foto: TV Nova, se souhlasem/Přemek Forejt, Radek Kašpárek a Jan Punčochář. Porotci pořadu Masterchef
Přemek Forejt, Jan Punčochář a Radek Kašpárek. Trojici šéfkuchařů zná většina lidí jako porotce oblíbené kuchařské show MasterChef Česko, kterou TV Nova právě vysílá. Poslední zmíněný je šéfkuchařem michelinské restaurace Field. Hodnocení má skvělé, v recenzích jsme si ale všimli kritiky cen vína.
Na úvod zmíníme, že v Česku mají jednu michelinskou hvězdu pouze dvě restaurace, obě jsou v Praze. Kromě Fieldu je to La Degustation Bohême Bourgeoise, kde je šéfkuchařem Oldřich Sahajdák.
Michelinský průvodce o Fieldu hovoří jako o stylově decentní restauraci, kde česká jídla mísí klasické a moderní prvky.
Z nabídky si lze vybrat z degustačního menu, které je o šesti nebo deseti chodech. V pracovní dny si lze dát obědové menu, o víkendu to víkendové.
Psali jsme
Spropitné, v Česku bývá hovorově nazýváno také jako dýško. Jedná se o částku, která se dobrovolně přidává ke konečné ceně za službu. Vůbec…
A ceny?
Dvouchodové obědové menu ve všední den vyjde na 1.100 korun, tříchodové na 1.350 korun. Například v předposledním zářijovém týdnu se jako předkrm podávala kachna, chutney, lískový ořech a buchta, druhý předkrm byl horský sýr, hrášek, kadeřávek a lišky. Jako hlavní chod byl na výběr buď králík s bramborákem, kapustou a okurkou či sele s hrachem, řepou a hořčicí. Jako dezert se podávala čokoláda s višněmi, růžovým pepřem a estragonem či kaškaval s lanýži, topinamburem a borůvkami.
Za víkendové obědové menu zaplatíte 2.200 korun.
O něco dražší je již zmíněné desetichodové degustační menu, které je podávané každý den. Stojí rovné čtyři tisíce, vegetariánská varianta je o dvě stovky levnější. Šestichodové stojí 2.900 korun. Lze si také přikoupit vinné či nealko párování.
Opravdu drahá vína
Ten, kdo si ho nepřikoupí, často za pití zaplatí více než za celou večeři.
Naše redakce pročetla desítky recenzí. Jídlo je považováno za skvělé, stížnost tímto směrem jsme našli velmi výjimečně.
Hosty ale zaskočila cena vín.
Psali jsme
Poté, co PrahaIN.cz zveřejnila analýzu, která se týkala gastro průmyslu, se na naši redakci obrátila trojice čtenářů. Šlo o polévky. Právě ty…
„Za tři sklenky vína jsem zaplatil více než za celou večeři,“ stálo v jednom z komentářů. Několik dalších se vyjádřilo i ke kvalitě vín, lidem zejména vadilo, že většina vín je zahraničních, nikoliv českých.
Víno rozlévané po skleničce je o objemu 0,15 litru.
Chardonnay Hermes Gala je nejlevnější, stojí 310 korun. O deset korun dražší je Riesling Schwarzberg Zilvar. Sklenka Grüner Veltliner Smaragd Achleiten Prager vyjde na 660 korun, Meursault Les Vireuils Benjamin Leroux je za 740 korun a nejdražší je Saint Aubin La Princée Hubert Lamy, které vyjde na 920 korun.
Láhev vína za téměř 50 tisíc
Sklenka červeného Brunello di Montalcino Biondi Santi dokonce 2.750 korun.
Kdo by chtěl celou láhev, bude si muset do kapsy šáhnout ještě hlouběji.
Lahev bílého Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes Jacques Prieur stojí 8.150 korun, Montrachet Grand Cru Etienne Sauzet 49.150 korun. Červené Vosne-Romanée Domaine des Perdrix z Francie vyjde na 5.550 korun, Romanée St Vivant Grand Cru Domaine Robert Arnoux 28.500 korun.
Půl litru sladkého vína Tokaji Esszencia Királyudvar vyjde na 20.900 korun.