foto: Commons, Wikimedia, k volnému užití/Žampion zápašný
ROZHOVOR: V lesích nyní roste všechno. Holubinky, kováře, koloděje i dubáci. Objevují se bedle, muchomůrka růžovka i kozáci. „Pomalu se blíží podzimní sezóna a to je období, kdy se v lesích objeví nejkvalitnější houby,“ řekla pro PrahaIN.cz známá mykoložka Hana Ševčíková.
Letní houbová sezóna je podle odbornice poměrně slušná a jedlých hub rostlo mnoho.
Nejkvalitnější úlovky ale teprve přijdou během nadcházející podzimní sezóny.
„Teď vydatně pršelo. Můžeme proto předpokládat, že do týdne začnou houby růst ve větším množství. Bude to už předzvěst podzimní sezóny, během které rostou nejkvalitnější houby. Nastoupí hřiby smrkové a další druhy hřibovitých hub. Objeví se lišky i kotrče a začíná růst kozák habrový. Podzimní sezóna je nejlepší a rostou velmi kvalitní houby,“ řekla Hana Ševčíková redakci PrahaIN.cz.
Hřib dubový z Jizerských hor. Foto: PrahaIN.cz
Růst některých velmi kvalitních druhů neblaze ovlivnila nedávná kůrovcová kalamita. „Trochu problém je letos s křemenáči, který pozná snad každý. Po kůrovcové kalamitě ale došlo k masívnímu kácení a odnesly to i osikové háje, které většinou bývají na krajích lesních porostů. Podzimní úroda by ale měla být letos dobrá a slibuje slušnou úrodu. Pokud tedy nedojde k neočekávaným teplotním výkyvům nebo jiným rozmarům počasí,“ podotýká mykoložka.
Psali jsme
Nejčastěji lidé v našich lesích hledali houby, borůvky, maliny a ostružiny. Na pobyt do lesa se vydalo v roce 2022 alespoň jednou měsíčně šest…
Zbytečné otravy
Kvalitních jedlých hub se prý v lesích objevuje dostatečné množství. Přesto ale každý rok dochází k případům otrav.
Naprostá většina případů je podle mykoložky zcela zbytečná. Jak opakovaně zdůrazňuje, stačí dodržovat pravidla a opatrnost. „Například dnes nám do poradny přinesl pán jedovatého satana. Další houbaři k nám nosí například hřib medotrpný. Jde o houbu, která vypadá jako vybledlý hříbek, ale není poživatelná a může vám pokazit celé jídlo. Naštěstí není jedovatá a bude to pouze hnusné.
Ovšem teď v lesích i na zahradách hodně roste například žampion zápašný, který si lidé poměrně často pletou s žampionem polním. Po požití je jim hodně špatně a několik hodin pak sedí na toaletě s lavorem v ruce, protože neví, kudy to z nich půjde ven. U této houby platí, že čím víc smrdí po nemocnici, tím víc je jedovatý,“ řekla naší redakci Hana Ševčíková.
Letní úroda v lesích je slušná. Foto: PrahaIN.cz
Nebezpečná záměna
Upozornila zároveň, že k záměně může dojít i u chronicky známých druhů hub. Například u oblíbené muchomůrky růžovky. „Při sběru je třeba dávat velký pozor. Jde o vynikající, oblíbenou a skvělou houbu. Stává se ale, že někdo najde hnízdo dvaceti menších plodnic a po deseti už ztrácí ostražitost. Může se pak stát, že se mezi růžovkami vyroste malá muchomůrka tygrovaná, která vypadá podobně. A neštěstí je hotovo. Z této houby jsou pak skutečně velmi nepříjemné a těžké otravy. Proto je potřeba každou houbu pečlivě zkontrolovat. Druhy, u kterých si nejsme jisti, nesbírat nebo je přinést do poradny,“ zdůraznila mykoložka.
Hříby hnědé, kozák březový, křemenáč, hřib dubový. Foto: PrahaIN.cz
Pozor na pokuty!
Kromě jedovatých druhů by se měli houbaři vyhnout i chráněným a kriticky ohroženým a zákonem chráněným druhům hub. Za jejich sběr hrozí mnohdy pokuta v řádech desítek tisíc korun. Smaženice by se tak mohla neukázněnému houbaři extrémně prodražit.
„Někteří houbaři jsou velmi bezohlední. Minulý rok jsem viděla člověka, který posbíral několik exemplářů vzácné a kriticky ohrožené muchomůrky císařky. A dokonce i ze země vyrval ještě nevyrostlá vejce,“ pokrčila rameny mykoložka.
Mgr. Hana Ševčíková patří mezi nejznámější české odborníky v oblasti mykologie. Je zástupkyní vedoucího v Botanickém oddělení Moravského zemského muzea v Brně. Pracuje zde jako mykolog v houbařské poradně a jako výzkumný a vývojový pracovník. Zároveň stojí v čele brněnského Mykologického klubu.