Krkonoše se mění: S dvěma stovkami je zákazník téměř král. Pece pod Sněžkou se to ale netýká

10. 04. 202310:12
Krkonoše se mění: S dvěma stovkami je zákazník téměř král. Pece pod Sněžkou se to ale netýká
foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Děčínská bouda

REPORTÁŽ: Polévka za 125 korun, bramborové knedlíky za 285 korun, svíčková za 299 korun. Samostatné hranolky za 145 a boloňské špagety za 295 korun. To jsou skutečně extrémní ceny. Palačinka nebo pohár vychází na 145 korun. Domácí hamburger stojí 365 korun...

Pardon.

To je minulost.

PrahaIN.cz tentokrát nemapovala situaci v Peci pod Sněžkou, odkud zmíněný přehled pochází, ale horské boudy v jejím okolí. O víkendu jsme navštívili dvě. Děčínskou a Růžohorku.

V obou panovala neuvěřitelně milá a přívětivá atmosféra, kterou navíc umocnily vyloženě nízké ceny. Ačkoli se jedná o objekty ve výšce kolem 1.300 metrů nad zemí, majitelé a provozovatelé na konkurenční výhodu nesází. Dělají domácí jídla, nosí kroje, usmívají se. Věci, které by sice měly být standardní, ale ve skutečnosti to bývá přesně naopak.

Obě boudy jsme navštívili během cirka šestnáctikilometrového pochodu, který jsme v sobotu uskutečnili. Vyrazili jsme z Pece pod Sněžkou a chodili a chodili. Místy se držel sníh, bylo sychravo, jindy se pára nad mohutnými jehličnany rozplynula a my viděli široko do okolí. Turistů nebylo ani hodně, ale ani málo. Je vidět, že Krkonoše lákají během celého roku.

Sníh v dubnu není žádným překvapením. Foto: PrahaIN.cz

A potom zpátky na zem i s vykřičníkem

Na vyložené davy se připravovat nemusíte. Těch si místní, jak nám sami řekli, za zimní měsíce užili ažaž.

Pokud nechcete zbytečně utrácet, vězte, že jídlo a pití je v horách opravdu dobré a nestojí tolik, jak jsme zažívali právě během vánočních svátků. Domácí bramborák s náplní servírují za přibližně 160 korun, limonádu za třicet. Za deset korun spropitného několikrát poděkují, což taky nebývá zvykem. Pivo je o něco dražší: jedenáctistupňový Kozel stojí kolem padesáti korun, Plzeň je za šedesát. Hovoříme o půl litru, nikoli o třetinkách.

Poprosili jsme rovněž o vodu, za kterou si nikdo neúčtoval ani korunu.

Co zmíněnou „ekonomickou“ politiku převyšovalo, bylo prostředí. Budeme se opakovat, ale je to potřeba. V obou boudách bylo skutečně krásně. Strávili jsme zde sice jen chvíli, protože jsme se obávali deště, ale ty pocity s prvními kroky v zabahněném lese nezmizely.

Pro porovnání jsme se zastavili i ve městě, konkrétně v Hospodě na Peci. Tady jsou částky citelně vyšší. Hovězí líčka nebo typický smažák stojí 230 korun, burger z divočáka je k mání za 270 korun. A jak jsme si zvykli, poloviční porce stojí 70 procent původní ceny…

Tato věta zde byla ztučněna, podtržena a doplněna vykřičníkem.

Výhled... Foto: PrahaIN.cz 

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných