Lidový pokrm za nelidovou cenu? Katův šleh v Uhříněvsi

02. 03. 202405:26
Lidový pokrm za nelidovou cenu? Katův šleh v Uhříněvsi
foto: Jan Holoubek, PrahaIN.cz/Katův šleh, ilustrační foto

Katův šleh byl kdysi stálicí českých hospod. Také proto se řadí do kolonky jídel z devadesátek. Mezi určitou skupinou lidí je tento pikantní pokrm stále velmi populární. I když oproti minulému století jsou možnosti, kde si ho objednat, dost omezené.

Kdo stále neví, co katův šleh je, určitě někdy ochutnal jakoukoliv masovou směs. Třeba na topince. Kaťák, jak se lidově tomuto pokrmu říká, se připravoval a připravuje také s bramboráčky nebo hranolky, hodně výjimečně s rýží.

Oproti klasické masové směsi má specifickou chuť.

Mezi hospodskými se traduje, že katův šleh se kdysi připravoval jako hodně levné jídlo. Použily se zbytky masa z minulého dne, základ byl z nejlacinějšího kečupu a směs musela být hlavně hodně pikantní, pro pořádné chlapy, aby zamaskovala všechnu ostatní chuť.

Říká se, že v jednoduchosti je síla. A podle počtu hospod a restaurací, které tento pokrm kdysi nabízely, měl rozhodně úspěch. Éra kaťáku je ovšem už dávno u konce. Jeho masivní rozšíření, stejně jako dalších jídel z gastronomie devadesátek, zmizelo.

Známí kuchaři o kuchyni z devadesátých let:

Jsou lidé, co mají rádi obyčejný řízek či hovězí vývar s játrovými knedlíčky, ale třeba Katův šleh nebo kuřecí steak s broskví, to ne. Já už se narodil do gastronomie, která byla trochu posunutá. Naše kuchařská generace není tímhle už tolik zasažená, naše praxe byla kolem roku 1994, už to bylo malinko posunuté. My měli možnost pracovat mimo republiku. To bylo důležité z pohledu praxe a rozvoje gastronomie,“ řekl Filip Sajler.

Spotřebitel se určitě posunul. My jsme si nedávno dělali zákaznický průzkum a lidé chtějí takové ty ´real´ věci a kvalitu. A také si trochu myslím, že to kdysi byla gastronomie trochu z nouze, co zrovna na trhu bylo za suroviny. Bylo ovoce v plechovce, byl sýr, tak se to nějak vymyslelo. Bylo to složité období, trochu temno,“ uvedl dále.

Byly normy, takže ve všech hospodách se podle toho vařilo, byl to problém, že lidé nemohli být kreativní. Ale na druhou stranu ty věci z principu špatné nejsou. Když si člověk chce uvařit českou klasiku, ty recepty často fungují. Akorát ten problém byl, že podle těch receptů se muselo vařit všude, pestrost vymizela,“ nastínil Roman Paulus.

Zdroj: PrahaIN.cz

Vraťme se zpět ke katově šlehu. PrahaIN.cz zjišťovala, jestli je v Praze stále možné objednat si tuto klasiku. A rovnou prozradíme, že je v pražských podnicích rozšířenější, než byste čekali.

Nehledejte ho v turistických restauracích v centru. Jedna nejmenovaná sice nabízí například knedlíky s vejci, mezi gastronomy někdy nazývané jako „zbytkové jídlo“, za 298 korun, ale pro kaťák se místo nenašlo.

Vzhůru na Kaťák

Nicméně nad cenou 295 korun za kaťák s bramboráčky by se podivoval leckdo, kdo si ho objednával v minulém století. Za tuto částku ho nově nabízí Restaurant Pivovarská v Uhříněvsi. Podle jídelního lístku má směs 200 gramů a bramboráky jsou domácí.

To je prozatím nejdražší možnost, kterou jsme viděli.

Levnější je v restauraci u Študáka, která se nachází kousek od Židovských pecích na Žižkově. Provozovatel Jiří Podroužek nám potvrdil zájem o toto jídlo, i když nejprodávanější není.

„Vzhledem k tomu, že jsme úplně jiný typ restaurace, jsme spíš pro místní, u těch starších je katův šleh oblíbený. Nemohu určitě říct, že je to top, ale lidé si ho dávají. Kdyby si ho nedávali, z jídelního lístku bych ho už dávno vyřadil,“ sděluje Podroužek. „Jsou trendy nových jídel: mladí jedí už něco jiného a mění se populace,“ hledá důvody, proč už katův šleh není na všech jídelních lístcích.

Najdete ho třeba i v Radotíně v Restauraci Na Viničkách. Tam aktuálně stojí 129 korun bez přílohy. Zhruba o dvacet korun dražší je v Hostinci u Součků, který je ovšem v Bojově, kam z Prahy pojedete autem minimálně půl hodiny. Blíž to Pražan bude mít do Holešovic, kde se nachází Restaurace u Divadla a ta kaťák nabízí za 155 korun. Ale bez přílohy.

Zvláštní výmysl, říká podnikatel

Dočasně na jídelním lístku byl katův šleh také v Restauraci u Vlčáka, která se nachází kousek od Václavského náměstí. Měli zde totiž retro týden, ve kterém kromě katova šlehu nabízeli například kuřecí steak s broskví.

„Jeden týden jsme to tak měli. Zájem docela byl, šlo to. Co si pamatuji, tak nám moc nešlo rybí filé. Katův šleh si ale lidé dávali. Měli jsme tam ještě prso s broskví, to je výsměch, ale také to šlo,“ říká Jan Vlček. Zařadit jídlo do stálého jídelního lístku ale nechce. „Nyní děláme masovou směs v bramboráku, ta je ještě populárnější než katův šleh. Je hodně rozdílná, do kaťáku se dává kečup a jsou tam takové dost nesourodé věci, je to zvláštní výmysl,“ říká.

V mnoha dalších pražských restauracích se masová směs, často s bramboráčky, nabízí. Z vlastní zkušenosti můžeme říct, že s katovým šlehem nemá nic společného.

Pak jsou tady ale pikantní směsi, které se moc neodlišují. Tu nabízí například Švejk restaurant u Brázdů a jmenuje se „pikantní kuřecí nudličky poručíka DUBA“.

Znáte další restaurace, které dělají katův šleh? A jak vám tam chutnal? Dejte nám vědět do redakčního e-mailu nebo komentářů.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných