Kolaps restaurace: Lidé vzali útokem svatomartinské menu. Nevšimli si totiž, ze kterého roku pochází

11. 11. 202312:00
Kolaps restaurace: Lidé vzali útokem svatomartinské menu. Nevšimli si totiž, ze kterého roku pochází
foto: Bára Richterová, PrahaIN.cz/Svatomartinská husa

Martin Kovář je IT specialista, který se zaměřuje na optimalizace webových stránek, SEO a grafické úpravy. Dělá to osmnáct let. V Praze 2 a 4 se stará o pět restaurací. Naše redakce s ním hovořila v pátek a vyslechla až neuvěřitelný příběh.

Došlo k němu souhrou náhod. Řešení problému však trvalo několik dnů.

Čtvrtka konfitované husy se zelím, bramborovými lokšemi a pečeným jablkem za 315 korun, husí kaldoun za 48 korun, burger se zauzenou trhanou husou a kaštanovou majonézou za 219 korun. To jsou položky, které restaurace na pražských Vinohradech nabízela v rámci svatomartinského menu.

Když začal v průběhu tohoto týdne zvonit telefon, obsluze to zvláštní nepřišlo.

„Bylo tedy trochu víc zákazníků, ale říkali jsme si, že si lidi chtějí dopřát,“ popsal Martin Kovář, který byl posléze požádán o pomoc. „Jenomže ve čtvrtek a v pátek ten telefon zvonil tak často, že už to i majiteli přišlo zvláštní, protože to hraničilo s kolapsovou situací. Hlavně pak v okamžiku, kdy si lidi začali ověřovat ceny, které jsem řekl,“ podotknul IT specialista Kovář.

Servírka prý několikrát odešla do kuchyně, aby se zeptala, co se děje.

Kaldoun za 48 korun a velkorysou porci husy za 315 korun šéfkuchař rezolutně odmítl.

Tři roky o sto procent

„Ale telefony zvonily dál. Nakonec jsem tam přijel a začal pátrat, co se děje,“ uvedl pro PrahaIN.cz Martin Kovář. Jeho slova potvrdil také majitel zmíněné restaurace. „Až pak nám došlo, co se stalo. Lidi hodně hledali spojení ´svatomartinské menu, Praha ´ a tato restaurace skákala vysoko ve vyhledávači. Akorát ten vyhledávač nabídl menu z roku 2020, ne z roku 2023,“ podotkl Martin Kovář s tím, že mu dalo asi dvě hodiny času, než takzvaně vypnul indexaci dané stránky.

„Musel jsem zablokovat kompletní menu z roku 2020, potom jsme přehodili aktuální ceny, to šlo o jednoduchou úpravu, ale šéfa vyšla na 2.400 korun, to mohu přiznat,“ upřesnil.

Několik zákazníků prý volalo ještě v pátek večer, to už bylo po úpravě cen.

S Martinem Kovářem jsme se spojili rovněž v sobotu dopoledne. Potvrdil, že „provoz je prozatím mírný“. Rezervace na večer ale jsou.

Jenomže za aktuální ceny, které mnohdy dosahují dvojnásobku roku 2020.

Konfitované husí stehno nyní vychází na 595 korun, husí kaldoun na 125 korun a celá pečená husa na 2.900 korun.

Tyto částky jsou v hlavním městě víceméně standardní.

Průměrné ceny za Svatomartinské menu v Praze:

  • husí kaldoun - 120 korun
  • čtvrtka konfitované husy se zelím - 490 korun
  • svatomartinské víno - 65 korun za jedno deci
  • pečená husa (4,2 kilogramu) - 2.400 korun

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných