Na holešovickou chuťovku Pavla Berkyho nezapomeneme. Ceně navzdory

08. 09. 202419:14
Na holešovickou chuťovku Pavla Berkyho nezapomeneme. Ceně navzdory
foto: Adéla Houbová, PrahaIN.cz/Festival Pizza! Pizza! v Holešovické tržnici

REPORTÁŽ: Holešovickou tržnici obsadil pop-up plný italského jídla, zmrzliny, pití i hudby. Návštěvníci měli možnost ochutnat jak tradiční italské recepty, tak i poněkud nevšední chuťové kombinace. Kromě řady zajímavých nejen pražských podniků své umění servíroval také finalista soutěže Masterchef Česko 2020 Pavel Berky.

V pomyslnou malou Itálii se Holešovická tržnice proměnila ve čtvrtek 5. září. Šlo o další ročník festivalu s názvem Pizza! Pizza! Pop-up, na který jsme opět po roce vyrazili za tradiční pizzou, pinsou, těstovinami, vínem, Aperolem i zmrzlinou (reportáž z loňského ročníku ZDE).

Letošní ročník provázelo krásné počasí. Celá akce se oproti loňsku přesunula na větší plochu Tržního náměstí, navíc bylo celý den slunečno a tropické teplo, což dotvářelo tu správnou atmosféru italského festivalu. Velké oblibě se těšila také osvěžítka. Hlavním tahákem však zůstávalo samozřejmě jídlo a pití.

stánek pizzaJeden se stánků. Foto: redakce PrahaIN.cz

Lidí k večeru přibývalo

Na místo jsme dorazili kolem páté hodiny odpolední, ještě před největším nátlakem. U stánků se tedy ještě netvořily žádné fronty a snadno jsme našli také místo k sezení. Už o nějakou půlhodinu později však byla situace horší. U několika stánků jsme si všimli většího množství čekajících zákazníků a stoly byly nekompromisně obsazeny, především pak ty ve stínu.

Italskou kuchyni asi není nutné dlouze představovat. V nabídce jednotlivých stánků, kterých bylo asi dvacet, bylo možné zakoupit téměř vše. Od pizzy přes méně známou pinsu, foccaciu, těstoviny či zmrzlinu až po víno nebo Aperol. K tomu všemu hrála tradiční italská hudba.

Cena za pizzu začínala na 150 korunách

Pizza se cenově pohybovala kolem 250 korun. Nejlevnější základní pizza Margherita, tedy s rajčaty, mozzarellou a lístky čerstvé bazalky, byla k sehnání za 150 korun. V nabídce dále nechyběly ani tradiční druhy pizzy, jako je salámová, šunková, diavola, quattro formaggi nebo prosciutto cotto.

Nejdražší byla, stejně jako vloni, pizza hawaii s ananasem za 10 tisíc korun.

Někteří prodejci však nabídli i nevšední chutě. Například pizzu s názvem Ra-ta-ta, která obsahovala bešamel, mortadellu, sýr stracciatella, rukolu, pistácie, fíky a med. Stála 295 korun. Zaujala nás také pizza s názvem Feta-k za 285 korun. Na té měl být bešamel, cuketa, feta, citron, máta, miso emulze, perlová cibule a cherry rajčátka. Pro milovníky sladkého nechyběla ani sladká pizza za 240 korun.

Bazalku aranžoval kuchař z Masterchefa pinzetou

My jsme se rozhodli ochutnat pokrm podávaný Pavlem Berkym, finalistou soutěže Masterchef Česko 2020. Ve svém stánku servíroval dva druhy pinsy, lehčí příbuzné klasické pizzy. Rozdíl je v těstě. To na pinsu je totiž oproti pizzovému lehčí, lépe stravitelné a nadýchanější. Originální pinsa se navíc nepeče v kamenné peci a obkládá se až po upečení těsta.

Vybrali jsme si pinsu s bazalkovým pestem, mozzarellou, prosciuttem, chilli medem, pečenými rajčaty a bazalkou. Volit jsme mohli mezi dvěma velikostmi porce za 220 nebo 380 korun. Ta menší nasytila méně hladového strávníka dostatečně. A byla výborná, chuťově velice jemná. Líbilo se nám také, že Berky pinsu obkládal s velkou precizností. Na lístky bazalky (kterou trhal přímo z rostliny), si vzal dokonce kleště, aby vše vypadalo perfektně. A my musíme uznat, že to tak opravdu bylo.

pinsaPinsa od Pavla Berkyho. Foto: redakce PrahaIN.cz

Na své si přišli i milovníci drinků nebo zmrzliny

Široký výběr byl také mezi nápoji. Za klasický Aperol spritz jsme zaplatili 130 korun. Nealkoholický stál o desetikorunu méně. Cena italského vína se pohybovala kolem 70 korun za decku. Na výběr bylo z bílého, červeného i šumivého. Na své si přišli také milovníci piva. Půllitr ležáku vyšel na 60 korun, pivní speciály pak na 90.

Ani milovníci zmrzliny neodešli zklamaní. Ochutnat mohli tradiční gelato v celkem osmi příchutích. Od pistáciové, přes příchuť pražených mandlí nebo bombardina, až po sorbety z hrušky či klementinek. Porce vyšla na 50 korun.

Tagy

Speciály

Kudy kráčel zločin
Tajnosti slavných