foto: Jan Svoboda, PrahaIN.cz/Restaurace v Peci pod Sněžkou, ilustrační foto
REPORTÁŽ: PrahaIN.cz strávila týden v Peci pod Sněžkou. Počasí vyšlo na výbornou a až do čtvrtka nebyly téměř žádné fronty. Nejspíše s výměnou turnusů začali postupně najíždět noví a noví turisté.
A konečně se kromě hotelů a apartmánů začaly plnit i sjezdovky. Čekání se protáhlo na několik minut, opravdu se nekonalo žádné drama. Ceny zůstaly po celou dobu pobytu samozřejmě stejně vysoké.
Jelikož jsme půl dne trávili s lyžáky, druhou jsme se procházeli městem. Kromě Čechů zde byly nejpočetnější skupiny Poláků a Němců. Jako nedávno ve Špindlerově Mlýně, ani zde nevznikaly jakékoli problémy. Typický alkoholový odér také nebyl cítit. Mohla za to zejména skutečnost, že na hory vyrazili rodiče s dětmi.
A tak jsme se zaměřili především na jídlo. To je po cenách skipasů rozhodně tou nejcitelnější položkou. Po celém městě se najíte zhruba za 250 korun na osobu. Bez polévky, dezertu, pití. Pizza je o něco levnější. Pivo stojí průměrně kolem pětapadesáti korun, do nichž se vejdou téměř všechny značky.
Jak už jsme psali, přímo u sjezdovek je polední menu nejdražší. Vyrazili jsme proto dál. Stejně jako jinde, i tady platí, že ceny jsou úměrné lokalitě. O něco vzdálenější restaurace a pohostinství proto nabízí mírně levnější menu. V případě čtyřčlenné rodiny jde beztak o závratné položky.

Fronty byly den ode dne delší. Foto: PrahaIN.cz
Na drahotu si stěžují všichni
Jeden z večerů jsme trávili v typické horské boudě. Nabízí ubytování i stravu. Pečená kachna s bramborovým knedlíkem vyšla na 249 korun, vepřová žebra byla za 265 korun a smažený sýr s hranolky za 229. Stejně jako kuřecí řízek. Svijanské pivo nabízeli za 49 korun.
Na dalším místě, tentokrát se jednalo o pizzerii, měli vepřovou pečeni s houskovým knedlíkem za 230 korun, stejně jako svíčkovou nebo bramborové knedlíky se zelím. Bylo znát, že nižší ceny lákají více lidí. I přesto jsme byli svědky jedné situace, kterou napíše jenom život.
Tříčlenná rodina si před výběrem oběda požádala o litr neperlivé vody.

Cenová klasika v Peci... Foto: PrahaIN.cz
Obsluha ji po chvíli přinesla a na lísteček napsala číslo 99. Žena se ihned zeptala, co to je. „Za vodu,“ reagoval překvapený číšník. Otec a syn mlčeli, hovořila výhradně asi třicetiletá maminka. „V té vodě je rum, že je tak drahá?“ odpověděla trochu jízlivě. „Tady jste na horách, dámo!“ kontroval číšník. Na podobné narážky byl zřejmě zvyklý.
Třetinka vody na místě totiž stála kolem pětatřiceti korun… „Tak to nám dal asi slevu,“ usmál se otec. Rodina si jinak pochutnala. Chvíli jsme si povídali, ale to už bychom se opakovali. Aby někdo dennodenně chodil obědvat a večeřet do místních restaurací, je už prakticky nevídané.
Na stranu druhou jsme měli možnost krátce pohovořit s recepční ve zmíněné boudě. Také ona si stěžovala. Zdražují se energie, dodávky jídla i zboží, víc stojí práce lidí, kteří se navíc na horách velmi obtížně shání. „Ceny se snažíme držet na úrovni předešlých let, to je od nás oběť, protože nám zdražili snad všechno," vysvětlila s tím, že už i školy smlouvají, protože rodiče si nemohou dovolit platit tolik…