foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Prakticky jediná klobása na Václavském náměstí
Stánky s klobásou na Václavském náměstí jsou minulostí. Nicméně jsme zjistili, že by tomu tak nemuselo být navěky. „Bude legitimní otázka pro novou radu, jestli případně bude, či nebude chtít stánky s klobásami navrátit,“ řekl redakci radní pro správu majetku Jan Chabr. Zmiňoval se také o kamenných provozovnách, kterým chtělo město dávat přednost. Vyzkoušeli jsme je. Výsledek není ani trochu dobrý.
Redakce PrahaIN.cz se už v předchozím materiálu věnovala stánkům s klobásami na Václavském náměstí. Zjistili jsme, že poměrně čerstvě otevřené okénko, na které lákala městská část Praha 1, vlastně nemá ani danou otevírací dobu a provozovatelé si otevírají, kdy se jim zachce.
To nám potvrdilo hned několik lidí přímo z pasáže Světozor.
Ovšem MČ Praha 1 si za stánkem, který propagovala, tvrdě stála: „Jak jsme informovali o stánku, otevřeno mají každý den od 9 do 17 hodin. Výjimkou jsou dny, kdy jim onemocní personál. S tímto máme zkušenosti už z doby covidu, kdy řada provozoven zavírala z důvodu nemoci a nedostatku personálu, popř. i kvůli malému zájmu zákazníků,“ uvedl vedoucí oddělení vnějších vztahů Petr Bidlo.
Psali jsme
To byly časy, řekne pamětník, když zavzpomíná na stánky s klobásou na Václavském náměstí. Prodej zmiňovaného pokrmu zde probíhal už od první…
Stánky s klobásami z Václavského náměstí definitivně zmizely před dvěma lety. Důvodem byla změna architektonického návrhu a přestavby Václavského náměstí, ale také to, že provozovatelé dlužili městu několikamilionové částky.
Podle radního pro správu majetku Jana Chabra nemusí být všem dnům konec.
Záleží na nové radě
„Bude legitimní otázka pro novou radu, jestli případně bude, či nebude chtít stánky s klobásami navrátit. Ale v tom architektonickém návrhu se počítá s tím, že to náměstí je čisté a stánky tam nejsou,“ řekl Chabr redakci
„Jde samozřejmě o to, jak ten stánek vypadá a působí. Myslím, že to má být diskuze jak s MČ Praha 1, na jejímž území se to nachází, tak i s kolegy z Institutu plánování a rozvoje. Já si dokážu představit, kdyby tam nějaký stánek v kultivované podobě byl, tak by mi to úplně nevadilo. Nicméně my jsme měli letité problémy s těmi dřívějšími provozovateli stánků, co se týká plnění nájemních smluv, tak i toho, aby dodržovali i další věci,“ pokračuje Chabr.

Spodní část Václavského náměstí. Foto: PrahaIN.cz
Podle Chabra by se v případě realizace něčeho podobného muselo hledět na pohled autora rekonstrukce Václavského náměstí Jakuba Ciglera.
Dále by musela nastat změna v definici celkového pronájmu:
„Změna by měla být v tom, že by to nemělo být tak, že to nebude o pronajmutí pozemku městem, ale stánek by vlastnilo město. Definovalo by si vlastní podobu stánku a zároveň s tím by ho provozoval samozřejmě soukromý subjekt. Ale už by tam nebyla ta cesta, kdybychom měli s někým ten problém, aby někdo vlastnil objekt, který je na městském pozemku na takhle významném místě. Město by bylo vlastníkem objektu a samo by si definovalo, jak ten stánek bude vypadat, jestli tam třeba je, nebo není svítící reklama. Zkrátka abychom měli silnější páky v rámci právního vyjednávání.“
Ze stánků z ulic ke kamenným prodejnám
Radní Chabr vnímá, že pro spoustu lidí byly zmiňované stánky oblíbeným místem odpočinku. Nicméně dodává, že „je spousta okýnek s klobásami i v provozech, které jsou v kamenných prodejnách.“
„Je to o tom nastavení, jak chce město přistupovat k veřejnému prostranství. Tahle končící rada, to nebyl ani tak můj nápad, ale zkrátka tam byly tendence dostávat ty stánky z ulic a nechávat to spíš v kamenných prodejnách. Bude to o nastavení v té nově vznikající radě, která se může přiklonit k něčemu jinému,“ podotýká Chabr.
A osobní pohled radního?
„Mně klobásy jako takové samozřejmě nevadí. Pak je otázka, jestli se mají prodávat volně na každém rohu v pouličním stánku či v pojízdné prodejně. Já jsem spíše zastánce toho, pokud se udělá koncepce typu Václavského náměstí, tak tam stánky nemají vznikat živelně. Nainvestovalo se několik milionů na rekonstrukci, tak by to mělo tvořit funkční celek.“
Klobása na „Václaváku“ v praxi
Chabr mluvil o tendenci města dostávat stánky z ulic a nechávat spíše kamenné prodejny s klobásami.
Pokud nepočítáme některé restaurace na Václavském náměstí, například Krušovickou Šalandu, kde si klobásu můžete dát (169 korun) anebo pochybný stánek, na který lákala první městská část (více ZDE), tak se na celém bulváru nachází pouze jedno občerstvení s pokrmem, který třeba bývalý starosta Prahy 1 Lomecký nazval koloritem hlavního města.
Jedná se o prodejnu Václavská klobása.

Václavská klobása, Václavské náměstí 30, 110 00 Nové Město. Foto: PrahaIN.cz
Ta se nachází hned u Paláce u Stýblů, tedy v dolní části náměstí.
A už svým vzhledem je poměrně výrazná a nejednoho turistu trkne do očí. Ačkoli klobásy by měly být to hlavní, jak už název napovídá, tak to není jediný sortiment, který prodejna nabízí. K dispozici jsou trdelníky, kukuřice, bramborové spirály, pizza.
Od všeho něco.
Vitrína, u které se klobásy a kukuřice dělají, bývá otevřená a funguje jako výdejní okénko. V případě naší návštěvy ale bylo zavřené, museli jsme zavítat dovnitř. V interiéru se dá posedět, místo pro sezení zde najde zhruba deset lidí.
Těžko se hledají slova...
Nás zajímala především klobása. Tu zde prodávají i v bagetě zapečenou se sýrem za 200 korun. My chtěli klasiku, která by se měla nejvíce podobat té „ze stánku na Václaváku“.
Jenže kvalita a chuť ani zdaleka nedosahovala toho, na co jsme byli ve stáncích za ta léta zvyklí. Naopak. Celý buřt atakoval hranice nepoživatelnosti…
Česky nemluvící prodavačka klobásu z grilu umístila do mikrovlnky. V ten moment jsme nemohli uvěřit vlastním očím. Jídlo dokonce ohřívala nadvakrát.
Za klobásu jsme zaplatili 125 korun, za limonádu v plechovce 75, takže celková cena činila 200 korun.

Prakticky jediná klobása na Václavském náměstí... Zdroj: PrahaIN.cz
Prodavačka nám klobásu nakrájela na kousky. A to jsme o to nestáli. Podivné gesto jsme zkrátka odkývali a tohle byl výsledek.
Chuť? Žalostné.
Klobása ohřátá v mikrovlnce, ačkoli vevnitř nadále studená, byla sice vysušená jak pouštní cesta, ale zároveň z ní kapalo dost mastnoty. V případě, že by vám ji dopředu nenakrájeli, doporučujeme pláštěnku…
Chuť se vlastně ani nelišila od vzhledu. Byla špatná a střívko bylo těžko skousnutelné. Řekli bychom, že klobása v sobě neměla ani vyšší obsah masa.
Tohle bylo opravdu za trest.
Blýská se na lepší časy?
Snědli jsme sotva půlku, zbytek šel do koše s drobným posteskem a nostalgickou vzpomínkou na staré časy se stánky s klobásami na Václavském náměstí.
Recenze na podnik jsme si přečetli až při odchodu, kdy jsme konečně slyšeli vlastního slova. Uvnitř totiž hraje opravdu hlasitě z reproduktoru taneční hudba.
Nebyly dobré. Na Googlu jich je sice pouze třiadvacet, avšak s nízkým průměrem 2,3/5. V Praze už zkrátka nefunguje ten starý street food, který získal oblibu mezi turisty.
Ovšem to neznamená, že by prodejna ze zahraničních turistů neprosperovala.
Jak už zmiňoval Jan Chabr, co bude dál, bude záležet na další vládě Prahy, která se snad potvrdí na dalším zastupitelstvu. Uskuteční se dne 16. února.