Konkurenční boj restaurací v Řepích neexistuje

28. 04. 202419:41
Konkurenční boj restaurací v Řepích neexistuje
foto: Redakce PrahaIN.cz/Restaurace v Řepích

V Praze jsou stovky restaurací a hospod. Liší se kvalitou a typem kuchyní, lokalitou, prostředím a samozřejmě cenovou hladinou. Není výjimkou, že se mezi sebou restaurace střetávají v konkurenčním boji. Jak ale může taková konkurence podniků vypadat v jedné městské části?

Na podnět čtenáře jsme se vydali do pražských Řep na průzkum konkurenčního boje místních restaurací. V městské části o rozloze zhruba 3,3 kilometrů čtverečních se nachází více než 10 restaurací. Započítány přitom nejsou menší podniky v podobě fastfoodů, kaváren nebo cukráren. Není zde dokonce výjimkou, že se několik podniků nachází i pár metrů od sebe.

„Samozřejmě konkurenční boj zde je, ale nijak velký. Řekla bych, že spíše ten zdravý. Jsme oproti ostatním hospodám spíše takovou venkovskou, ve staré části Řep. Každá z místních restaurací a hospod má něco svého,“ vyjádřil se nám jeden z podniků.

„Konkurence je v dnešní době veliká, v Řepích je spousta restaurací, a k tomu nám v posledních letech přibyla možnost rozvozu jídel z jiných částí Prahy. Naši zákazníci jsou více a více nároční. Jak na servis, tak na kvalitu konzumovaných jídel. Snažíme se proto odlišit slušnou cenou, kvalitním jídlem a pivem,“ sdělila nám další z restaurací. 

„Nepřijde mi, že by tady byl boj na ostří nože. Samozřejmě by ale bylo lepší, kdyby tady bylo podniků méně, to číslo je tu na velikost městské části vyšší. Zaslechl jsem, že jeden z podniků chtěl zavírat, ale jak to nakonec bude, to netuším. Zatím se tu držíme víceméně všichni,“ prozradil nám majitel řepského podniku.

Podnik doplatil na špatnou hygienu

Zavřít musela před rokem jedna z restaurací, která se nacházela blízko konečné Sídliště Řepy. Restaurace však nedoplatila na konkurenci, ale hygienu. Vietnamská restaurace Hi Viet Food totiž neprošla kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

„Vietnamskou restauraci Hi Viet Food v Praze jsme uzavřeli kvůli zjevným stopám po působení hlodavců,“ zveřejnila SZPI na svém facebookovém profilu.

V restauraci dle příspěvku našli inspektoři nejen ohlodané potraviny, ale i myší trus, který se vyskytoval za barem, v prostorách kuchyně, přípravně pokrmů a přilehlých skladovacích prostorách.

Problémy s čistotou měl v říjnu roku 2023 i podnik Kozel na rybníčku, kde inspekce odhalila zanedbaný úklid, nečistoty a výskyt plísní v chladícím zařízení.

„S ohledem na nepřijatelné hygienické podmínky jsme kontrolované osobě uložili částečný zákaz užívání vztahující se na prostory kuchyně,“ sděluje inspekce ve svém příspěvku.

Pestrost nabídky lidé vítají

Jak jsme se přímo v Řepích dozvěděli, i když se v městské části nachází takové množství podniků, za celá léta svého působení se už naučily si svou klientelu „odchytat“. Často se tak snaží odlišit nejen zaměřením, ale například i samotným výběrem nápojů na čepu. To je prý dokonce jeden z nejhlavnějších faktorů, které ovlivňují, pro jaký podnik se daný člověk rozhodne.

„V některých podnicích jsem v Řepích v životě nebyla, to tady žiju už přes 20 let. Nejraději se vracím tam, kde bylo dobré jídlo a fajn obsluha. Nejvíc si mě podnik získá, když mají na čepu Kofolu nebo Kozla,“ prozradila nám jedna z obyvatelek.

Nic nebrání dokonce ani otevírání podniků nových. V roce 2022 se tak v nově vybudovaném obchodním centru OC Řepy otevřela restaurace a několik poboček s rychlým občerstvením, ke kterým stále další přibývají. V minulém roce s nabídkou občerstvení otevřel i bar nedaleko frekventované stanice Blatiny a otevření oznámila nedávno také nová kavárna. Vypadá to tak, že ačkoliv je podniků v Řepích dost, stále si ještě v městské části „nepřekáží“.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných