foto: TV Nova, se souhlasem/Přemek Forejt
Zkušenosti Přemysla Forejta podtrhává působení v londýnské restauraci L'Autre Pied, která se chlubí hvězdou Michelin, i spolupráce v brněnském restaurantu KOISHI zaměřeném na sushi a ryby.
Veřejnost si jej ovšem spojuje především se soutěží MasterChef Česko, kde je jedním z porotců. Gastronomické klání proslavilo nejen jeho, ale současně i olomouckou restauraci Entrée, kde je šéfkuchařem.
Kombinace jedinečných jídel z čerstvých surovin spolu s vlastními nápoji a pečlivě vybranými víny prý dostane každého hosta do gastronomických výšin.
PrahaIN.cz zde byla jednou a byli jsme spokojení. Obsluha ovšem byla velmi rychlá, až unáhlená.
Že nejde pouze o náš dojem, dokládá i kritika, jež se v posledních týdnech objevila v rámci recenzí. „Asi největší kámen úrazu je obsluha. Po usazení a vysvětlení konceptu se slečna za minutu otočila a chtěla objednávat. Nestačili jsme se ani rozkoukat. Připadali jsme si tak trochu jak v jídelně. Rozestupy mezi jídly absolutně nevyrovnané. Sotva jsme dojedli hlavní chod, už byl na stole dezert, jindy pauza byla relativně dlouhá,“ stojí v jedné z nich.
Totožně hovořil i náš čtenář, místní rodák Petr Martínek. „Dostal jsem to jako dárek a cítil jsem se tam vyloženě nepříjemně. Obsluha mě sjela od hlavy až k patě, byla poměrně odtažitá. Ale jídlo bylo vynikající, měl jsem mořského vlka,“ sdělil.
Uvnitř podniku. foto: PrahaIN.cz, září 2023
Chvála převládá
Ačkoli se restaurace těší výbornému hodnocení 4,7/5, v posledních dnech se kritických ohlasů sešlo víc (přehledně ZDE).
„Vše vynikající, jen číšník malinko arogantní,“ uvádí jedna z návštěvnic. „Průměrné, nedochucené, Přemek by se měl rozhodnout, co je pro něj prioritou, protože restaurace to v současnosti evidentně není a je to bohužel dost znát. Na to, jaké má restaurace promo, je totiž divné, že není ani v průvodci malého Michelina. Respektive se nedivím, že tam není,“ rýpnul si další.
Mezi těmito ohlasy je na Google recenzích hezká řádka těch, které jsou naopak zcela spokojené. „Bylo nám velikou ctí tuto restauraci navštívit a v brzké budoucnosti se rozhodně vrátíme,“ poznamenala další návštěvnice.
Olomoucká restaurace patří pod společnost ENTREE Gastronomy. Jediným jednatelem je Josef Endl.
Z účetních závěrek, které jsme prohlíželi, vyplývá, že firma utrží ročně nižší desítky milionů korun (přehled ZDE). Za rok 2021 se jednalo o 26,5 milionu korun při celkových aktivech přesahujících šestatřicet milionů korun.
Rok 2022 k dispozici není.
Restaurace na naše dotazy ohledně výše uvedeného ani po několika dnech nereagovala.
Restaurace sídlí v této budově. Foto: PrahaIN.cz
Město Olomouc k restauraci Entrée:
„Dobré jméno restaurace nebo restaurací má vliv na turistiku. Obzvlášť v dnešní době, kdy lidé za kvalitní kuchyní neváhají ujet i desítky kilometrů. Turistickou destinaci zároveň vždy ovlivňuje to, jak se o ní mluví. Restaurace Entrée je proto velmi dobrým příkladem propagace Olomouce jako gastronomického cíle.
Gastro turistika dnes k cestovnímu ruchu neodmyslitelně patří. Proto také oddělení cestovního ruchu olomouckého magistrátu aktuálně připravuje další vydání průvodce po olomouckých restauracích „Olomouc plná chutí a vůní“.
O gastronomii v Olomouci jako turistickém taháku kromě Entrée svědčí i úspěchy dalších olomouckých gastro podniků. Stačila totiž účast olomoucké restaurace Eatery&Bakery a její úspěch v televizní soutěži Souboj restaurací a dneska si tam lidé bez rezervace už jídlo nedají. A jméno Olomouci a tím její atraktivitě dává také další příklad. Ten, když si atraktivní a dnes také hojně navštěvované bistro ve městě otevřel michelinský šéfkuchař Roman Paulus.“
Zdroj: mluvčí města Radka Štědrá pro PrahaIN.cz
|