Králem školních jídelen je sladké a smažené jídlo

14. 10. 202516:18
Králem školních jídelen je sladké a smažené jídlo
foto: PrahaIN.cz/Školní jídelna, ilustrační foto

Již déle než měsíc platí nová pravidla pro stravování ve školních jídelnách. Vyhláška o školním stravování upravuje pravidla tak, aby děti ve škole jedly chutně, zdravě a v souladu s aktuálními poznatky. V jídlech má být například více luštěnin, zeleniny, ryb či celozrnných výrobků.

Novinkou v novele vyhlášky o školním stravování je i možnost konzumace vlastního jídla přímo ve školní jídelně, o tom jsme již psali samostatný článek. Nyní jsme se zaměřili zejména na oblast zdravějšího stravování.

Kuchaři v jídelnách totiž musí používat méně soli, cukru a průmyslově zpracovaných potravin. V pokrmech musí být více čerstvé zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků. Vyšší důraz je také kladen na kvalitu jednotlivých potravin.

Zatím však platí takzvaný rok přechodného období, kdy se školy samy rozhodnou, zda budou postupovat podle původních pravidel, nebo těch stávajících. „Novela vyhlášky o školním stravování vychází z už platných nutričních doporučení, přičemž zachovává princip současného spotřebního koše,“ uvedla pro naši redakci tisková mluvčí MŠMT Veronika Lucká Loosová. Konkrétní body z vyhlášky jsou dílem z pera Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu.

Zdravé pokrmy se podávaly i předtím

„Nový spotřební koš umožňuje připravit vynikající, zdravá i cenově dostupná jídla, která navíc mají potenciál dlouhodobě pozitivně ovlivnit jejich vztah k jídlu, které je nejen chutné, ale i zdravé a vydatné. To je obrovský úspěch a všem, kteří se na tom podíleli, patří velký dík,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Naše redakce oslovila několik základních i středních škol s dotazem, zda už nová pravidla přijaly. Zhruba polovina jich vaří podle původních pravidel, ta druhá podle nových. Ozvaly se ale i takové hlasy, že již předtím se kuchaři snažili vařit zdravější jídla, změna tedy nebude tak velká.

Hovořili jsme také s kuchařkou ze základní školy ve Středočeském kraji. Tam nová pravidla již dodržují, ani pro ně to ale nebyla taková změna, protože i předtím prý vařili relativně zdravě. „Vypozorovali jsme ale, že zejména mladší děti o ryby nebo zeleninu zájem nemají. Nejméně porcí vaříme těch zdravějších pokrmů,“ říká nám. Čím starší jsou děti, tím spíše si něco zdravého dají. 

Zpětná vazba teprve bude

„Všechno to je ale založené na vlivu z rodiny. Když to děti doma nejedí, ve škole si to pak nedají,“ popisuje. „Nejvíce oblíbená jsou sladká nebo smažená jídla,“ zmiňuje a zároveň upozorňuje na fakt, o kterém se prý ví, ale veřejně se o něm nemluví. „Hodně porcí jídla si odnáší kuchařky domů, ale to je asi na všech školách, jenom se o tom nemluví,“ uzavřela. Paradoxně si pak domů nosí ta nejdražší a nejkvalitnější jídla.

Zpětnou vazbu na změny ve školních jídelnách zatím ministerstvo nemá. „Více informací včetně zpětné vazby bude určitě k dispozici po prvních měsících provozu, s jídelnami je ale Státní zdravotní ústav v neustálém kontaktu, ať už telefonicky nebo skrze speciální zřízený e-mail. Některá zařízení zaváděla nová pravidla postupně už od minulého roku a od tohoto 1. září začala využívat nový spotřební koš, včetně toho, že mají k dispozici už také aktualizované softwary. Zároveň je pochopitelné, že část jídelen chce na nová pravidla spotřebního koše přecházet postupně. I proto mají jídelny celý školní rok na přípravu a dostanou také průběžnou metodickou podporu (návody, školení, receptury). První důležitou publikací pro jídelny i rodiče je metodika „Jak přejít na nový spotřební koš”, která změny srozumitelně vysvětluje,“ uzavřela Veronika Lucká Loosová.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných