foto: Jiří Zemen, PrahaIN.cz/Trdelník v Lidlu
Velmi oblíbený trdelník, který mnozí považují za tradiční českou pochutinu, ale podle historiků pochází z oblasti Transylvánie, pokořil další metu. Dostal se na pulty supermarketu.
Trdelník je už roky obrovským trendem nejen při vánočních trzích. Stánků, které ho nabízí i během roku, je nespočet. Dnes ho můžete mít i ve slané verzi, jak už jsme informovali vloni.
K popularitě trdelníku ještě dodejme, že už před několika lety dokázal pobláznit celý svět a stal se takzvaně virálním. Pražští prodejci tento recept zmodernizovali a přidali do něj například Nutellu, zmrzlinu či kousky ovoce. Fotografie a videa s tímto pokrmem se rychle začaly šířit sociálními sítěmi a chvíli to vypadalo, že Praha není stověžatá, ale trdelníková.
Psali jsme
Kdo v posledních letech zavítal do centra Prahy, rozhodně neunikl „tradičnímu” trdelníku. Vůně z této sladkosti je cítit doslova na každém kroku.…
Jak jsme nyní zaregistrovali, trdelník se prodává také v obchodu Lidl. Přímo mezi pečivem, kde naleznete rohlíky, kaiserky nebo pizza taštičky. Mluvčí Eliška Froschová Stehlíková upřesnila, že se nejedná o úplnou novinku, v prodeji je zhruba jeden rok a vyrábí se v České republice. Podle etikety se vyrábí v Pekárně Hořovice.
„Sledujeme aktuální trendy a snažíme se reflektovat přání zákazníků. Zákazníci tuto novinku uvítali a o trdelník je mezi nimi zájem. Nabízíme jej v rámci akčních nabídek několikrát do roka, a to ve všech našich prodejnách,“ komentuje mluvčí Lidlu.
Cena jednoho kusu o váze 85 gramů je 28,30 korun. Je tudíž výraznější levnější než v centru Prahy. Kvalitu rozmraženého pečiva aktuálně neřešíme.
Během vánočních trhů se klasický trdelník pohyboval v ceně kolem devadesáti korun, přídavek s Nutellou byl zhruba o třicet korun dražší. Mimo Vánoce jsou už zmiňované „ušlechtilé“ varianty se zmrzlinou a ovocem i za více než 150.
Ceny trdelníků během vánočních svátků byly například v Německu hodně podobné. Například v Regensburgu vyšel na pět euro.
Centrum Prahy. Zdroj: PrahaIN.cz
Lidl. Zdroj: PrahaIN.cz
Recept na tuto sladkost přinesl obchod Lidl také společně s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Známý gastronom na výrobu použil polohrubou mouku, plnotučné mléko, vejce, moučkový cukr, droždí, máslo, sádlo, krystalový cukr a skořici.
„V naší nabídce se snažíme vždy nabídnout mix tradičních a netradičních produktů, abychom zájemcům zajistili široký výběr. Zákazníci mají Lidl rádi i díky inovacím a novinkám, jako je například francouzská bageta či burek,“ říká Froschová Stehlíková za Lidl.