foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Klobása a pivo, ilustrační foto
Český fotbalový dvojboj, klobása a pivo. Ujišťujeme vás, že tato kombinace z tuzemských stadionů pravděpodobně nikdy nezmizí. Ovšem celý gastro sektor na českém fotbale se nejspíše bude pomalu posouvat kupředu.
Slavia jde příkladem. Zatímco ostatní kluby s občerstvením nechtějí příliš experimentovat a koloritem je především klobása a ve výjimečných případech například párek v rohlíku, vepřová kýta (Bohemians) či sekaná v housce (Viktoria Plzeň), sešívaní na to jdou úplně jinak.
Už při šlágru s Plzní nastal gastro experiment a před Edenem se objevil stánek s burgery FatFuck. Konkrétně ve fanzóně před vstupem číslo dva.
Slavia hlásila úspěch, celkem se prodalo 250 hamburgerů, jak řekl provozní ředitel klubu David Šrámek. Je na místě dodat, že podobnou věc prosazoval mladý fotbalový činovník už při svém minulém angažmá v Dukle Praha.
Fotbalovou gastronomii sleduji už několik let, říká David Šrámek
„Sledovat úroveň gastronomie na fotbalových stadionech se snažím už několik let. Z pohledu aktivního člověka, který má možnost s tímto stavem něco dělat, je to potom něco málo přes dva roky. Začali jsme s tím už na Julisce, kde se dařilo být poměrně kreativní, například snídaně v časech ranních utkání, coffee van nebo třeba burgery s Únětickým pivem. Ve Slavii Praha je to samozřejmě v úplně jiném měřítku. Je to mnohem větší výzva. V tuhle chvíli jsou to první projekty, které se v tomto směru snažíme realizovat,“ sdělil David Šrámek redakci PrahaIN.cz.
Klub dle slov Šrámka nyní v gastro experimentech pokračuje.
V sobotu Slavia hraje proti Sigmě Olomouc a ve fanzóně budě kromě tradičních stánků s občerstvením i food truck Wild Van a stánek Jerk Station.
„Děláme třeba sekanou v housce v takovém moderní stylu, s cibulovým chutney, polníčkem, majonézou, v takové vázané housce, je to zkrátka v modernějším stylu. Pro toho, kdo nejí maso, tak je k dispozici mana. Na fotbalovém utkání jsme stánek ještě nikdy neměli a nevíme, co od toho čekat. Nicméně jsme připravení, dělali jsme řadu festivalů a sportovních akcí, třeba basketbaly a tak dále,“ popsal redakci Jakub Chundela z Wild Van.
Jak už provozní ředitel Slavie David Šrámek říkal, podobné gastro stánky měl vyzkoušené už z Dukly Praha. Na základě toho začal spolupracovat se subjekty, které mohou vicemistrovi Fortuna ligy dodat food trucky či stánky před stadion.
Šrámkovi prý největší smysl dávají takzvané food trucky: „Na začátek dávají největší smysl v tom ohledu, že nemusí montovat a demontovat stánek. To je velká výhoda, protože manuální práce se stánkem mnoho dodavatelů odradí. Když vidí pouze jednu, až dvě hodiny intenzivního prodeje, tak se do toho zase tolik nehrnou.“
Psali jsme
K fotbalu neodmyslitelně patří klobása. Pivo a klobása, to je téměř povinná výbava každého stadionu. Víme z vlastních zkušeností, že ani…
Fotbal jako kulturní zážitek?
Provozní ředitel poznamenává, že směr je správný. Každopádně je potřeba vše správně uchopit, aby klub neudělal špatné a megalomanské projekty hned na začátku.
„Jdeme postupně krok po kroku. Minule byl jeden stánek, teď zkoušíme tři nové, připojujeme k tomu stánek fanshopu, budou nově i toalety, protože i na základě zpětné vazby od fanoušků evidujeme kolem stadionu nedostatek pisoárů a WC kabinek. Snažíme se zlepšovat prostředí pro fanoušky a zlepšovat i zápasový den, aby z utkání nebyl jen čas strávený na stadionu skrze devadesát minut, ale aby to pro fanoušky do budoucna byl kulturní zážitek. Představte si třeba, že by fanoušci přijeli už v dopoledních hodinách a strávili kolem stadionu větší část dne, aby měli možnost ochutnat vše, co se jim budeme snažit nabídnout formou našeho malého food festivalu. Den se Slavií Praha by si užili i jiným způsobem, než na který jsme byli zvyklí,“ říká David Šrámek.
Psali jsme
Měl to být návrat kotle ve velkém stylu. A byl. Letenští po více než pěti měsících naplnili svůj sektor a dohnali Spartu za vítězstvím 3:1…
Nabízí se tak otázka, jestli se do budoucna může stát, že stánky s burgery či moderní sekanou v housce s cibulovým chutney a polníčkem, uvidíme i uvnitř stadionu. V tomto konkrétním případě v Edenu.
Podle Šrámka jsou tyto úvahy v současnou chvíli složité. Koridor stadionu prý nabízí omezené možnosti a přidávat další stánky je prakticky nemožné.
„V tomto ohledu se snažíme maximalizovat výdej a rychlost prodeje. Ale stánky tohoto typu si v danou chvíli nedokážu v koridoru představit. Co si ale dokážu představit, je pozápasové pokračování kolem stadionu, kde by tyto stánky ještě mohly fungovat hodinu, dvě po utkání. U večerních utkání to pravděpodobně nepůjde, ale nabízí se výhledově například poslední utkání základní části Fortuna ligy, kdy se celé kolo hraje 30.4. od 15 hodin. Mám v hlavě i další nápady, jak do budoucna využít okolí stadionu, ale na těch je ještě potřeba dále pracovat a rozvíjet je.“ uzavřel provozní ředitel Slavie David Šrámek.