Kuchař na vesnici nabídl smažák za 505 korun. Po reakci hostů dal výpověď

13. 02. 202405:37
Kuchař na vesnici nabídl smažák za 505 korun. Po reakci hostů dal výpověď
foto: Vít Hassan pro PrahaIN.cz/Smažený sýr

Zcela netradiční pohled na hosty restauračního zařízení nižší cenové skupiny vyzkoušel Aleš S. na vesnici poblíž Pardubic. Ačkoli je jeho postřeh rok starý, prý stále platí. Dotyčný mistr svého oboru působil nejen u města perníku, ale třeba také v Chrudimi. Nyní je zaměstnán v Havlíčkově Brodě.

K tomu, aby se serveru PrahaIN.cz ozval, ho přiměl článek o ceně za smažený sýr na Ještědu. Tam vychází na 320 korun a sklidil kritické ohlasy. Podobných e-mailů a zpráv jsme po vydání tohoto materiálu zaznamenali desítky.

Kuchař Aleš S. ale rozhodně nepatří mezi příznivce smaženého sýra, právě proto jsme s ním hovořili telefonicky. „Každý kuchař, pokud nelže, vám řekne, že v hospodě jde nejvíc na dračku smažený sýr a španělský ptáček. Další typickou pochoutkou je dršťková polévka s rohlíky. To pak ale už nejedí hlavní jídlo, tak to je, co jsem u oboru, takže nějakých třicet let,“ prozradil redakci kuchař.

Hlavním motivem však byl opakovaně zmíněný smažený sýr.

„Mně se zajídá, nesnáším ho dělat, nejím ho, vadí mi,“ řekl. A tak navzdory přání majitele restaurace na jedné z vesnic u Pardubic přistoupil na takzvaný test. „Dělali jsme eidam a hranolky. Začínali jsme na 109 korunách, vždycky se všechen snědl. Pak jsme zdražili na 200, později jsme to zkusili na 250 korun,“ pořád vedl v menu. Lidi chodili a chtěli tohle, ačkoli jsem se mohl snažit, jak jsem chtěl,“ glosoval.

Část menu v restauraci u svahu v Peci pod Sněžkou (rok 2023). Platit šlo pouze v hotovosti. Foto: PrahaIN.cz

Republikový průměr nepřekračuje 200 korun

Radikální krok se rozhodl učinit během sobot, kdy byla v restauraci živá hudba. „Nechtěl jsem dělat smažák, tak jsme prostě na ten víkend dali cenu 505 korun, byla v tom dvojitá porce hranolek. Částka byla fór, že mě bude pětapadesát roků. Na vesnici zcela nemyslitelné cifry. A víte, jak to dopadlo? Snědla se celá zásoba, plný mrazák! Měsíc poté jsem odešel, protože jsem na to neměl nervy, nehodlám končit u tohoto takzvaně národního pokrmu,“ řekl naší redakci.

Jeho názor ovšem není ojedinělý. Další zkušenost přidal jiný kuchař.

„Když jsem dělal v Krkonoších, tak smažák se prodával nejvíc. Ať kuchař vymýšlel cokoliv a patlal se v kuchyni od rána do večera, stejně nejprodávanějším jídlem byl smažák. Tak se zdražil na 200 korun. Stále byl na topu. Tak se zdražil na 300 korun. Smažák byl stále na topu. Tak se zdražil na 400 korun. Nezabralo,“ napsal naší redakci.

Navzdory těmto vysokým cenám platí, že se republikový průměr zmíněného pokrmu pohybuje okolo 175 korun (při 150 gramech). Vyplývá to z desítek jídelních lístků, které redakce pročetla.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných