foto: Lukáš Kollman pro PrahaIN.cz/Štola přímo z Drážďan, odkud tato pochoutka pochází
Vánoční štola je tradiční moučník, který pochází z Německa. Podle historických údajů konkrétně z Drážďan. Ale i v našich zemích má tato pochoutka velkou tradici.
Dnes už má Drážďanská štola i ochrannou známku Dresdner Stollen. Ve zmiňovaném městě se dokonce každoročně pořádá festival tohoto sladkého pokrmu. A ačkoli je štola symbolem saských Vánoc, popularitu má i v Česku.
Prodává se v supermarketech i pekařstvích.
Spousta rodin ji ale také každoročně peče doma. Štola je sladká, plná rozinek a kandovaného ovoce. Základem je pak samozřejmě mouka, v tomto případě hladká. Zkušeného pekaře nepřekvapí, že se neobejde například bez marcipánu, mléka či másla.
Na kolik vlastně taková štola vyjde? Srovnali jsme, jak drahá bude tato sranda u nás a naopak, kolik zaplatíme v Německu, tedy v zemi, odkud vánoční specialita pochází.
Recept na štolu podle Romana Pauluse
- 270 g rozinek - 70 ml tuzemáku - 180 g marcipánu - 45 g másla - 370 g hladké mouky + na pomoučnění - 1 bio citron (kůra) - 1 bio pomeranč (kůra) - 1 prášek do pečiva - 90 g mandlí - 2 vejce „M“ - 250 g plnotučného tvarohu - perníkové koření - 200 g kandované citrusové kůry - 1 vanilkový lusk - 100 g másla - špetka soli - 100 g másla - krystalový cukr na posypání
Zdroj: Kuchyně Lidlu
|
Marcipán i vanilka není zadarmo
Štolu podle receptu prvního českého šéfkuchaře, jenž získal Michelinskou hvězdu, si doma upečete za téměř 500 korun. Vycházeli jsme z běžných cen v supermarketech.
Nejdražší položkou je bezkonkurenčně marcipán. Velmi oblíbená cukrářská hmota, vyráběná z mandlí a cukru, je u nás k sehnání v ceně kolem osmdesáti korun za 150 gramů. Prodraží se i další surovina, a tou je vanilkový lusk. Ten se pohybuje v cenovce od 80 až po 120 kaček za kus.
Cenu másla, mouky, tvarohu a ostatních položek netřeba představovat...
A co v Německu?
PrahaIN.cz se v poslední době již několikrát věnovala rozdílným cenám potravin u našich sousedů. Vyrazili jsme jak do Německa, tak i do Polska. Z reportáží je, bohužel, patrné, že za hranicemi je v mnohých případech výrazně levněji.
V Německu nás zaujala i čistota a vysoká úroveň supermarketů. Místy jsme měli pocit, že zaměstnanci Kauflandu leští i jednotlivá rajčata, protože ta se leskla, že jsme nic podobného nikdy neviděli. Navíc jich bylo na výběr snad deset druhů. Totožně jablka, pomeranče. Maso vypadalo úžasně, na zemi jsme neviděli jediné smítko.
Psali jsme
REPORTÁŽ: V Polsku jsme byli, v Německu ne. A tak padlo rozhodnutí zavítat do Drážďan, které jsou od pražských Vinohrad necelé dvě hodiny jízdy…
Nebude tak překvapením, že ani „Paulusova“ či jakákoliv štola vyjde levněji, pokud ingredience koupíte v Německu. Ačkoli, pokud nemáte v plánu péci pro celý regiment, úspora zase až tak velká nebude.
V německých marketech bychom za tyto ingredience oproti Česku ušetřili něco kolem stokoruny. Nejvýraznější rozdíl je jednoznačně u marcipánu, který je u nás k mání v ceně kolem 300 korun za kilogram. To v Německu ho seženeme i za deset euro, tedy něco přes 240 kaček.
V Německu je levnější i máslo,vejce...
Kdo nechce tvořit, může koupit
Ne pro každého je pečení. Kdo si chce na tomto moučníku z Drážďan pochutnat, aniž by musel chodit strávit hodiny u plotny, může. Třeba v Lidlu se po něm jen zaprášilo, jak nám sdělila prodavačka: „Nejprve to nikdo nekupoval, pak se to dalo do slevy, a vidíte, už nejsou...“
V Albertu? Do puntíku totožný scénář.
V supermarketech se jedná o poměrně levné štoly, které se dají sehnat v ceně i za 70 až 100 korun. S originální Drážďanskou štolou se ale srovnávat nemohou. Můžeme dokonce říct, že toho nemají ani příliš společného.
Překračovat hranice nemusíte.
Třeba na stránce Rohlík.cz je tradiční Drážďanská štola (1 kilogram) od značky Dr. Quendt za 350 korun. V Německu je k mání za téměř totožnou cenu. Jedná se o produkt s ochrannou známkou Dresdner Stollen, o které jsme psali v úvodu článku.

Z vánočních trhů v Drážďanech - stánek se štoly Zdroj: PrahaIN.cz
Nejlákavější je možnost vyrazit přímo na vánoční trhy do Drážďan. Stánků s originálním moučníkem zde naleznete mnoho. Otevřeny jsou již od 23. listopadu a fungovat budou až Štědrého dne. Jen se připravte, že zde potkáte možná více krajanů než v centru Prahy.