foto: Se svolením Prague mussel week/Tuk ve slávkách je polynenasycený, což znamená, že nezvyšuje hladinu cholesterolu
La Bottega Gastronomica, Zdenek's Oyster Bar, Kogo, Ginger & Fred, La Casa trattoria nebo Zámecká restaurace Chateau St. Havel. Ty všechny se účastní akce nazvané Prague mussel week. Pro angličtinou nevládnoucí čtenáře doplňme, že mussel je mušle. A pokud jste je nikdy nejedli, nebo máte zbytečnou averzi k mořským plodům, zkuste to.
Slávky jsou prý nejdůležitějším produktem pro nizozemské odvětví chovu měkkýšů. Rybářské město Yerseke v okresu Zéland je hlavním zdrojem všech slávek v severozápadní Evropě. Za rok se tu zpracuje přibližně 90 milionů kilogramů slávek, z toho více než 50 milionů kilogramů pochází z nizozemských vod. Yerseke je zároveň domovem Holandské aukce slávek. Většina slávek, která z toho města přichází, bývá prodána začerstva. Mezi největší trhy, co se prodeje týče, patří Belgie a Francie.
Slávky jsou chuťově vynikající a také velmi zdravé. Obsahují totiž velké množství bílkovin a velmi málo tuku. Kromě toho jsou také bohaté na minerály, vápník, fosfor nebo vitamíny.
Cesta mušle do Prahy, srdce Evropy?
Dáte si? Propagační materiály Prague mussel week hovoří za vše...
Podle pořadatele akce se mušle převezou na pevninu ke zpracování, kde jsou skladovány v nádržích s čerstvou mořskou vodou. Následně si prochází pečlivou kontrolou, čištěním a tříděním. Mušle jsou připraveny k exportu, a právě v tomto okamžiku prý přichází to podstatné kouzlo. Putují do patrových barelů, do kterých se vhání čistá mořská voda, takže zůstanou po celou dobu přepravy živé a zdravé. Po cestě se mušle vůbec poprvé vyndají z vody a až v tu chvíli začíná jejich „shelf life“, což je 6 – 7 dní. A pak?
„Máte tak v Praze moře. Dobrou chuť,“ konstatuje oficiální prezentace doprovázená desítkami fotografií od strávníků.
Ambasadory akce jsou například Ondřej Novotný, moderátor a organizátor bojových večerů nebo Lukáš Hejlík, tvůrce Gastro mapy.
Do propagace mušlí se v Praze zapojilo na sedmdesát podniků. Týden sice proběhl na konci září, řada restaurací je však dodnes nesundala z nabídky...
Foto hovoří za vše: Prague mussel week
Psali jsme
Sobota na Vltavě před Palackého mostem tentokrát nepatřila davům nakupujících na náplavce, ale sportovcům z nejprestižnější veslařské kategorie…