Kultovní pivnice U Zlatého tygra vždy okouzlí atmosférou. A také cenami

28. 01. 202416:21
Kultovní pivnice U Zlatého tygra vždy okouzlí atmosférou. A také cenami
foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Z pivnice U Zlatého tygra

REPORTÁŽ: Jsou pražské podniky, které je zbytečné představovat. Jedním z nich je pivnice U Zlatého tygra v centru Prahy, tu si oblíbili i velikáni našich dějin, jedním z nejproslulejších štamgastů byl spisovatel Bohumil Hrabal.

Webové stránky legendární pivnice připomínají historku, že v minulosti hospodu navštívil také francouzský předválečný ministerský předseda Herriot, který si objednal teplou krkovičku s chlebem a hořčicí. S Václavem Havlem sem zavítal i bývalý americký prezident Bill Clinton.

Pivnice U Zlatého tygra ale nežije pouze ze své minulosti. Dnes sklízí to, co desetiletí budovala. Téměř pokaždé je tady doslova natřískáno. Zájem gradoval přes Vánoce, provozovatel Jan Hendrych nám už v listopadu minulého roku sdělil, že až do ledna mají plno.

Známý podnik v centru Prahy otevírá každý den od patnácti hodin. Pokud například o víkendu půjdete hned na otevíračku, respektive ještě několik minut před ní, dost možná uvidíte frontu. 

O pivnici U Zlatého tygra jsme psali už vloni v květnu. Tehdy jsme s provozovatelem Janem Hendrychem mimo jiné probírali zvýšenou sazbu na pivo.

Oproti většině hospodských si Hendrych nestěžoval. Krok vlády chápe, i když uznal, že pivnice to rozhodně pocítí.

„Stoprocentně to pocítíme, protože máme jenom pivo. Víceméně neprodáváme ani víno, nealko, kávu. Jsme jediná pražská pivnice pouze s pivem. Takže to pocítíme. Ale je to v pořádku. Pivo je alkohol a je to neřest, má to stát peníze. V té jednadvacítce to má být. Když vláda nastoupila, čekal jsem, že to udělají rovnou. Udělali to až teď,“ sdělil nám v květnu minulého roku.

 

Pivnice U Zlatého tygra. Zdroj: PrahaIN.cz

Atmosféra dýchne. Vždy

Jestli se v kultovní hospodě něco změnilo, jsme se vydali zjistit v polovině ledna. Ve všední den jsme do pivnice U Zlatého tygra dorazili před šestou večerní a byli smíření s tím, že se místo možná nenajde.

Měli jsme štěstí, v natřískané hospodě byla volná část jednoho stolu.

Po příchodu si objednáváme pivo a nasáváme atmosféru. Všichni jsou v dobré náladě. Slyšet je typický hospodský hluk.

U Zlatého tygra. Zdroj: PrahaIN.cz

Neturistické centrum Prahy

Výčepní má napilno, pivo teče proudem, a to i přesto, že došlo k mírnému zdražení, vloni v létě stálo 58 korun, dnes už je za 64. I tak se ovšem v turistikou zatíženém centru Prahy jedná o jedno z nejlevnějších piv. Když k tomu připočteme kvalitu, chuť a perfektní načepování, nelze říct nic negativního.

U Tygra tradiční, ale na centrum Prahy rozhodně netradiční jsou také ceny jídel. Najíte se pod dvě stovky. Kuchyň zde je hodně atypická, hospodská jídla jsou tady ovšem dobrá. Vepřový řízek v bramboráku se salátem z hlávkového zelí stojí 180 korun, to samé pikantní masová směs.

Nepočítejte s tím, že tady dostanete jako přílohu třeba hranolky, vždy jen a jen chleba. Nechybí ani klasická hospodská studená jídla typu utopenec (85 korun) nebo matesy z holandských sleďů (95 korun).

Zhruba po dvou hodinách naší návštěvy se mění osazenstvo stolu, naše sousedy, starší a extrémně přátelské štamgasty, vystřídali dva mladíci, kteří očividně sami nepočítali s tím, že by se pro ně našlo místo. Stejně jako většina mladých, kteří sem dorazí, si interiér pivnice nejdříve fotí.

Není se čemu divit, zvlášť pokud jsou tady poprvé. Atmosféra U Tygra se zcela těžko popisuje slovy. Interiér zdobí různé obrazy, včetně kultovního s Václavem Havlem a Billem Clintonem. Vedle něj stojí velká busta Bohumila Hrabala.

Historie tady jednoduše dýchá.

I přesto je tady pěkně čisto. Záchody jsou naleštěné a nablýskané, pokud páni potřebují použít kabinku, klíč si musí vzít na baru. To ukazuje informační tabule, na které je trochu humorná gramatická chyba v angličtině, která je už opravená. Na turisty tady mimochodem narazit můžete, ale spíše výjimečně.

panáky s tvrdým alkoholem tady nepodávají a z našich zkušeností můžeme říct, že jsme zde nikdy neviděli přespříliš opilého člověka, který by lidově řečeno dělal bordel.

Zdroj: PrahaIN.cz

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných