foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Stánek v pasáži Světozor
To byly časy, řekne pamětník, když zavzpomíná na stánky s klobásou na Václavském náměstí. Prodej zmiňovaného pokrmu zde probíhal už od první republiky a skončil před dvěma lety. Nyní Praha 1 začala lákat občany na stánek v pasáži Světozor, který by měl být jakousi náhradou. Ten ale funguje, jak se mu zlíbí, a vlastně ani nejde zjistit jeho otevírací doba.
Na stánky s klobásou na Václavském náměstí by zavzpomínal snad každý Pražan. Při pozdních návratech z diskotéky přišla vhod nejednomu z nich.
Ale nebyla to pouze nutná záchrana ve dvě hodiny ráno. Jednalo se také o vyhlášený pražský street food mezi cizinci. To vše před dvěma lety skončilo.
Psali jsme
Je až s podivem, že o tak závažných věcech číšník Martin S. hovoří. Sice nechce zveřejnit tvář, ale s tím, co prožil, se chlubí rád.…
Kolorit Prahy
„Je to věc, která vzešla z části z architektonického návrhu Václavského náměstí. Stánky končily i kvůli tomu, že se přistupovalo ke spodní části rekonstrukce Václavského náměstí a s těmi stánky se v další studii nepočítalo,“ nastínil serveru PrahaIN.cz radní pro správu majetku Jan Chabr.
Nicméně to nebyl hlavní důvod. Problém byl, že provozovatelé dlužili městu několikamilionové částky.
„My jsme měli letité problémy s těmi dřívějšími provozovateli stánků, co se týká plnění nájemních smluv, tak i toho, aby dodržovali i další věci,“ uvedl Chabr.
Řešilo se to už v době, když byl starostou Prahy 1 Oldřich Lomecký. Ten byl výrazně proti ukončení prodeje. Před deseti lety dokonce prohlásil, že klobásy na „Václaváku“ by měly být národním kulturním dědictvím.
„Výrok byl myšlený v kontextu. Moje generace byla zvyklá, když se vracela z plesu nebo z mejdanu, si ve tři ráno na Václaváku toho buřta dát. To patřilo k určitému koloritu Prahy a netýkalo se to přímo té potravy, ale spíše možnosti rychlého občerstvení. V Japonsku si dáte ve tři ráno sushi, v Americe burgera a v Praze na Václaváku toho buřta. Takto to bylo myšleno, výrok nelze rozšiřovat donekonečna,“ vysvětlil redakci Oldřich Lomecký.
„Každé město má svůj určitý kolorit, který je daný svými tradicemi. Těch pár stánků s buřty na Václaváku, to byl zas zdejší kolorit,“ dodal.

Místo, kde se jeden ze stánků s klobásami nacházel. Foto: PrahaIN.cz
Městská část lákala
Teď Praha 1 na svých sociálních sítích propagovala stánek, který se nachází v bezprostřední vzdálenosti Václavského náměstí, je ve Vodičkově ulici.
„K Václavskému náměstí a jeho okolí patřila vždy klobása! V pasáži Světozor, pod unikátní barevnou vitráží firmy Tesla, je otevřen celý týden od 10 do 19 hodin stánek, který ji má v nabídce. K tomu zde mají veškeré nápoje a v mrazivých dnech svařák nebo grog. Dáte se nalákat?“ uvedla městská část.
Redakce se opravdu nalákala.
Vydali jsme se klobásu vyzkoušet. Jenže občerstvení nefungovalo. Ve všední den v 13 hodin bylo zavřeno.
Psali jsme
V Praze je mnoho podniků, které prosperují a jen tak bez ohlášení je zde téměř nemožné si sednout. Důkazem je například pivnice U Zlatého tygra,…
Neznámá otevírací doba, provozovatel, název...
Ještě dodejme, že třeba na Facebooku uvedla městská část, že je otevřeno celý týden od 10 do 19 hodin. Ovšem na Twitteru se zase psalo, že „je otevřeno v pracovní dny“.
Nicméně my kritéria v obou případech splňovali. A otevřeno stejně nebylo. Na stánku jsme ani nenalezli žádné potřebné informace, tedy otvírací dobu či jméno a kontakt na provozovatele. Podobné věci jsou přitom povinné.
Stánek nemá ani žádné jméno. Najít ho na internetu? Nemožné.

Zmiňovaný stánek v pasáži Světozor. Zdroj: PrahaIN.cz
Pracovník ostrahy si všiml, jak si stánek prohlížíme a hned se za námi vydal. Provozovnu nazval jako pochybnou.
„Zavřeno, to je běžné. Je to celé takové pochybné,“ začal. O pracovní době stánku také nevěděl: „Nevím, ale oni si opravdu otevírají, jak chtějí, ve všelijaký čas. I v různé dny. Jeden den je otevřeno, pak zase dva, tři dny není. Je to zvláštní.“
Muž se původně domníval, že stánek patří městské části.
„Tam dělají nějaké Ukrajinky, těm se očividně nechce pracovat, když si otevírají, jak se jim zlíbí.“
Stánek ovšem městské části nepatří. Je v pronájmu soukromníka.
Pochybná prodejna, nulové šance na uživení
Pasáž Světozor jsme prošli, abychom získali další informace. Ve vietnamské večerce a v bistru jsme se toho ale příliš nedozvěděli. Ani v Ovocném Světozoru si žádná zaměstnankyně stánku nevšímala.
Úspěšní jsme byli až v obchodě s dámskou módou v bezprostřední vzdálenosti stánku.
Slova prodavaček se dost podobala tomu, co nám sdělila ostraha pasáže. „Moc nevím, jak otevírají, je to takové různé. Ale myslím, že už dřív, kolem jedenácté. Ale teď už je odpoledne… Otevírají si, jak chtějí.“
Další se přidala. „Ano, je to celé divné, vždy to tam tak bylo. Heleďte, my jsme tady sedmnáct let, tak víme, že ten stánek s jídlem se nemá šanci uživit. Už se tam pár lidí vystřídalo a prostě není šance, aby to přežilo.“
Prodavačka dále vysvětlila, že za to může vysoký nájem: „Dřív bývalo padesát tisíc, ale to je už nějaká doba, takže dnes to bude možná ještě vyšší, nevím.“
Ani třetí z party nezvolila pozitivní slova.

Zavřeno... Zdroj: PrahaIN.cz
Mětská část si za stánkem stojí
První městskou část jsme prakticky ihned kontaktovali. Jelikož stánku dělala reklamu a lákala na něj.
V telefonickém rozhovoru nám tisková mluvčí Petra Pekařová sdělila, že o příspěvku na sociálních sítích, ale ani o stánku neví.
„Pošlete mi, prosím, otázky na e-mail. Ale všeobecně se živnostníky po covidu snažíme podporovat,“ řekla.
Dotazy jsme obratem zaslaly.
Po více než 24 hodinách se nám nikdo neozval. Pekařovou jsme se tak znovu snažili kontaktovat telefonicky. Neúspěšně. Na osm telefonických hovorů nereagovala.
Až poté nám odpověděl vedoucí oddělení vnějších vztahů Petr Bidlo:
„Jak jsme informovali o stánku, otevřeno mají každý den od 9 do 17 hodin. Výjimkou jsou dny, kdy jim onemocní personál. S tímto máme zkušenosti už z doby covidu, kdy řada provozoven zavírala z důvodu nemoci a nedostatku personálu, popřípadě i kvůli malému zájmu zákazníků,“ začal Bidlo za první městskou část.
K tomu se sluší pouze dodat, že nic o nečekaném zavření z důvodu nemoci na stánku napsané nebylo.
A vlastně nesedí ani údajná otevírací doba. Bidlo napsal, že je otevřeno každý den od devíti, na Facebooku zase městská část píše, že od deseti. O Twitteru ani nemluvě.
„Naše prakticky každodenní upozornění na provozovny od opraven obuvi či kabelek anebo knihkupectví po restaurace a hodinářství slouží jako propagace služby na jedné straně a servis pro obyvatele na straně druhé. A jak nedávno informovala Česká televize, pořad Z metropole, příležitosti, kde si v centru dát klobásu, jsou dnes už minimální, a tady je jedna z možností. Je to ale samozřejmě na chuti každého z nás,“ uzavřel Petr Bidlo.
V dalším materiálu se budeme věnovat budoucnosti stánků na Václavském náměstí a také možnostem, kde si dát v rámci rychlého občerstvení klobásu.
Psali jsme
Stánky s klobásou na Václavském náměstí jsou minulostí. Nicméně jsme zjistili, že by tomu tak nemuselo být navěky. „Bude legitimní otázka…