foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Březnová cena v Delmartu
Redakce PrahaIN.cz byla přesně před rokem upozorněna na nebývale drahá cherry rajčátka z prodejny v Hradci Králové. Stála 590 korun za jeden kilogram, pocházela ze Španělska a prodávala je společnost OZ-HRBEK.
„Jde o malá cherry rajčátka, jak už říká název, tak jsou sladká. A hlavně jsou výborná v jakoukoliv dobu, to se nedá s ostatními druhy vůbec srovnávat,“ vysvětlila nám tehdy zástupkyně obchodu s ovocem a zeleninou Hrbek.
Nyní jsme se zaměřili na stejný produkt, ale výhradně v Praze. I zde jsme objevili drahé odrůdy, jejichž cena se paradoxně blíží cenám za půl kilogramu lahůdky z rybích jiker, tedy za kaviár.
U online prodejce Rohlík jsme našli bio rajčata ve speciálním sáčku za 282 korun za jeden kilogram. Ještě dražší byla španělská odrůda Angelle, stála 292 korun za kilogram. Průměrnou cenu můžeme stanovit mezi 150-180 korunami.
Kaviár, ilustrační foto. zdroj: Pixabay na základně licence
Standard versus luxus
Velmi drahá byla cherry rajčátka v prodejně Delmart. Zde stojí 199 korun. Obsluha nám řekla, že se prodávají nahodile. Na dračku ale prý rozhodně nejdou.
Velmi zajímavé je srovnání vysokých cen běžně dostupných rajčat s vyloženě luxusní komoditou, jakou kaviár rozhodně je. Alespoň podle své historické pověsti.
Během několika minut jsme našli následující výrobky. Vždy se jedná o cenu za půl kilogramu. Stranou necháváme imitace, které se pohybují v rozmezí od 350-400 korun za tisíc gramů.
Odyssée černý kaviár z hranáče stojí 424 korun, Nekton z kapelína severního je k mání za 283 korun. Na straně druhé musím zmínit, že například kaviár s poměrně velkými jikrami z divokého lososa Keta stojí okolo pěti tisíc korun za kilo. Delikatesa se po prodává deseti deka.