foto: PrahaIN.cz/Kebab Lukase Podolskiho
RECENZE: Lukas Podolski, mnozí si ho pamatují, když zvedal v roce 2014 trofej pro vítěze mistrovství světa, má nyní svou síť prodejen kebabu v Německu. Jednu z nich vyzkoušela i přes špatné recenze naše redakce a musíme říct, že tentokrát bylo online hodnocení matoucí.
Lukas Podolski je mistrem světa z roku 2014, ale také vítěz Bundesligy s Bayern Mnichov či držitel trofeje pro vítěze FA Cupu s Arsenalem. Německá i světová média o jeho podnikání psala od úplného začátku, tedy zhruba od roku 2018, kdy otevřel svoji první prodejnu Mangal Döner v Kolíně nad Rýnem, v jehož blízkosti žil odmala, když jeho rodiče emigrovali z Polska. V tamním klubu 1. FC také strávil velice významnou část kariéry a považují ho tam za legendu.
Nezůstal pouze u jedné pobočky, během následujících let se jeho byznys rozjel ještě rychleji než Podolskiho kariéra po přestupu do Gunners, dnes má přes třicet poboček v Německu. Nejvíce z nich pak v Kolíně, kde jich je devatenáct.
Psali jsme
PrahaIN.cz v květnu informovala o negativních reakcích Čechů na cenu piva ve fan zóně během hokejového mistrovství světa. Ačkoli se jednalo…
Otřesné hodnocení
PrahaIN.cz se do jedné z poboček kebabů Poldiho, jak se mistrovi světa přezdívá, vydala. Konkrétně ve Stuttgartu, ta totiž patří mezi ty novější a nachází se přímo v centru města.
Jednalo se o menší prodejnu kebabu, na kterou jsme zvyklí i z Česka, tedy s pár místy k sezení. Byla ovšem čistá, v podstatě dokonale vyleštěná. Je tu také zarámovaný dres německé reprezentace se jménem Podolski na zádech a číslem 10 a stěnu lemuje také velký obraz fotbalisty, kde je napsáno „Kebab šampionů“. Ano, je to marketingový tah, nicméně vzbuzoval v nás dojem, že majiteli věříme. On přeci šampion je, vyhrát mistrovsví světa se nepodaří jen tak někomu.
Menší důvěra nicméně přichází ve chvíli, kdy se podíváme na Google recenze konkrétní pobočky. 2.8 hvězdiček z 5 je přímo otřesné skóre, hodnotilo kolem 200 lidí.
Ceny pokrmů nejsou vysoké. Jídlo je sice v restauračních zařízeních v Německu obecně mnohem dražší než v Česku, ale kebab je mezi street foodem už takovým národním pokrmem, který je možná populárnější než bratwursty či currywurst.
Poldiho durum, což je tortilla, stojí 8,90 euro, to je asi 222 korun, sendvič, tedy varianta v chlebu, na kterou jsme zvyklí z Česka, je o euro dražší. K dispozici je ale také lahmacun či falafel anebo klasický kebab talíř s hranolky.
Obrovské překvapení
My vyzkoušeli sendvič. Při objednávání používáme univerzální větu „mit alles, bitte“ a do pita chleba tak dostáváme veškerou zeleninu i veškeré omáčky, nejvíc ale chceme koktejlovou, která v Česku nebývá, ale dle našich zkušeností víme, že je dobrá.
I když jsme se kvůli úděsným recenzím trochu báli, byli jsme příjemně překvapeni. Tak skvělý kebab jsme možná ještě nikdy nejedli. Pita chléb byl naprosto skvělý a křupavý, těsto bylo nadýchané, překapila nás i samotná chuť, bylo to něco úplně jiného, než na co jsme zvyklí. Omáčky byly všechny rovněž výborné a zelenina čerstvá, nelze si stěžovat.
Kebab Lukase Podolskiho. Zdroj: PrahaIN.cz
Nejdůležitější surovinou je maso. A opět musíme chválit. Bylo vidět, že kebab je z poctivých kusů masa, ne z namletého. Pochutnali jsme si, co víc si přát.
Vzhledem k tomu, jakou zkušenost jsme s restaurací měli my, špatné recenze nechápeme, podívali jsme se tedy i na další pobočky, některé jsou na tom s celkovým hodnocením ještě hůř, jiné naopak lépe.
Do některého podniku se tak vydáme určitě znovu a snad se skvělý zážitek nezmění v hrůzu, jako popisovali někteří lidé.