku provozovali již zavedené restaurace v Praze pod názvem ´In By Nature 1 & 2´, založené bratry Sarkary. Ty jsou pravidelně navštěvované zahraničními a domácími turisty, populární je zde hlavně obědový bufetový systém. Po několika letech zkušeností se bratři Sarkarové rozhodli otevřít svou novou restauraci Sangam, to bylo 16. listopadu 2018. Sangam je sanskrtské slovo pro ´setkání´ tří řek na posvátném místě. „Zde v Praze je to posvátné místo v okolí Karlína. Báječná výzdoba v kombinaci s moderním prostředím, které se skládá ze dvou podlaží a živé Tandoor pece a otevřené Kebab kuchyně. Sangam je tak vitrínkou moderní a autentické indické kuchyně. Tento nový sofistikovaný hotspot je také známý svými inovativními koktejly a mezinárodním vinným lístkem, který je navržen tak, aby se dobře spojil s malými talíři v prostorném salonku restaurace. K větší slávě současného pozoruhodného indiánského umění v oblasti vyřezávání dřeva slouží bohatě dekorovaný strop vytvořený tak, aby připomínal strom Banyan, který hraje důležitou roli v indické kultuře,“ doplnili informace na svém webu.
Všechny dekorační prvky, nábytek a dokonce žárovky v Sangamu jsou přivezeny přímo z Indie. Dekorovaný strop je vytvořen tak, aby připomínal strom Banyan — strom s největší rozlohou koruny na světě, který hraje důležitou roli v indické kultuře.
Velmi příjemné polední menu
Jídlo zde tradičně vyrábějí z indických koření, ryb, mořských plodů, masa, čočky a zeleniny. Oblibu si získali jejich Kebaby (grilované v troubě s názvem Tandoor), indické chleby jako jsou Naan a Roti, a autentická bohatě ochucená kari jídla. Výhodou též je, že hosté mohou dorazit v neformálním oblečení, pro handikapované je připraven bezbariérový vchod a rezervace přijímají pro skupiny čítající více než 6 osob (ZDE). Děti mladší pěti let jsou zvány do 19:00, prostory jsou dostatečně velké i pro větší oslavy vč. cateringu. Mají též polední menu, jehož cena je velmi milá, pohybuje se od 145 do 165 Kč. Ani ceny hlavních jídel na menu nejsou úplně zabijácké, pohybují se mezi 200 až 400 Kč. Také si ale můžete dát grilovaného humra v Tandoor peci s máslovou česnekovou omáčkou, ten ovšem už stojí víc, 905 korun.
Ukázka poledního menu v týdnu 8. až 12. listopadu
Pondělí
- 1. Brambory s květákem, lušteninová kaše, kmínová rýže a naan (indický chléb) - 145 Kč
- 2. Zelené thajské kuřecí kari, bezvaječné nudle, rýže a naan - 165 Kč
- 3. Máslové kuře, lušteninová kaše, kmínová rýže a naan - 165 Kč
- 4. Kuřecí vindaloo, lušteninová kaše, kmínová rýže a naan - 165 Kč
Úterý
- 1. Bombajské brambory, cizrna po indicku, rýže a naan - 145 Kč
- 2. Placka se zeleninovou směsí a kokosovým čatní - 145 Kč
- 3. Zázvorové kuře, bezvaječné nudle a zeleninová smažená rýže - 165 Kč
- 4. Kuřecí tikka masála, cizrnová pochoutka, rýže a naan - 165 Kč
Středa
- 1. Luštěninová kaše, bombajské brambory, zeleninová rýže a naan - 145 Kč
- 2. Křupavé palačinky plněné zeleninovou směsí a kokosovým čatní - 145 Kč
- 3. Máslové chilli kuře, čínské nudle, zeleninová rýže a naan - 165 Kč
- 4. Kuře v jogurtové omáčce, bombajské brambory, zeleninová rýže a naan - 165 Kč
Čtvrtek
- 1. Cizrna po indicku, brambory s hráškem, zeleninová rýže a naan - 145 Kč
- 2. Kuře saag, houby s hráškem, rýže a naan - 145 Kč
- 3. Červené thajské kuřecí kari, zel. nudle a rýže - 165 Kč
- 4. Mangové kuřecí kari, brambory s hráškem, rýže a naan - 165 Kč
Pátek
- 1. Brambory s fazolí, houby s hráškem, rýže a naan - 145 Kč
- 2. Placka se zeleninovou směsí a kokosovým čatní - 145 Kč
- 3. Chilli kuře, nudle deluxe, dušená rýže - 165 Kč
- 4. Kuře se špenátem, houby s hráškem, rýže a naan - 165 Kč
|