foto: Wikimedia Commons, Hans Valda, k užití pro média/Šťavnatka březnovka je zařazena v Červeném seznamu hub.
Sezónní houbaři se mohou začít radovat. Pokud vydrží teplé jarní počasí a v noci neudeří přízemní mrazy, mohou se během krátké doby vypravit do lesů za prvními úlovky. „Pokud se někdo nemůže dočkat, kvalitní houby může najít hned. Celoroční rostou neustále. A zrovna jsem viděla slušný úlovek Jidášových uší,“ řekla pro PrahaIN.cz známá mykoložka Hana Ševčíková.
Mezi prvními houbami se objevuje penízovka smrková. Zpravidla ji najdeme ve větším počtu, jak roste v lesích, konkrétně na starých smrkových šiškách. Přestože je malá, v omáčkách i polévkách chutná velmi dobře.
„Penízovka smrková začíná růst mezi prvními houbami na jaře. Je skutečně velmi malá a někteří houbaři na ni dokonce chodí s nůžkami. Další skvělá houba, která rovněž vyrazí mezi prvními, je šťavnatka březnovka. Jde o velmi dobrou houbu. Protože je ale vzácná, sbírat ji nedoporučuji, aby zůstala zachovaná pro příští generace,“ řekla mykoložka naší redakci.
Penízovka smrková. Foto: Archív Hany Ševčíkové, se svolením
Závojenka podtrnka
Koncem března a na začátku dubna začíná růst závojenka podtrnka. Tato houba je skvělou surovinou na přípravu omáček, do polévek, pod maso a podobně. Roste většinou v dostatečných počtech, a tak ji může najít každý.
„Jde o vynikající houbu. Někteří gurmáni si ji dokonce cení víc než čirůvku májovku. Je to mohutná, výborná houba. Skvěle chutná a například v kulajdě nebo omáčkách nemá chybu,“ upozornila Hana Ševčíková.
Závojenka podtrnka roste v remízcích pod planými trnkami a na zahradách pod švestkovými stromy.
Závojenka podtrnka. Foto: Archív Hany Ševčíkové,se svolením
Sírovec žlutooranžový
Od začátku dubna začíná růst i choroš šupinatý. Je sice jedlý, ale nepatří k příliš chutným houbám.
Mykoložka doporučuje soustředit se na stromy a pařezy, neboť v dubnu začíná růst skvělý sírovec žlutooranžový. Houba roste v nádherných pásech, které mají jasně žlutou a oranžovou barvu. Vynikající jsou především mladé plodnice.
„Sírovec je skvělá houba. Výborný je obalený a smažený jako řízek, a skvěle chutná v houbových polévkách. A například sírovec dušený na smetanovém kari nemá chybu,“ doporučuje Hana Ševčíková. Naší redakci se pochlubila vlastním receptem.
Sírovec na smetanovém kari:
- 500 g mladých plodnic sírovce
- 1 l kuřecího vývaru
- 0,2 l sladké smetany
- 1 lžíce kari koření
- 1 ks větší cibule
- hladká mouka máslo pepř sůl
Postup: Mladé plodnice sírovce nakrájíme na kostičky a uvaříme do měkka v osolené vodě, měkké kostičky scedíme a necháme okapat. V hrnci na másle necháme zesklovatět cibulku, přidáme kostky sírovce, zalijeme kuřecím (nebo jiným vývarem, nebo použijeme masox) a ještě 5 minut povaříme.
Rozděláme hladkou mouku se smetanou, ztlumíme plamen a vmícháme do vývaru. Když omáčka zhoustne, přidáme lžíci kari, dochutíme pepřem a solí (omáčka musí mít krémovou konzistenci). Podáváme s rýží, knedlíkem nebo těstovinami.
|
Kačenka česká
Na přelomu dubna a května se začnou objevovat první smrže a kačenky. O něco později začne růst čirůvka májovka. Kačenky se ale mohou objevit už koncem dubna.
„Mají rády vápenitou půdu a rostou pod jasany. Najdete je i na zahradách pod třešněmi. V lesích se pak vyskytují v remízcích okolo šípkových keřů. Kačenka česká je kvalitní a velmi dobrá houba. Rozhodně stojí za to se na ně vypravit,“ řekla mykoložka.
Na internetu koluje obrovské množství receptů na nejrůznější speciality a někteří gurmáni dokonce prohlašují, že kačenka je nejchutnější jarní houbou.
Kačenka česká. Foto: Archív Hany Ševčíkové, se svolením
Smrže a májovky
Společně s kačenkou českou začne růst smrž obecný, který patří k velmi oblíbeným a vyhledávaným houbám. Výborní jsou ve smaženici, plněné a zapékané, dají se dobře sušit a skvěle chutnají v polévkách.
„Smrže většinou rostou na okrajích lesů nebo u cest. Mají také rádi louky, háje a zahrady. Hodně rostou na záhonech v mulčovací kůře. Pokud někdo chce mít na jaře dobrou úrodu, stačí přisypat trochu nové kůry. Smrže jsou vynikající houbou,“ řekla PrazeIN.cz.
„Současně se smrži začínají růst i čirůvky májovky. To jsou velmi známé a velmi kvalitní houby. Doporučuji je do omáček, polévek a podobně,“ ukončila mykoložka.
Mgr. Hana Ševčíková je zástupkyní vedoucího v Botanickém oddělení Moravského zemského muzea v Brně, pracuje zde jako mykoložka v houbařské poradně a jako výzkumný a vývojový pracovník. Zároveň stojí v čele brněnského Mykologického klubu a patří mezi nejznámější české odborníky v této oblasti.